Bakkeløpet i Vikersund avlyses – NM-runde i rallycross flyttes

Vikersundbakken er kjent for luftige svev, også fra rally- og rallycrossbiler. Her med løpets lokale deltaker Tom Kristian Lien fra løpet i fjor. (Foto: Simen Næss Hagen)

Flere uheldige omstendigheter gjør at arrangøren trekker første og andre NM-runde i bakkeløp.

Tirsdag kunngjorde rallycrosseksjonen, som også har ansvaret for bakkeløp i Norge, at bakkeløpet på Vikersund faller bort fra terminlisten i år.

Arrangøren har selv flere utfordringer de møter der de mener det ikke er forsvarlig å gjennomføre bakkeløpet som skulle gått siste helgen i april.

– Forutsetningene ble dårligere enn det vi søkte for. Vi fikk ikke de datoene vi satte opp, og som følge av snømengdene i skibakken så blir det ekstra krevende for oss, sier Alexsander Berg i arrangørklubben NMK Modum og Sigdal til Parc Fermé.

Kolliderer med stort stevne i Kongsberg

Hovedårsaken er likevel at løpshelgen kolliderer med landsfinale-kvalifiseringen på Kongsberg som skjer samme helg.

NMK-klubbene Kongsberg og Modum og Sigdal samarbeider ofte om å utveksle funksjonærer, hvor flere av disse også er aktive deltakere, hvilket gjør det vanskelig for klubben å finne ut av hvordan arrangementet kan gjennnomføres.

– ANNONSE –

– For det første blir det vanskelig å kapre publikum når bilcrossløpene legges så nærmere samarbeidende og konkurrerende klubber. Det er lettere for barnefamilier å dra på et bilcrossløp framfor et bakkeløp om det kolliderer, og mange av våre funksjonærer vil også delta selv når det er et kvalifiseringsløp. I tillegg er mange av funksjonærene på bakkeløpet også fra NMK Kongsberg, så det er mye som kolliderer her, sier Berg videre.

LES OGSÅ: Nå åpnes det opp for å splitte 4WD-klassen i Bakkeløp-NM

Han forteller at arrangementet gikk med en tusenlapp i overskudd i fjor for å understreke at det ikke er noen gullgruve å arrangere en NM-runde i bakkeløp. Samtidig er han klar på at årets avlysning ikke er kroken på døra.

– Hvis forutsetningene blir bedre neste år, hvor marginene er mer på vår side, så vil vi gjerne fortsette å arrangere bakkeløp, sier han.

Etterlyser ny arrangør

Sekretær for rallycrosseksjonen i Norges Bilsportforbund, Vera Bakke Andresen, syns det er synd at NM-runden forsvinner fra Vikersund i år.

– Vi i seksjonen er selvfølgelig skuffet, da vi gjerne skulle sett at mye av dette var kartlagt før de søkte om NM-runden. Men vi ser at søknadsfristen kom tidlig, men sånn er det. Det er veldig mye som må falle på plass for å få satt sammen en kalender, sier Andresen til Parc Fermé.

Bilsportforbundet søker nå etter en ny arrangør for å dekke opp for at Vikersund-runden blir borte.

– Vi har ikke behandlet noen nye søknader enda. Vi søker etter en ny, potensiell arrangør, og hvis vi får en søknad innen rimelig tid så vil det være noe vi må vurdere. Hvis det ikke skjer, så må vi korrigere reglementet vårt, sier hun videre.

LES OGSÅ: Disse bakkeløpene skulle vi gjerne sett i virkeligheten
LES OGSÅ: Redder naboklubben etter avlysning av NM-løp

Må endre regelverket

Det går på at man må stille til start i minst tre runder for å kunne kjempe om medalje. I år var planen to runder i samme løpshelg på Vikersund, samt to avsluttende finalerunder på Hegdal i Larvik.

– Vi vet at folk spekulerer i å ikke melde seg på tilfelle et løp blir avlyst, slik som det skjedde i Larvik i fjor. For å få folk til å melde seg på, så innførte vi denne regelen. Men vi må endre på det dersom vi ender opp med bare én løpshelg, sier Andresen.

Hun syns det er synd at norgesmesterskapet i bakkeløp har vært på skrantende holde de siste årene, der både mangel på arrangører og deltakere har gjort at NM bare så vidt har kunnet blitt arrangert.

– Et norgesmesterskap er et norgesmesterskap, og vi håper at de som vil arrangere vil arrangere et NM med store bokstaver. Og om noen har en formel for å øke interessen også for deltakerne, så snakker vi gjerne med den, sier hun.

Som følge av avlysningen blir også sesongåpningen i Rallycross-NM på Finnskogbanen framskyndet én uke, altså helgen hvor Vikersund-runden skulle gått framfor helgen etter som da kolliderer med NM-runden Rally Sørland. NM-runden på Flisa kolliderte i utgangspunktet med RallyX Nordic, men nå slipper arrangøren det ved å flytte løpet sitt.