
Fra Cadillac til Neweys Aston Martin:
Norske Erlend midt i Formel 1-sirkuset
Og eventyret i verdens største bilsportsirkus har bare såvidt startet for den 27-årige Formel 1-ingeniøren
FORMEL 1: Nordmenn som jobber i Formel 1-team vokser ikke på trær, men med jevne mellomrom dukker de opp. I nyere tid har Jacob Hayes Vigerust jobbet som såkalt «structures analytics» for Red Bull, og på motoravdelingen til Mercedes jobbet Jørgen Kjær Eliassen. Sistemann i rekken er 27 år gamle Erlend Hofstad.
Hofstad er ingeniør i Cadillac, og har opplevd veien fra å være en av de første som ble ansatt i Andretti-prosjektet til å få grønt lys av Formel 1 med Cadillac. Eller, når vi ringer har han faktisk akkurat hatt sin siste arbeidsdag i teamet, og snart skal han videre til Aston Martin med Adrian Newey og co. Mer om det senere.
Veien til Formel 1
Etter det Parc Fermé vet er Hofstad den eneste nordmannen som jobber i et Formel 1-team den dag i dag. Med andre ord er det ikke akkurat dagligdags å gå den veien som nordmann. Så hvordan endte han opp i Formel 1?

– Jeg har ikke alltid drømt om å jobbe innen bilsport, men jeg hadde lyst til å jobbe i bilindustrien fra ung alder. Så da jeg var ferdig på videregående hadde jeg lyst til å bli ingeniør innen bilindustrien, og da virket det som at det beste var å dra til England for å få til det, forteller Erlend Hofstad til Parc Fermé.
Erlend flyttet dermed til England for å studere, og etter noen utplasseringer i den tradisjonelle bilindustrien fant han ut at der gikk det litt for sakte. Det nye målet ble å jobbe med racing, og det startet med touring cars før veien etter hvert gikk videre til Hitech, som har team i blant annet Formel 2 og 3.
– De hadde også et Formel 1-prosjekt på gang. Jeg var der i nesten to år før det ble klart at de ikke ville slippe til i Formel 1. Så da var det å finne ny jobb, og da ble det Cadillac.
Men hva er tipset til andre nordmenn som drømmer om det samme?
– Jeg pleier å si at hvis du vil jobbe i motorsport må du dra på banen og snakke med team, for mindre team har ikke ressurser til å søke etter folk. De har nok å gjøre med å få bilen klar til neste løp, men de trenger hjelp. Og hvis man vil til Formel 1 tror jeg det beste er å dra til England, sier Hofstad, som også påpeker at en relevant utdanning er et viktig grunnlag.
Han er også helt klar på at god støtte fra familie og venner er helt avgjørende for å lykkes med en slik karriere.
– Det er kjempeviktig å ha folk rundt seg som har forståelse for den livsstilen med lange netter på fabrikken og den biten der, og å ha et godt støttenettverk rundt deg.
På innsiden av Cadillac
Erlend Hofstad kom tidlig inn i Cadillac-teamet, som den gang het Andretti og på ingen måte hadde fått godkjennelsen de trengte for å slippe til i Formel 1.
– Jeg tror jeg var nummer 39 som kom inn i teamet, og nå er det vel over 300. Det var jo litt risiko å hyre inn så mye folk før man visste at man kom inn i sporten, men det funket, forteller han.
For hans egen del passet det perfekt å komme inn i et relativt lite team med tilhørende muligheter for å ta mye ansvar.
– Det som var attraktiv var at det var et ganske lite team. Jeg fikk lære mye, kanskje i motsetning til sånn det er i et stort team og å ikke få ha så mye å si på hvordan bilen kommer til å bli.
Til slutt kom godkjennelsen fra både FIA og Formel 1. Det var naturlig nok gledelig for Hofstad og de andre på fabrikken, men hverdagen rullet videre som før. Cadillac satset i stor grad som et Formel 1-team allerede før det var klart at de skulle kjøre Formel 1 i 2026.
– Det var en veldig fin nyhet å få, og da ble det jo litt champange og donouts og sånn midt i uka, men egentlig så var det ikke en kjempestor endring med tanke på hvordan vi jobbet. Det eneste var vel at vi begynte å hyre mye mer folk. Ellers fortsatte vi bare som vanlig, forteller Hofstad.
Slik jobber han

Men hva gjør egentlig en ingeniør i Cadillacs Formel 1-team? Svaret er veldig mange ting, for det er en rekke ingeniører i sving med ulike spesialiteter. Erlend Hofstad er ansatt som en såkalt Performance Engineer. Som navnet tilsier er jobben å få ut mest mulig ytelse av bilen.
– Rollen betyr egentlig bare å prøve å få det meste ut av bilen som vi designer, altså å få ut de beste rundetidene. Også er det også litt å styre hvordan bilen skal utvikles. Så ikke bare hvordan bilen er, men hvordan den skal utvikles og i hvilken retning det er lurt å utvikle den.
Dog er situasjonen litt spesiell i Cadillac ettersom de jobber med en bil for fremtiden. Dermed er det ikke bare å kjøre ut for en test og bruke den informasjonen til å gjøre endringer, men med moderne simuleringer kommer man langt innenfor fabrikkens fire vegger.
– Vi har masse programvare hvor vi for eksempel kan si at om vi har en bil med denne aero-mappen, et aero-map er hvor mye marktrykk bilen får i ulike tilstander, og at vi har den motoren og dette opphenget også videre, så kan vi simulere hvordan balansen vil være og hva rundetiden vil være. Også kan vi prøve det i simulatoren med ordentlige førere, forklarer Hofstad.
En utfordring er også å forutse hvordan en ny og annerledes motor kan utnyttes best mulig. 2026-motorene skal ha langt mer elektrisk kraft, og dette er noe Hofstad har jobbet med å forutse effekten av.
– Da blir det mye viktigere å finne ut hvor det er mest effektivt å bruke effekten fra den elektriske motoren, for du har ikke så mye energi at du kan bruke den hvor som helst, så du må finne ut hvor det er mest effektivt å bruke den kraften.
Hofstad har hatt sin siste arbeidsdag hos Cadillac, før turen nå går videre til Aston Martin. På vei ut av teamet spør vi hvordan det ligger an for Cadillacs del, noen måneder før Formel 1-debuten.
– Jeg vet egentlig ikke hvor mye jeg kan si, men det er veldig mye flinke folk der. Det kommer til å gå bra, men de kommer ikke til å være på topp med en gang. Det kommer til å ta noen år, sier han.
Videre til Aston Martin

Men nå er det altså nye eventyr som venter hos Aston Martin. Hofstad innrømmer at søken etter en ny jobb kom før Cadillac hadde fått grønt lys til å slippe til på Formel 1-griden.
– Det var ikke på grunn av folkene, for det var kjempemye bra folk hos Cadillac. Men jeg tror det var mest på grunn av at jeg har aldri vært del av et stort team, så det var for å se hvordan ting gjøres hos de største og beste teamene. Så det fristet, også var jeg litt redd for at Cadillac ikke skulle bli noe, så da jeg var ute etter ny jobb var det før vi fikk det grønne lyset. Jeg hadde nok ikke søkt på nye jobber om det var etter at vi fikk grønt lys.
– Angrer du?
– Jeg angrer ikke fordi jeg tror det hadde tar mange år å komme til et godt punkt med Cadillac.

Aston Martin henger et stykke bak rent sportslig denne sesongen, men alt annet er på plass. En ny fabrikk og ny vindtunell kombinert med Lawrence Strolls pengesekk gjør at det er optimisme rundt teamet, som har VM-gull som mål innen få år. Neste år skifter Honda beite og går fra å levere motorer til Red Bull til å gjøre det samme for Aston Martin. Stjernedesigneren Adrian Newey har allerede gått den samme veien, og er i gang med å designe 2026-bilen.
– Hvordan er det å gå inn i et team som flere mener kan kjempe om VM-tittelen innen noen år?
– Jeg har også troa på det. Det må jo kunne gå an. Når man snakker med folk som jobber der, og de har jo kjempefin infrastruktur og har alt på plass egentlig. Jeg tror det gjelder å bare kjøre på og få det meste ut av Adrian og sørge for at alle er på samme spor. Jeg gleder meg til det!
I Aston Martin skal Hofstad blant annet være i sving på fabrikken under løpshelger. Det er en del av jobben å sparre med teamet på banen underveis og gi de det beste oppsettet basert på data, tilbakemeldinger og testing i simulatoren. Vanlig praksis i Formel 1 er at en fører er på fabrikken og tester oppsett gjennom natten slik at Hofstad og co. kan gi teamet på banen de beste forutsetningene for å lykkes den påfølgende dagen.

– Det er ganske spennede, for min tittel blir den samme, men jeg blir mer involvert i løpshelgene. Jeg skal jobbe i mission control som det heter og hjelpe teamet på banen, forteller han.
– Så da kommer jeg til å foreslå forskjellige oppsett, kjørehøyde og ulike innstillinger på bilen med fjærer og dempere og sånne greier etter hvordan helgen utfolder seg.
Så hva er de videre ambisjonene med karrieren?
– Jeg tror ikke jeg vil bli løpsingeniør for eksempel, det er en ganske vanlig karrierevei etter å ha vært performance engineer. Men jeg har lyst til å være teknisk involvert med ytelse, kanskje bli manager for den gruppen for eksempel. Også har jeg lyst til å være litt på banen her og der, men kanskje ikke hele sesongen. Det er kanskje litt rart, men jeg har ikke lyst til å endre så mye. Jeg er veldig fornøyd med den rollen jeg har nå.