Parc Fermé forklarer: 

NBF dysset ned egen kritikk - derfor velger vi likevel å omtale det

Her forklarer vi fra et mediefaglig ståsted hvorfor vi velger å publisere innhold som er forsøkt feid under under teppet.

Publisert Sist oppdatert

10.-11. august arrangerte NMK Vikedal NM- og NC-runde i rallycross. Der skjedde det en hendelse som fikk både juryens og Norges Bilsportforbunds (NBF) søkelys rettet mot seg. Konsekvensene av hendelsene ble på ordinært vis behandlet av juryen og publisert i arrangementets oppslagstavle. I jurybeslutningene ble det også sendt en innstilling til NBFs Domsutvalg for behandling av ytterligere bestrafning, herunder poengtrekk i mesterskapet for en av utøverne.

I tillegg benyttet løpets jury seg av muligheten til å publisere en ytterligere behandling/uttalelse som henstiller til videre behandling av saken sammen med NBFs rallycrosseksjon, grunnet sakens alvorlighetsgrad. Utøverne det gjelder deltar i norgescupklassene for juniorer og historiske biler.

Tirsdag 20. august publiserte NBF et innlegg på egne nettsider med forbundets reaksjoner til den omtale hendelsen som skjedde i Vikedal, et innlegg av svært streng og kritisk karakter. Publiseringen avdekket også flere detaljer i saken enn hva som var allerede var kjent gjennom jurydokumentene. Og NBFs pekefinger mot utøverne var krystallklar. Parc Fermé var forøvrig også før dette kjent med selve hendelsen i Vikedal, men hadde ikke iverksatt egen journalistikk rundt hendelsen direkte i etterkant av runden.

På grunn av hendelsens alvorlighetsgrad etter NBFs klokkeklare konklusjon, og fordi det skjer under ett av de største mesterskapene i norsk bilsport, medfører dette en ekstra offentlig interesse innenfor vårt dekningsområde. Det styrker også kravet og behovet for at fakta kommer tydelig fram.

Under et døgn etter at NBF publiserte sine uttalelser og konklusjoner, ble innlegget plutselig slettet i sin helhet fra deres nettsider. Det betyr at hovedkilden til en sak som allerede har spredd seg i miljøet, med ytterligere bakgrunnsinformasjon og vesentlige detaljer, ikke lenger er å oppdrive. Her kom det blant annet fram at saken ble trukket fra Domsutvalget, stikk i strid med juryens innstilling, fordi det viser seg at Domsutvalget ikke har hjemmel til å vedta poengtrekk. I motsetning til juryens anmodning. I tillegg utelukker ikke NBF at liknende overtramp vil bli straffet enda hardere i framtiden. Dette er informasjon av svært vesentlig art som ikke skal dysses ned under noen omstendighet.

Ett av argumentene for å fjerne innlegget i etterkant handler om at den ene involverte utøveren er mindreårig. Aldersgrensen i juniorklassen er 15 til 21 år, som innebærer at mange av utøverne - herunder også den aktuelle - er under myndighetsalder. I tillegg er det tydelig, etter Parc Fermés undersøkelser, at alle parter ser ut til å være enige om at «saken er lagt død». Med andre ord vil ikke saken bli tatt ytterligere videre fra verken forbund eller utøvernes side, juryens sanksjoner i form av bøter står ved lag, og det blir ingen poengtrekk i mesterskapet for den aktuelle utøveren. Parc Fermé har i etterkant blitt anmodet om å ikke publisere denne omtalen, med det argument at juniorklassen er den klassen den er, med mange mindreårige utøvere - og at dette skal hensyntas ekstra.

Parc Fermé har gjort nøye redaksjonelle vurderinger bak denne publiseringen på bakgrunn av at den åpenbart blir forsøkt dysset ned – og det etter at sakens detaljer allerede er viden kjent. I motsetning til Norges Bilsportforbund, er vi en uavhengig og redaktørstyrt medieplattform. Det betyr at vi også har et strengt presseetisk regelverk - Vær Varsom-plakaten (VVP) - å følge. Både overfor oss selv, for lesere og ikke minst kildene.

Eksempelvis VVP 1.3, som handler om å ikke gi etter for press fra noen som vil hindre åpen debatt, fri informasjonsformidling, og så videre - og ikke minst PFU-klassikeren ved VVP 4.14 som handler om å gi involverte parter som utsettes for sterke beskyldninger, tilgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. For selv om NBF ikke identifiserer utøverne ved navn i sitt innlegg, så var det likevel svært viktig for oss å tilby de involverte å kommentere saken. Ingen av dem ønsket det, noe de både har rett til - og i og for seg kan være forståelig om man føler seg ferdig med saken.

Grunnet sakens utvikling, og alderen til utøvere i juniorklassen, har vi hensyntatt dette ved å ikke identifisere de aktuelle utøvere/teammedlem tilknyttet denne saken - samt forholdt oss til juniorførerens ledsager, fordi utøveren er mindreårig. VVP 4.7 sier også noe om ekstra varsomhet knyttet til unge personer, selv om dette primært retter seg mot mer alvorlig krimomtale og ikke nødvendigvis overtredelser av sportslige regelverk. Likevel lar vi oss veilede av denne type formuleringer fra vårt etiske regelverk. Men under mer normale omstendigheter med myndige deltakere vil omtale som dette medføre identifisering, noe man som utøver selv også må være forberedt på om man havner i situasjoner som blir gjenstand for diskusjoner og kritikk.

Samtidig mener vi at denne sakens alvorlighetsgrad, både sportslig og ikke minst kommunikasjonsmessig i etterkant, er for stor til at fakta bak en slik utvikling skal feies under teppet. Vi minner også om at en av juniorklassens største fanesaker er fokuset på «Fair Race», med det tilhørende stipendet av ikke ubetydelige summer de siste årene, som også styrker aktualiseringen av en slik type hendelse.

Fordi juniorklassen er en arena for læring og utvikling, så vil vi også uttrykke forståelse for at omtale og oppmerksomhet rundt en slik sak kan medføre en viss belastning. Samtidig vil vi understreke at en annen del av denne læringen er at kritikkverdige hendelser med stor sannsynlighet også medfører medieomtale.

– Simen Næss Hagen, daglig leder og ansvarlig redaktør for Parc Fermé

Powered by Labrador CMS