Videospillbane blir til virkelighet — skal være vertskap for NASCARs første gateløp
Det er ikke uvanlig at ekte baner blir gjengitt i videospill, men at en videospillbane blir gjengitt i virkeligheten - det er noe som er helt nytt.
NASCAR/SIMRACING: Du husker sikkert før i tiden da man ble fortalt at «man ikke blir en bedre sjåfør av å spille videospill»? Vel, tidene endrer seg og simracing har blitt en anerkjent bilsportgren for mange. De som holder på aktivt, bruker flerfoldige timer av hverdagen på å trene inn tusendelene som kreves for å være med helt i toppen.
Simracing foregår på lik linje som ekte bilsport, bare at alt er virtuelt. Arenaene det konkurreres på er gjengivelser av ekte baner, bilene er lisensiert og skannet til minste detalj. Det er det nærmeste man kan komme å knuse løpsbiler til flerfoldige millioner kroner, uten at det koster ett øre.
Men nå blir kortene snudd og for første gang i historien blir en videospillbane gjengitt i virkeligheten.
Spillutvikleren, iRacing og NASCAR har dyrket et samarbeid over mange år skal man tro vise-sjef i iRacing, Steve Myers. Sammen har disse laget en virtuell gatebane midt i Chicago som skal brukes til å kjøre NASCARs første gateløp på i starten av juli neste år.
Vil være med å forme sporten
— Ben Kennedy og NASCAR ga oss en røff idé hvor de ønsket banen. Så laserscannet vi hver eneste gate rundt parken. Deretter prøvde vi oss på et par versjoner av banen, noen kjørte vi også baklengs dusinvis av ganger før vi kom fram til den banen som nå finnes på iRacing, sier Steve Myers til Parc Fermé.
NASCAR som en sport er i stor vekst om dagen. De siste årene har sporten gjort flere radikale tiltak for å gjøre sporten mer spennende for fans. Chicago-banen er heller ikke den første iRacing har hjulpet NASCAR å utvikle for bruk i virkeligheten.
— Vi er langt ifra å bare være en videospillutvikler. Det har arbeidet vårt på Next-Gen-bilen, den nye Atlanta-banen, LA Coliseum og nå Chicago-gatebanen vist. Vi hjelper med å forme fremtiden til sporten og det er ganske spennende og langt forbi det noen spillutviklere tidligere har gjort, sier Myers.
USA er et av landene i verden med desidert rikest bilsporthistorie. Det viser seg også om man ser på de utallige gatebanene som også finnes i landet. Det fikk oss til å lure på hvorfor man valgte Chicago som har hatt få gateløp.
— Det var NASCARs valg, men det er veldig tydelig at de ønsker å bringe racingen til fansen. Det finnes ingen bedre måte å gjøre det på enn å ha løp midt i to av de største byene i landet, utrykker han.
Et viktig verktøy
Profesjonell simracing-fører, Tommy Østgaard syns det er kult at simulatoren kan få nye bruksområder.
— Det er kult at en bane som er virtuell blir til virkelighet, men jeg tror ikke det har en enorm betydning for simracing, forteller Østgaard til Parc Fermé.
— Personlig er jeg ingen stor fan av selve banen, men det er nok en kul opplevelse å kjøre løp midt i sentrum i virkeligheten, fortsetter han.
Myers mener at LA Coliseum og gatebanen i Chicago er bra måte å teste konseptet for videre bruk i andre markeder.
— Det å kunne lage et løp i et stadium eller gater hvor som helst i verden betyr at NASCAR kan bringe produktene sine direkte til fansen de ønsker å tiltrekke. Og det er et ganske utrolig verktøy å ha i verktøyboksen, avslutter Myers.
Og at det kan komme flere baner slik som disse prosjektene også på tvers av andre serier er Tommy Østgaard enig i.
— Det er jo ikke så alt for ofte at nye baner blir til, men om man ønsker å teste forskjellige bane-konfigurasjoner i byer er det jo en billig måte å gjøre det på. Jeg tror ikke det vil skje ofte, men at det vil skje igjen vil jeg absolutt gjette på at det gjør, avslutter Østgaard.