Slik så det ut i 2019. I år er den norske troppen i FIA Motorsport Games nesten dobbelt så stor.

FIA Motorsport Games:

Rekordstor norsk tropp sikter mot medalje

Bilsportens OL arrangeres på nytt, og denne gangen med rekordmange nordmenn på plass. 

Publisert

BILSPORT: For mange er årets sesong over i sine respektive grener, men for ni norske utøvere venter fortsatt et høydepunkt utenfor landets grenser. 

BILSPORT: For mange er årets sesong over i sine respektive grener, men for ni norske utøvere venter fortsatt et høydepunkt utenfor landets grenser. 

Denne uken er det nemlig klart for FIA Motorsport Games i Valencia. Årets utgave er den tredje i rekken etter at lekene, som gjerne omtales som bilsportens OL, også ble arrangert i 2019 og 2022. Fra og med årets utgave skal FIA Motorsport Games arrangeres hvert andre år. 

Rekordstor tropp

Norges Bilsportforbund sender altså ni utøvere til Valencia for å delta i konkurransen. Aldri før har det blitt sendt en så stor tropp fra Norge, og totalt utgjør reisefølget 43 personer i ulike roller.

Disse utøverne deltar i de ulike øvelsene (se lenke til utøverens profil i Parc Fermés bilsportbibliotek): 

Helen Thorgersen.

Autoslalom: Jan Petter Haugland og Mina Pedersen
Crosscar Senior: Eirik Steinsholt
Crosscar Junior: Theo Johansen
Crosscar Mini: Edwin Høgberg
Drifting: Simen Olsen
Esport F4: Jarl Teien
Esport GT: Ole Steinbråten
Formel 4: Olav Vaa

Utøverne er valgt ut blant en rekke søkere i de ulike øvelsene. 

– Fra vår side er vi tre stykker som sitter i en gruppe som ser på søkerne og velger ut fra det, også tar vi ut den kandidaten vi mener er best, forklarer prosjektleder Helen Thorgersen.

Hvert land stiller med en utøver i en øvelse, eller som i autoslalom hvor to utøvere konkurrerer på lag. Hvert land har altså bare et kort å satse på per øvelse. 

Stor opplevelse

Crosscar er den grenen med størst norsk deltakelse.

For majoriteten av utøverne er det nesten bare å møte opp med hjelm og kjøredress ettersom arrangøren stiller med bil og utstyr i de fleste øvelsene, men for Simen Olsen er det litt mer avansert enn som så. I drifting kjører man med egen løpsbil, så mens han selv reiser med ingeniører rett fra sesongavslutningen i amerikanske Formula Drift satte en gjeng støttespillere kursen mot Valencia med løpsbilen med på lasset. 

– Simen kommer rett fra California sammen med tre til, og lander enten i kveld eller i morgen tidlig. Samtidig har de andre mekanikerne og hans far kjørt bussen fra Lillesand, så det er morsomt, sier Thorgersen.

Olsens historie viser at det er et betydelig ønske blant utøverne om å delta i lekene. Thorgersen fremhever også at de som ikke har vært med tidligere nok vil bli positivt overrasket over opplevelsen. 

– Jeg har vært så heldig å fått være med de to forrige gangene og fått sett hvilken opplevelse det er for utøverne. Det å bære det norske flagget er stort. Det er jo bilsportens OL dette her, så de som ikke har vært med på det før vet nok ikke helt hva de går til. Og de får seg nok en veldig positiv overraskelse.

Sikter mot medalje

I år er målet at minst en norsk utøver skal gjøre som Andrea Kimi Antonelli gjorde i 2022, nemlig å ta medalje i FIA Motorsport Games.

FIA Motorsport Games sees som nevnt på som et OL for bilsporten, men statusen kan naturlig nok ikke sammenlignes med et vanlig OL. Blant bilsportfans er FIA Motorsport Games fortsatt en relativt smal nisje, men ting er på riktig vei. 

– Det vokser og arrangementet blir også bedre og bedre fra FIAs del. I 2019 tror jeg vi var på tidsskjema versjon 26, i år tror jeg vi er på versjon to eller tre, forteller Thorgersen.

Norge har ikke tatt medalje i de to tidligere utgavene. Med en rekordstor tropp og representasjon i åtte grener er målet nå å sikre den første norske medaljen.

– Ja det er hundre prosent et mål, og vi har troa på at det skal skje. Får vi ikke medalje så får vi ikke medalje, men vi har virkelig troa på at vi får det!

Powered by Labrador CMS