Sebastien Ogier i aksjon under helgens Akropolis Rally.

Ordkrig og drama i tittelkampen - nå har Toyota gitt opp

Helgens løp har gjort sitt til at Toyota ikke lenger tror det er mulig å vinne Rally-VM denne sesongen. 

Publisert Sist oppdatert

RALLY: Det gikk hett for seg under helgens Akropolis Rally. På plass var blant annet Sebastien Ogier for å holde liv i Toyotas tittelhåp. 

RALLY: Det gikk hett for seg under helgens Akropolis Rally. På plass var blant annet Sebastien Ogier for å holde liv i Toyotas tittelhåp. 

Veteranen med hele åtte VM-gull i premieskapet kjører egentlig deltid for Toyota, men da det ble tydelig at han var teamets beste håp for å slå Hyundais Thierry Neuville ble han overtalt til å fullføre årets sesong. 

Ordkrig

Allerede fredag begynte munnhuggeriet mellom de to. Neuville har latt seg frustrere over å alltid måtte kjøre først på grus i kraft av å lede mesterskapet, og han har tidligere uttalt at en deltidssatsing derfor ville vært morsommere. 

Neuville, som også slet med motoren under fredagens første etapper, tapte mye tid til Ogier.  Toyota-føreren var ikke særlig imponert over sin rival. 

– Med stor fart fra andreplass på veien tok vi 45 sekunder til mesterskapslederen. Så kanskje han burde lære seg å åpne veien, fordi han er ikke veldig rask som førstemann på veien. Han bare griner hele tiden, sa Ogier. 

Hyundais teamsjef Cyril Abiteboul svarte på kommentarene med å fokusere på mesterskapet. 

– Bare se på sammendraget. Bare se på FIA-gallanen i desember så får vi se da hvem som er først, sa Abiteboul. 

Rullet ut av tittelkampen

Thierry Neuville kunne juble for sesongens andre seier i Hellas.

Senere samme dag møtte Ogier på tekniske problemer, og det medførte i praksis at det var Neuville som toppet listene etter at lørdagens kjøring var overstått. Det betyr med det nye poengsystemet 18 poeng til belgieren forutsatt at han fullførte søndagens etapper. Ogier var på sin side nummer tre, noe som betyr 13 poeng under samme forutsetning om å også fullføre søndagens etapper.

Og akkurat det skulle vise seg å bli enkelte sagt enn gjort for Ogier. Franskmannen hadde vunnet søndagens to første etapper, og før den avsluttende etappen med Power Stage-status lå han godt an med tanke på de ekstra poengene som deles ut for søndagens kjøring. Men så gikk det galt på den siste etappen hvor Ogier rullet av veien. 

Imponerende nok fikk de bilen i stand igjen slik at han kunne fullføre løpet og få med seg poengene fra lørdag, men totalt sett økte luken opp til Neuville. 

Gir opp

Helgen ble i det hele tatt en gedigen nedtur for Toyota som hadde sine førere på 10., 18. og 30. plass. I førermesterskapet leder nå Neuville med 34 poeng ned til teamkamerat Ott Tänak, og ytterlige fire poeng ned til Ogier på tredjeplass. 

Toyotas teamsjef Jari-Matti Latvala har nå i praksis gitt opp gullkampen. 

– Målet vårt er nå å prøve å vinne de siste løpene, og så prøve å skape følelsen for 2025, sa han til Dirtfish.

– Mesterskapsgapet var allerede, la oss si, 28 på førersiden og 20 for konstruktørene. Dette vil øke, og når du har tre rally igjen med det nåværende systemet er det så vanskelig å ta tilbake poeng. Som vi har sett er jeg sikker på at Hyundai vil spille det sikkert, og at de ikke ønsker å ta slike risikoer som i utgangspunktet vil sette deres posisjon i begge mesterskap i fare, fortsatte Latvala. 

VM-sesongen fortsetter uansett i Chile i slutten av september, før Andreas Mikkelsen igjen skal i aksjon for Hyundai i sesongens to siste løp. 

Powered by Labrador CMS