Liam Lawson er igjen på plass på Formel 1-griden.

Kjemper om Red Bull-setet:

Liam Lawsons store sjanse

Mye står på spill for Liam Lawson de neste ukene. 

Publisert

FORMEL 1: Liam Lawson er igjen på plass på Formel 1-griden når sirkuset ruller videre i Austin denne uken. De seks løpene som gjenstår av årets sesong vil bli helt avgjørende for Lawsons fremtid. 

FORMEL 1: Liam Lawson er igjen på plass på Formel 1-griden når sirkuset ruller videre i Austin denne uken. De seks løpene som gjenstår av årets sesong vil bli helt avgjørende for Lawsons fremtid. 

Går det bra kan han erstatte Sergio Perez i Red Bull neste sesong, men går det dårlig forsvinner han kanskje ut av sporten for siste gang.

Veien til Formel 1

Liam Lawson har hatt en kronglete vei frem til Formel 1. Etter gokart-karrieren reiste han som 16-åring fra New Zealand for å delta i tysk Formel 4. Før den tid hadde foreldrene solgte huset for å holde gokart-karrieren gående. 

Lawson ble så ikke plukket opp av noe akademi etter Formel 4-sesongen, og han endte dermed med å reise hjem for å kjøre Toyota Winter Series. Heldigvis for han var Helmut Marko på plass for å se, og med Red Bull i ryggen ventet Formel 3, Formel 2 og til og med DTM. 

Faktisk har han aldri vunnet et hovedløp i Formel 2, men han ble likevel nummer tre sammenlagt i sin andre sesong i 2022. Han ble så sendt til japanske Super Formula hvor han til slutt ble nummer to, men det viktigste som skjedde i 2023-sesongen var at Daniel Ricciardo krasjet og skadet seg.

Det medførte at Liam Lawson fikk sjansen i AlphaTauri, som i dag heter Visa RB. I fem løp imponerte han, og han tok ikke minst poeng i Singapore. Prestasjonen den høsten gjorde at «alle» visste at Lawson ville få en plass i Formel 1 på en eller annen måte, og til slutt endte det med å igjen skje på bekostning av Daniel Ricciardo. 

Vanskelig start

Liam Lawson starter langt bak i helgens løp.

Før Formel 1-returen kjørte Lawson for Red Bull i en Pirelli-test som en siste forberedelse. I Austin har han et vanskelig men likevel takknemlig utgangspunkt. Han må nemlig avtjene en gridstraff på 10 plasser for et motorbytte. Det betyr at han uansett kommer til å starte langt bak i søndagens USA Grand Prix. 

Forventingene kan følgelig dempes noe, men det er ingen tvil om at Lawson har presset på seg før Formel 1-returen. Han kjemper nemlig om et potensielt Red Bull-sete i duell med teamkamerat Yuki Tsunoda. 

Red Bulls teamsjef Christian Horner legger press på Red Bulls nåværende andrefører Sergio Perez ved å fremheve at Red Bull ikke kan tillate seg å ha et stort gap mellom sine to førere neste sesong. 

– Når du ser på våre motstandere vil Ferrari være sterke neste år med Hamilton og Leclerc, pluss at McLaren med Norris og Piastri er en sterk duo. Vi må sørge for at det med begge våre førere ikke er et stort gap mellom de, for du har ikke råd til å ha det, sa Horner til Autosport. 

Teamets mektige rådgiver Helmut Marko fremhever at det nå er enklere å stole på unge førere etter at Oliver Bearman og Franco Colapinto også har imponert med gode innhopp i Formel 1. 

– Du kan stole på de unge. Det er en viss risiko, men det er håndterbart og det er verdt det, skrev Marko i Speedweek. 

Yuki Tsunoda er på sin side klar for utfordringen fra en ny teamkamerat. Sist de kjørte sammen ble japaneren slått av Lawson to ganger. 

– Jeg skal røge for å være foran han, og forhåpentligvis kan vi klare P6 i konstruktørmesterskapet. Det er hovedmålene, sa Tsunoda. 

Og Lawson vil naturlig nok bli sammenlignet med Tsunoda. 

– Han er målestokken for dem å sammenligne meg med. Han er den eneste i samme bil som meg, så jeg blir direkte sammenlignet med ham. Jeg antar at målet eller forventningen fra dem er at jeg skal konkurrere sammen med ham. Når det gjelder hvor det setter meg for neste år eller i fremtiden har jeg absolutt ingen anelse, forteller Lawson.

Formel 1-helgen i Austin ruller i gang fredag kveld. Få full oversikt over alle sendetider i vår helgeplanlegger. 

Powered by Labrador CMS