DEL
(Foto: Red Bull Content Pool)

En Formel 1-pappa, en Formel 1-teamsjef og en tysk racingprofil var Dennis Haugers viktigste nøkler til Red Bull-døren. Vi har tatt en prat med én av dem.

2018 er året hvor det er knyttet enorme forventninger, for ikke å si forhåpninger, rundt Dennis Hauger (14). Aurskog-gutten har fått en særdeles gyllen mulighet i juniorprogrammet til Red Bull Racing, hvor det er fostret frem både Formel 1-stjerner og også verdensmestere.

Første utfordring på veien er det britiske Formel 4-mesterskapet for Arden International.

I den store internasjonale bilsportverdenen er det kombinasjonen av talent og resultater, økonomi og kontaktnett som gjerne har vært den gylne nøkkelen til suksess. For ikke å si litt flaks og samtidig være på rett sted til rett tid.

LES OGSÅ: Neste år er det formel-bil som gjelder for Dennis (14)

– Han var veldig rolig, veldig stille

Hvordan havnet så Dennis Hauger i Red Bull-systemet og kunne signere denne lukrative juniorkontrakten? Holdt det virkelig «kun» med å vinne det tyske gokartmesterskapet og vise imponerende takter – uten de store avgjørende resultatene – i europamesterskapet?

- ANNONSE -

– Det er tre personer som er viktige her. Jos Verstappen, faren til Max som du sikkert vet hvem er, og Franz Tost, teamsjefen i Toro Rosso. Eierne av CRG-teamet hadde tipset Jos, da de kjenner hverandre. Og Dennis spiste også middag sammen med Tost i forbindelse med Formel 1-løpet på belgiske Spa i 2016.

– Også har vi selvfølgelig Timo Scheider, da, sier manager Harald Huysman når vi gjør en dobbeltsjekk om hvordan reisen inn til Red Bull-systemet foregikk.

Vi har tatt en prat med sistemann av disse tre. Timo Scheider.

Først skrur vi klokka tilbake til 2016 og vi befinner oss på Hockenheim. I historien om Dennis Hauger har det etterhvert kommet fram at den første Formel 4-testen her skulle være banebrytende. Og i regien her er Timo Scheider. For mange kjent som en «helt kurrant» rallycrossfører i VM, men internasjonalt er han kjent som en særdeles stor profil i tysk racing med et kontaktnett av dimensjoner.

Timo Scheider. (Foto: Simen Næss Hagen)

Denne mannen ville se hva Hauger var god for, og Scheider har mulighet til det nettopp fordi han har sitt eget Formel 4-team.

Men hva sier så Scheider sjøl, etter historiene vi har hørt fra utsiden? Om denne testen på Hockenheim som visstnok var helt spinnvill.

– Da han satte seg i bilen på Hockenheim for å teste, og aldri har kjørt noe sånt sjøl, så la jeg først merke til at han var veldig rolig, veldig stille og sa veldig lite. Men han var utrolig proff. Han hørte på oss, han kikket og analyserte på dataene, sier Scheider til Parc Fermé om hans aller første møte med Hauger.

700 kilometer uten feil

Det skulle ikke mange rundene til før Scheider selv satt noe sjokkert tilbake etter at han så Haugers aller første test i en annen doning enn en gokart. Og på dette tidspunktet var Hauger 13 år gammel.

– Vi var sjokkerte. Enkelt og greit sjokkerte. Han var altså ute på banen der, uten kunnskap om bilen eller banen, og han kjørte og kjørte. Etter to dager og 700 kilometer med testing, så hadde han altså kjørt seg ned til ett tidel bak pole position-runden i Formel 4, og han hadde ikke gjort en eneste feil. Ikke en eneste snurring en gang, sier Timo Scheider.

Timo Scheider, Dennis Hauger og ingeniør Jonathan Kennard. (Foto: Privat)

LES OGSÅ: Formel 4-teamet sjokkerte over 14-åringens første testresultater

Vi drar hjem til Norge igjen og tar en liten reality-check med Hauger selv. Var denne testen virkelig så vill?

– Han var på oss en stund om å få til en test, og den fikk vi gratis. Det var veldig kult å være med han. Han kom med tips jeg kunne forbedre meg på, og masse tips til småting. Det hadde nok en stor betydning, for vi vet han har mange kontakter, og vi vet han har pratet med flere som har hjulpet oss videre på veien, sier Hauger til Parc Fermé.

(Foto: Red Bull Content Pool)

«Starstruck»

Og ikke bare var kjøringen i seg selv en stor opplevelse. For Dennis var det vel så stort bare å få møte Timo Scheider i seg selv. Ja, han ble faktisk litt «starstruck».

– Han er jo en veldig stor fører. Jeg syns det var dritkult å møte han og spise middag med han og alt sammen rundt. Jeg merket at han var en veldig lett fyr å prate med om ting, og jeg følte vi fikk god kontakt, legger Dennis til.

LES OGSÅ: Glad for at det ikke stormer rundt Dennis (14) i mediene

Scheider er selv veldig glad, lettet og fornøyd over at Hauger til slutt har havnet under Red Bull sine vinger, og er selv beskjeden i hvorvidt han tar på seg æren av det. Det er også der de nevnte navnene i Vertstappen og Tost også kommer inn i bildet, ifølge manager Huysman.

Scheider er helt sikker på at alt nå ligger til rette, men er like klar på at Hauger nå får utfordringer han aldri har vært i nærheten av før.

– Det er fremdeles en lang vei å gå, konstaterer Scheider virkelighetsnært.

Manager Harald Huysman, Toro Rosso-sjef Franz Tost og Dennis Hauger på Spa i 2016. (Foto: Privat)

«Pure driving skills»

Men han tror likevel at Hauger har noe ekstra svært få, om noen andre, har i den alderen og det utgangspunktet som 14-åringen nå har.

– Til syvende og sist handler det som «pure driving skills». Utenfor banen er han likevel annerledes. Han er noe eget. Ikke bare at han er rask. Han er proff og fokusert. Og alt dette må du ha, i tillegg til at du leverer på banen. Samtidig er det utrolig viktig at han har de riktige personene rundt seg, sier Scheider.

For han skjønner at Hauger blir hauset opp mer og mer, at det nå er forventninger og håp rundt hans framtidige karriere. På mange måter som vi nok en gang kan sammenlikne ham med hvordan oppmerksomheten har vært på fotballspilleren Martin Ødegaard etter at han slo igjennom som 15-åring.

– Han er fortsatt ung, og det er fortsatt en lang vei å gå. Når du er så ung så må du levere, og du må akseptere og håndtere presset. Viser du ikke resultater, så er du raskt ute. For framtiden så er dette svært viktig. Det er ikke mange team og sponsorer som er med og støtter en ung utøver så tidlig, sier Scheider.