Rally Kroatia: Sterk norsk WRC 2-avslutning – og Evans kollapset mot Ogier i ett av tidenes tetteste seiersdueller

  Elfyn Evans. (Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool)
  Elfyn Evans. (Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool)

  RALLY: Det ble en høydramatisk avslutning på Rally Kroatia da alt skulle avgjøres på Power Stage, den siste etappen som også gir inntil fem ekstra bonuspoeng i mesterskapet. Og i kampen om bonuspoengene skulle også kampen om seieren avgjøres i en duell mot spesielt teamkameratene Elfyn Evans og Sebastien Ogier, mens Thierry Neuville også hadde en ørliten praktisk sjans til å stikke av med seieren.

  – ANNONSE –

  Neuville bommet dog i et veidele mot slutten, og ødela med det all sjans – all den tid Ogier og Evans også måtte gjøre feil. Og sannelig skulle ikke begge Toyota-førerne by på dramatikk på den siste prøven.

  Ogier satte opp et forrykende tempo, men fikk kommentatorene til å heve røsten en heftig sleng som like gjerne kunne endt i en husvegg. Men den rutinerte franskmannen slapp med skrekken, berget bilen med all sin rutine og kjørte inn til en sterk etappeseier. Alt var opp til Evans, som hadde 3,9 sekunder å gå på til sin teamkamerat.

  Men det ble en rotete avslutning for Evans, som hadde alt å tape. Fram til slutten av etappen var han ikke på tempoet til Ogier, men var likevel innenfor forspranget han hadde bygget opp. Men en førerfeil helt på tampen av løpet, hvor han bommet i utgangen av en sving og mistet all fart ut i det løse var nok til å gi ham et par sekunders tidstap ytterligere, og med 4,5 sekund bak sin teamkamerat var seierstapet et faktum.

  Ogier snek seg forbi Evans med bare 0,6 sekunders margin totalt for hele løpet. Det er tidenes tredje tetteste seiersmargin i Rally-VM. Kun Rally Jordan i 2011 (0,2 sekunder mellom Ogier og Jari-Matti Latvala) og Rally New Zealand i 2007 (0,3 sekunder mellom Marcus Grönholm og Sebastien Loeb) har vært tettere.

  Dog hviler det fortsatt uklarheter hvorvidt Ogier vil få problemer hos FIA etter helgens VM-runde i Kroatia, etter sammenstøtet med en privatbil på transportetappen tidligere søndag. I sosiale medier har det sirkulert flere videoer fra situasjonen, først selve krasjen som skjedde – før en ny video senere viser hvordan Ogier reiser avgårde mens en politibetjent tilsynelatende prøver å holde ham igjen ved å lene seg på panseret.

  I WRC 2 måtte Mads Østberg kjempe mot sin egen bil der han har slitt med bremsene gjennom hele dagen. Men den rutinerte nordmannen holdt seg i skinnet og laddet ikke mer han måtte, der han hadde halvminuttet å gå på til Teemu Suninen. Kampen om full pott på Power Stage syntes sjanseløst, hvor det heller var viktigere for Østberg og kartleser Torstein Eriksen å ta seg helskinnet i mål og sikre seieren.

  Verdifulle Power Stage-poeng ble det dog til Andreas Mikkelsen, som etter fredagens tabbe har kjørt kontrollert gjennom hele løpet for å stille best mulig rustet til Power Stage. Nordmannen ga så alt han hadde og satte en overlegent bestetid blant Rally2-bilene, hele 8,9 sekunder foran Suninen – og således en syvendetid totalt på etappen. Fordi Nikolay Gryazin brøt på søndagens nest siste etappe ble det også en femteplass i WRC 2 for Mikkelsen, som har ligget helt sist i klassen etter tidstapet på over halvtimen på fredag. 

  Skaff deg vår unike norske bilsportkalender, eller skaff deg tilgang til Norges fremste leverandør av norsk og internasjonal bilsportjournalistikk!

  – ANNONSE (GOOGLE ADS) –