
Sikkerhet i norsk rally:
NBF i dialog om RallySafe - vurderer testing
Varslingssystemer RallySafe kan komme til Norge innen relativt kort tid. I slutten av måneden skal NBF i møte med leverandøren.
RALLY: Under vinterens Sigdalsrally smalt det skikkelig. Marius Holtet ble stående stille på SS1, og Karl Peder Nordstrand måtte kaste bilen ut i brøytekanten for å ikke krasje. Da Mats Peder Hvambsahl, som selv hadde havnet bak de to på veien etter en stopp tidligere på etappen, kom i full fart var det ingen steder å gjøre av seg. Det hele endte med en smell rett inn i Nordstrands bil.
Hendelsen, som heldigvis ikke førte til personskader, skapte ny debatt rundt innføringen av systemet RallySafe til Norge.
RallySafe er et varslingssystem som brukes i flere mesterskap inkludert Rally-VM, og poenget er blant annet å varsle om biler som står stille lenger fremme på en etappe. De som av en eller annen grunn står stille eller kjører sakte har muligheten til å varsle om de står farlig til eller ikke, og om de trenger akutt hjelp. Det påvirker hvilken varsling bilene bak får. Systemet varsler også automatisk avhengig av hvor kraftig ulykken er.
Marius Bermingrud, som eier en av bilene det gikk verst utover, ønsker nå å bidra ytterligere til at RallySafe blir innført i Norge.
– Det er nesten sånn at jeg vil si at jeg ikke kan forstå hvordan et sånn system ikke kan være på plass før sommersesongen. Jeg vil jobbe såpass hardt med det at det er en stor sannsynlighet for at jeg har det i bilen når jeg skal kjøre løp igjen, forteller Marius Bermngrud til Parc Fermé.
Dette sier NBF

Like etter ulykken var Parc Fermé i kontakt både med utøvere, RallySafe og Bilsportforbundet. Nå er det innledet dialog mellom NBF og RallySafe.
– Bilsportforbundet har vært i kontakt med RallySafe flere ganger etter at dere var i kontakt med de, forteller leder i NBFs rallyseksjon Arne-Ingar Stulen til Parc Fermé.
I slutten av måneden skal det være et møte mellom NBF og RallySafe hvor videre muligheter og løsninger skal diskuteres. Ønsket er i utgangspunktet fra begge sider å teste systemet på norsk jord.
– De ønsker egentlig å teste hos oss. Det er egentlig det som er planen nå tror jeg når vi får diskutert med de hva de kan levere og eventuelt få de oppover for å teste systemet i et løp eller to, forteller Stulen.
Kostnadsspørsmål
Fortsatt er det uklart akkurat hvor mye det vil koste å drifte et slikt system. Dette kommer også i stor grad an på hvilken løsning man finner ut at passer til norsk typografi.
– Det er absolutt veldig spennende. De har jo en sånn satellitt-løsning, men det er klart at da koster det også. Mye handler om hva folk er villige til å betale, sier han.
– Dette handler veldig mye om kostnader og hvor bra det virker. Det er ikke vits å bruke hundrevis av tusen på noe som ikke virker, fortsetter Stulen.
Økte kostnader vil sannsynligvis påvirke førerne i større eller mindre grad. Bermingrud tror ikke at en eventuelle ekstrakostnad vil bli et hinder.
– Om det er snakk om en liten kostnad per fører og femti prosent større sjanse for å unngå sånne hendelser mener jeg at det er for dumt å vente til det går galt før man innfører noe, sier Bermingrud.
I utgangspunktet tror heller ikke Stulen at kostnadene vil bli det største problemet, men dette er altså sagt før det er gitt full oversikt over hva det hele kan koste.

– Mange er villig til å bruke noen hundrelapper ekstra på noe som kan gi oss mer trygghet, så jeg tror ikke i utgangspunktet at det er det det står på, sier Stulen, som samtidig påpeker at førerne i feltet stiller med helt ulike budsjetter.
Hvor god dekning er bra nok?
I Rally-VM brukes RallySafe med flystøtte for å sikre gode signaler. Hvor god dekningen ville vært under norske forhold uten slik støtte er usikkert, men dette ønsker man altså nå å teste.
Bermingrud mener at man ikke er avhengig av full dekning for at systemet skal ha ønsket effekt.
– All dekning er bedre enn ingenting. Når det systemet også har kommunikasjon mellom bilene, om det så da er at du ikke blir varslet før det er 100 meter igjen frem til bilen, så er det fortsatt mye bedre enn å vente til du ser bilen, slår han fast.
Stulen har tidligere vært klar på at dekningen må være tilnærmet 100 prosent for å ikke skape en falsk trygghet. Nå ønsker han ikke å sette en klar grense før ting er testet ut.
– Jeg tror uansett ikke vi kommer unna at man må ut med varseltrekanten for å si det sånn, om det er det noen tror. Det er den sikreste manuelle løsningen. Også kan man si at med de løsningene vi har testet før så kan det nok noen ganger gi en falsk trygghet. Det vi er redd for er at man tror noe fungerer hundre prosent også fungerer det åtti prosent av gangene. Man må hvertfall teste så det virker så bra det kan, forteller han.
Uansett er prioriteten her og nå å få RallySafe inn i Norge for å teste det ut i løp.
– Jeg tenker at vi må teste. Vi kan ikke bare over telefon si at dette blir kjempefint dette prøver vi, også skjer det en ulykke fordi det ikke fungerte. Vi må få det på bordet hvilke systemer de har også må vi teste litt, avslutter Stulen.