Alt du trenger å vite før årets Bathurst 1000:

«The Great Race»

Til helgen går et av de største løpene på kalenderen av stabelen. Her er alt du trenger å vite før årets utgave.

Publisert

RACING: Denne uken går et av sesongens store løp av stabelen i Australia. Sett bort fra Indy 500, Daytona 500, 24-timersløpet på Le Mans og noen Formel 1-løp er det ikke mye som kan måle seg med Bathurst 1000.

Løpet, som er en del av Supercars-mesterskapet i Australia, ruller i gang midt på natten norsk tid. For mange er også førerne mindre kjente enn de man vanligvis følger i løpet av sesongen. Så hvorfor skal man bry seg om å følge med? Hva gjør dette løpet så spesielt?

Spektakulære omgivelser

Bli med Chaz Mostert rundt banen i 2021

– Først og fremst banen. Jeg mener Mount Panorama er den nest råeste banen i verden etter Nurburgring Nordschleife. En bane som går opp og ned et lite fjell er unikt.

Det forteller motorsport-ekspert Atle Gulbrandsen. Han er forøvrig på plass i Australia for å følge løpet som gjerne anerkjennes som «The Great Race». Mer om hans opplevelse kan du lese hos Parc Fermé etter helgen.

Banen går som Gulbrandsen forteller opp og ned et fjell. Mount Panorama. 1000 kommer av 1000 kilometer, noe som med en bane på 6,2 kilometer ender med 161 runder.

Favorittene

Om du ikke har hørt om førerne på dagens grid har du nok hørt om et par av de tidligere vinnerne.

– Nivået er også skyhøyt, det er bare å se på hva de tidligere Supercars-førerne Shane Van Gisbergen og Scott McLaughlin får til i henholdsvis NASCAR og IndyCar, forteller Gulbrandsen.

Nevnte Van Gisbergen har vunnet tre ganger og er regjerende mester, men i år er ikke han å finne på startlistene. Følgelig er det andre førere det handler om denne gangen.

I mesterskapet er det Will Brown som leder an foran Chaz Mostert og Broc Feeney. Brown har henholdsvis 189 og 222 poeng ned til sine nærmeste utfordrere, men med 900 poeng å kjempe om ut sesongen er ingenting avgjort.

Det er også de tre som er oddsfavorittene på forhånd sammen med sine respektive teamkamerater. I Bathurst 1000 kjører man nemlig to og to.

Løpet på søndag kan også bli preget av regnvær. Det er med andre ord mye som tyder på at vi har nok et spennende løp i vente 02:15 natt til søndag.