Isabell Rustad vurderer å kjøre rally, her fra fjorårets utgave av "Bilsporttalentet".

Isabell Rustad søker ettertraktet VM-sjanse i rally

Racerfører Isabell Rustad søker nye muligheter i en helt annen gren. 

Publisert

RALLY: Promotøren for Rally-VM har vært ute og søkt etter kvinnelige rallyførere. De ønsker å hjelpe en utvalgt fører som får et gratis sete i neste sesongs Junior-VM.

RALLY: Promotøren for Rally-VM har vært ute og søkt etter kvinnelige rallyførere. De ønsker å hjelpe en utvalgt fører som får et gratis sete i neste sesongs Junior-VM.

Blant søkerne finner vi racerfører Isabell Rustad. 

– Isabell Rustad og rally, den hadde vi ikke helt sett komme..

– Nei, det hadde ikke jeg heller egentlig!

Vurderer mulighetene

For Isabell Rustad er som nevnt racerfører. De siste par sesongene har hun først og fremst vært å finne i Porsche Sprint Challenge Skandinavia, og man har til gode å se henne i en rallybil. 

– Det er vel i utgangspunktet ikke helt planen min å kjøre rally, men så dukka denne muligheten her opp da også begynte jeg å tenke tanken om at det kunne være spennende å søke. Også ringte John Haugland til pappa og sa at jeg burde søke, så da fant jeg ut at jeg hvertfall kan søke og se hvilke muligheter som finnes, forteller Isabell Rustad til Parc Fermé.

Muligheten til et eventuelt gratis sete i Junior-VM i rally er rett og slett for god til å avslå. På vei inn mot en sesong hun ikke vet hva vil bringe ønsker hun å holde flere muligheter åpne. 

– Det er jo et gratis sete for neste år, og det er jo ikke noe å legge skjul på at økonomi er en viktig greie i bilsporten. Det er min siste sesong i sprint Challenge, så vi får se hva vi gjør neste år. Da er det greit å ha mulighetene åpne, fortsetter Rustad. 

Og selv om Isabell selv ikke har gått opp noen rute som minner om rally var det i barndommen rallycross som var drømmen, og som hun sier selv: Alt med bil er gøy. 

– Jeg er oppvokst med å være med pappa på rallycross, og drømmen min har egentlig alltid vært å kjøre rallycross. Men så ble det jo gokart også har det ballet på seg etter hvert, noe jeg så klart triver veldig godt med, men så har jeg jo vært ute på en del rally og jeg synes jo det ser veldig spennende ut. Alt med bil er jo gøy.

Må lære noter

Under fjorårets utgave av "Bilsporttalentet" sto rallysimulator på programmet, og dette var den første og hittil eneste gangen at Isabell Rustad skrev egne noter. Det skal hun nå øve mer på.

Før et eventuelt uttak til neste steg i prosessen venter forberedelser på hjemmebane ved siden av racing-sesongen som snart ruller videre med tre runder i Porsche Sprint Challenge og to runder i Racing-NM på programmet. 

– Akkurat nå er det jo oppstart igjen med racing-sesongen, så nå er det mye løp fremover. Men jeg er jo ferdig med videregående nå så jeg har litt mer tid i hverdagen. Det viktigste for meg er å lære meg noter, også skal jeg på rallykurs på mandag for det er jo noe man må ta. Så jeg prøver jo å gjøre noen forberedelser, også blir det å kjøre en del rally på simulator. 

Om Rustad blir plukket ut som en av 15 førere i neste steg skal hun delta på en tre dagers treningsleir. Her vil fysisk form, PR, mekanisk kunnskap og noter evalueres. I tillegg venter en dag med kjøring på grus og en dag med kjøring på asfalt. Neste steg etter det er at de tre beste kandidatene skal kjøre Rally Sentral-Europa i Oktober med en Ford Fiesta Rally3-bil. En jury velger så ut vinneren som får en gratis sesong i neste års Junior-VM. 

Uansett hvor langt Rustad kommer i prosessen ser hun på det som en mulighet til å vise seg frem. 

– Det hadde vært spennende å være med for å lære mer om det også å få vist frem hvem jeg er så folk kanskje kan få vite om navnet mitt og se hva jeg kan. Så selv om jeg kanskje ikke blir tatt med videre derfra så får jeg forhåpentligvis likevel vist frem meg selv.

– Det skal jo litt til at jeg blir tatt ut som den beste rallyføreren under 27 år når jeg aldri har kjørt rally før, men jeg tenker at det skader aldri å sende en søknad, avslutter Isabell Rustad. 

Før rally eventuelt står på planen er Rustads neste stopp på programmet Racing-NM på Rudksogen kommende helg. Neste helg ruller sesongen i Porsche Sprint Challenge videre på Gelleråsen. 

Powered by Labrador CMS