Oscar Piastri var raskere enn Ferraris Charles Leclerc i Baku. Kanskje var det på grunn av bakvingen?

Konkurrentene når frem med klagen - nå må McLaren endre vingen

McLaren er tvunget til å gjøre endringer etter klager fra andre team.

Publisert

FORMEL 1: McLaren har imponert stort denne sesongen, og sett bort fra Lando Norris mener nå de fleste i Formel 1-paddocken at det er de som har den raskeste bilen. 

FORMEL 1: McLaren har imponert stort denne sesongen, og sett bort fra Lando Norris mener nå de fleste i Formel 1-paddocken at det er de som har den raskeste bilen. 

I konstruktørmesterskapet viser det seg nå ved at det er McLaren som har tatt over ledelsen fra Red Bull, og i førermesterskapet har Lando Norris fortsatt en mulighet til å ta igjen Max Verstappen. 

Kritiske

Men etter løpet i Baku har McLarens bakvinge blitt diskutert heftig. Videobilder viser at de har hatt en slags ekstra DRS-åpning, eller mini-DRS som flere har kalt det, under høy fart. 

Det har medført misnøye fra andre team og førere. 

– Jeg er ganske overrasket. Jeg trodde det ikke var lov, sa Sergio Perez. Han var en av flere førere som var skeptiske til McLarens vinge. 

Og nå har konkurrentenes klaging fått gjennomslag. McLaren må gjøre endringer. Det er det blant annet Auto Motor und Sport og Motorsport.com som erfarer. McLaren eller FIA har i skrivende stund ikke kommentert saken. 

Ulovlig

Vingen har ikke vært ulovlig ettersom den har bestått FIAs statiske tester, men nå er det altså likevel bestemt at McLaren må gjøre endringer. Grunnen er at regelverket sier at elementer som er ment til å endre karakter på banen sammenlignet med hvordan de fremstår i de statiske testene ikke er lovlig. 

Tidligere har FIA fokusert på de statiske testene og avvist klager rundt vinger som beveger seg i større eller mindre grad, men her har man altså satt en strek i sanden for hva som er lovlig og ikke. 

Konkret gjelder det vingen de bruker på baner der de trenger lite marktrykk, slik som i Baku hvor det er lange strekker der toppfarten er helt avgjørende. Følgelig er det usikkert hvor mye denne vendingen vil ha å si for løpene som venter, men det er grunn til å tro at den omtalte vingen ville hatt spesielt god effekt på en bane som Las Vegas. 

Powered by Labrador CMS