Patrik Barth og Mads Østberg fra sykehuset til Italia. Til høyre ser du kartlesersiden av Mads Østbergs Citroën C3 Rally2 og hvordan sammenstøtet med treet har gått rett inn i siden der Barth satt.

Kartleseren venter på operasjon – får ikke reise hjem enda

Mads Østberg er skrevet ut og på vei hjem, mens kartleser Patrik Barth fremdeles har for store skader til å bli transportert hjem til Sverige. I tillegg skal flere brudd være påvist.

Publisert

RALLY: Det melder Mads Østberg selv i en oppdatering til Parc Fermé, to dager etter en særdeles stygge krasjen i EM-runden Rally Roma denne helgen. I en venstre sving skled Østberg ut og traff et tre direkte i sidedøra hvor kartleser Patrik Barth satt.

RALLY: Det melder Mads Østberg selv i en oppdatering til Parc Fermé, to dager etter en særdeles stygge krasjen i EM-runden Rally Roma denne helgen. I en venstre sving skled Østberg ut og traff et tre direkte i sidedøra hvor kartleser Patrik Barth satt.

Videoer fra stedet viser etter på sekundene der Mads Østberg roper desperat om hjelp mens han løper over til andre siden av bilen, og nordmannen har beskrevet dette som noe av det aller verste han har opplevd i rallysammenheng.

På et tidspunkt var han også sikker på at kartleseren var død.

– Han var bevisstløs i noen minutter til å begynne med, og blødde fra ansiktet. Det var en veldig sterk opplevelse, fortalte Østberg til Parc Fermé.

Patrik Barth har holdt seg ved godt mot til tross for at fikk kraftige skader under ulykken i Italia. Mads Østberg har også vært åpen om hendelsesforløpet og delt både bilder og detaljert informasjon om alt som har skjedd.

Kraftig betennelse

Mens han selv «bare» fikk påvist ribbeinsbrudd, gikk det adskillig verre for Barth som fikk hele treet klemt inn i siden hvor han satt. Denne type ulykke forbindes veldig ofte med dødelige konsekvenser i rallysammenheng når de først skjer så brutalt,

Heldigvis kunne Barth etterhvert komme unna med livet i behold, men kraftig skadet med hoftebrudd og kjevebrudd. Østberg snakker selv på vegne av kartleseren, som etter forholdene har holdt humøret oppe og vært ved godt mot. De har også fått god støtte i Mads sin samboer Helene, som selv også er utdannet sykepleier.

– For meg er formen helt ok. Jeg har mer vondt i dag, men det var forventet med ribbeinsbrudd. Patrik derimot har blitt verre. Han har ligget på offentlig sykehus, men ikke fått tilstrekkelig hjelp, så vi forsøkte å transportere han hjem i dag for å få han på svensk sykehus, men det gikk ikke, skrev Østberg i en melding til Parc Fermé mandag kveld, og la til at kartleseren har fått påvist en kraftig betennelse som følge av kjevebruddet.

TV-bildene viser øyeblikkene kort tid etter avkjøringen rett i et tre. Her ser vi kartleser Patrik Barth (blå caps og rød dress) kommet seg opp på bena igjen etter å ha vært bevisstløs en kort periode etter sammenstøtet.

Familien har reist ned

Tirsdag ettermiddag kommer Mads med ytterliggere detaljer, ettersom han nå har reist hjem mens familien til Barth har ankommet Italia og overtatt Mads sin plass på sykehuset.

– Status er ganske lik på Patrik i dag, men han får veldig god hjelp nå. Har fått påvist noen brudd til, men jeg venter på de siste resultatene.

– Hva skjer videre?

– Vet ikke enda. Planen er egentlig å få han hjem for operasjon, men vi er rolige på at der han er nå er et bra sted også for operasjon. Så vi får se hvor lang tid det tar å få han flyklar versus hvor mye operasjon haster, sier 36-åringen.

Sportslig sett er sesongen uansett over for Barth, som har minst to måneders rehabiliteringstid, ifølge Mads. For ham selv spøker det for EM-runden om to uker, som går i Tsjekkia. Rehabilitering av ribbeinsbrudd ligger vanligvis på fire uker.

– For min del er det usikkert. Jeg må undersøkes mer hjemme. Men det ser ikke veldig sannsynlig ut med Tjekkia, nei. Vi får se de neste dagene, sier Mads.

Powered by Labrador CMS