Formel 1-stjerne tror Dennis kan revolusjonere bilsportinteressen
Mark Webber har på følelsen at Formel 1-interessen vil eksplodere i Norge dersom Dennis Hauger kommer igjennom det berømte nåløyet.
Han drar en umiddelbar parallell til det nederlandske stjerneskuddet Max Verstappen når vi møter ham på Formel 4-test i Rockingham i England.
Mark Webber har vært en av de mest markante Red Bull-profilene siden det østerriske energidrikkselskapet inntok Formel 1-sporten på midten av 2000-tallet med eget team.
Han fikk selv sitt gjennombrudd som Formel 1-fører med blant annet tre bronsemedaljer på fire år fra 2010 til 2013, samtlige år hvor lagkamerat Sebastian Vettel tok VM-gull. Med andre ord - Mark Webber vet hva han prater om.
LES OGSÅ: Slik åpnet den unike Red Bull-porten seg for Dennis Hauger
– Muligheten til å få en helt i motorsporten blir enorm om en klarer å nå Formel 1. Det er bare å se på Nederland hva Max Verstappen har gjort. Innbyggere fra de ulike landene blir enormt patriotiske når man får en å følge, sier Mark Webber til Parc Fermé.
Skryter av interessen i Norge
Og hvorfor han sier dette handler om det klassiske spørsmålet mange profiler og eksperter får vedrørende Dennis Hauger, som siden høsten 2017 har fått stor oppmerksomhet for sin juniorkontrakt i Red Bull.
Som om ikke han har fått Formel 1-stempelet på seg nok fra før, så ble dette ytterligere forsterket når det var Red Bull Racings egne toppsjefer i Dr. Helmut Marko og Christian Horner som personlig ville ha unggutten inn i stallen.
PS! Parc Fermé har denne uken fulgt Dennis Hauger tett under både simulator-test på Red Bulls hovedkvarter og offisiell Formel 4-test på Rockingham. Dette vil vi komme mer tilbake til senere denne uken.
– Dennis har alle muligheter. Dette blir utrolig spennende. I nord har vi jo Finland og Danmark som har sine stjerner, og nå venter vi på Norge. Motorsport generelt er jo populært i Norge, noe jeg merket da jeg var på Rudskogen i fjor. Men dere har ingen å følge, men dersom Dennis skulle klare det, så vil Formel 1-sporten bli vanvittig stor i Norge, sier Webber.
– Dennis fyller snart 15 år og må allerede nå leve med håp og forventninger om å blir Formel 1-fører. Er det egentlig litt urettferdig i så ung alder?
– Det er en del av testen. Selvfølgelig er det fortsatt et tidlig stadie. Men - da jeg kjørte Formel 1, så kom de yngste inn som 22-23-åringer. Nå er de 18, liksom. Men modenheten har på mange måter blitt større jo yngre de er blitt, mens ungdommer generelt på en annen side er mindre modne når det kommer til sosiale medier og alt dette, sier den 41-åringe australieren.
LES OGSÅ: Häkkinen: – En synd og skam at dere aldri har hatt en F1-fører
Omgås oftere med voksne enn jevnaldrende
Webber har følgende å tillegge:
– Men når de først er inne i et så profesjonelt opplegg i motorsporten, så er modenheten noe av de viktigste egenskapene ved siden av førerferdighetene. Du har mange mennesker å forholde deg til som mekanikere, ingeniører og andre voksne mennesker utenom familien din. Det må du kunne takle, sier Webber, og adresserer dette til Hauger for at han nettopp klarer dette.
Unggutten selv innrømmer at han kjenner seg godt igjen i Webbers beskrivelse. Spesielt det å omgås voksne mennesker gjennom store deler av hverdagen, og på et annet språk attpåtil.
– Jeg er jo nesten mer med voksne enn barn på min egen alder. Og de som først er på min alder som jeg omgås med må også være voksne og profesjonelle. Det er veldig lite tull og tøys rundt oss. Alle fokuserer på oppgavene sine og jobber veldig profesjonelt, sier Dennis.
At Webber konstaterer at det bare er en del av testen å takle et press fra det norske miljøet og norske bilsportinteresserte om at han en dag skal nå Formel 1, det er noe Hauger selv tar med knusende ro, i kjent stil.
Men han finner det lettere å forstå og akseptere nå som han har bevist at han har tatt et videre steg fra gokart-karrieren.
– Muligheten har jo vokst etter at jeg har bevist at jeg har tatt overgangen og bevist at jeg har farten i en formelbil og ikke bare i en gokart. Så er det en del av «gamet» å tåle press og ikke tenke så mye på det andre rundt, sier han.