Intens gullduell i USA: – Det hjelper ikke bare å strø om seg med penger

I tre år på rad har Fredric Aasbø spilt sølvgutt i verdens mest prestisjefylte driftingmesterskap - et mesterskap som også viser seg å være vidåpent.

Publisert

Ett løp gjenstår, nemlig den spektakulære finalehelgen i Irwindale utenfor Los Angeles. Det amerikanske mekkaet for driftingsporten, som Aasbø selv sier det.

Fredric Aasbø som «chase car», her fra sesongstarten i gatene i Long Beach i april. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

Ett løp gjenstår, nemlig den spektakulære finalehelgen i Irwindale utenfor Los Angeles. Det amerikanske mekkaet for driftingsporten, som Aasbø selv sier det.

– Ja, banen der er «The House of Drift». Det er liksom Lyngås. Eller Daytona, eller Le Mans, for driftingsporten. Det er det desidert største løpet på en historisk plass, hvor finalene kjøres i det sola går ned og du ser utover «downtown» i Los Angeles, sier Fredric Aasbø til Parc Fermé.

Den siste tiden har han brukt tiden på TV-innspilling til det nye Top Gear-programmet, men det er driftingen han først og fremst lever for. Gjennombruddet som kom i 2015, da han gikk helt til topps, det begynner å bli en stund siden.

Stor utvikling i mesterskapet

Altså fire år siden.

– Det er absolutt på tide. Vi har vært veldig, veldig nære flere ganger. I fjor var vi én duell fra å bli mestere. Jeg har tatt veldig store steg i år, men det har også de andre, sier Aasbø videre.

Det skiller 19 poeng opp til James Deane i tet, som også er regjerende mester. Men det er mange om beinet, selv om det er 48 poeng ned til tredjeplassen. På syv løp har vi seks forskjellige vinnere. Aasbø er én av dem, med seieren fra Road Atlanta, og to andreplasser som de tre beste enkeltresultatene.

Og nå faller alt ned på finalehelgen. Man får poeng for kvalifisering, samt hvor langt man kommer i sluttspillet fra «Top 32», eller 16-delsfinale om du vil. 

– Om James ryker i Top 32, så kan ikke jeg ryke i Top 16. Jeg må en battle videre framfor ham, sier ett av Norges mest populære bilsportutøvere, målt i både nasjonal og internasjonal interesse og tilhengerskare.

Tenker ikke på statistikken

Fredric Aasbø er en av USAs største driftingprofiler, både for store og små. Til helgen kan fansen både her i hjemme og i statene få noe å juble for. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

Skulle det bli Aasbø vs. Deane i finalen, så er det én ting å gjøre. Nemlig å vinne. Det er 100 poeng til vinneren og 20 poeng til andremann, eller finaletaperen om du vil. Matematikken er derfor enkel når Aasbø nå altså er 19 poeng bak Deane, med mindre Deane har mer enn ett poeng mer enn Aasbø fra kvalifiseringen.

– Men jeg prøver ikke å tenke for mye på «stats». Da er du ute å sykle med en gang. Det får andre ta seg av, så får jeg fokusere på å tråkke på riktig pedal, humrer Aasbø, som kjører en nokså atypisk driftingbil i form av en fem-dørs Toyota Corolla.

Han er takknemlig over å kunne være i toppen i en såpass uforutsigbar bilsportgren som driftingen og måten formatet er lagt opp i USA. Antallet vinnere i år illustrerer noe av bredden om toppen, selv om de beste skiller seg fra de nest beste gjennom sesongen.

– Når man ser driftingen fra utsiden, og det som gjør denne sporten så gøy, er at alle kan vinne uten at man har noen fasit på vinneroppskriften. Det er jo ofte i motorsport at den største fasiten er å strø om seg med penger. Men her garanterer det deg ingenting, konstaterer han.

Finaleløpet kjøres altså i Irwindale førstkommende helg, med ni timers forskjell til Norge. Finalesluttspillet starter kvart over tre natt til søndag norsk tid.

Les mer om Fredric Aasbø og den amerikanske driftingdrømmen her!

Powered by Labrador CMS