
Visepresident trekker seg:
FIA-president Ben Sulayem under nytt press før Formel 1-retur
Kritikken mot FIA-president Mohammed Ben Sulayem fortsetter i det han entrer Formel 1-paddocken for første gang denne sesongen.
BILSPORT: FIA-president Mohammed Ben Sulayem har vært en mye omtalt og kritisert mann omtrent siden hans inntreden i vervet i 2021. Nå stormer det rundt han igjen, og denne gangen er motstanden kanskje større enn noen gang.
En rekke sentrale aktører har blitt sendt på dør mer eller mindre frivillig, og nå har også visepresident Robert Reid trekt seg det internasjonale bilsportforbundet.
– Da jeg tok på meg denne rollen, var det for å tjene FIAs medlemmer, ikke for å tjene makt. Over tid har jeg vært vitne til en jevn erosjon av prinsippene vi lovet å opprettholde. Beslutninger blir tatt bak lukkede dører, og omgår selve strukturene og menneskene FIA eksisterer for å representere. Min oppsigelse handler ikke om personligheter, det handler om prinsipper, sier Reid i en uttalelse.
Sterk kritikk
Det ble til slutt for mye for Reid da FIA nylig tok på seg ansvaret som promotør for Rallycross-VM, noe som er en svært uvanlig praksis.
– En handling utført uten godkjenning fra senatet eller motorsportformsalingen som kan medføre juridisk risiko under EUs konkurranselovgivning, sier Reid.
Tidligere har også formannen for Motorsport UK David Richards gått hardt ut mot FIA-presidenten, og truet med rettslige skritt mot forbundet grunnet måten de har regjert på etter Ben Sulayems inntreden. Richards reagerer blant annet på å bli bedt om å signere en taushetsplikt i forkant av et nylig møte i FIAs motorsportforsamling,. Det endte med at han selv og Reid var blant de som ikke fikk delta i møtet.
Richards kritikk ble møtt med en uttalelse han selv ikke mente gjorde noen forskjell.
– Ignorering av de veldig reelle bekymringene som har blitt uttrykt, ikke bare av meg selv, men et økende antall mennesker, om at styringen og den konstitusjonelle organiseringen av FIA blir stadig mer lukket og konsentrerer makten i hendene på presidenten alene, sier Richards.
Etter at Robert Reid trakk seg fra FIA har tidligere administrerende direktør i FIA Natalie Robyn uttalt seg om saken.
– I løpet av min periode som administrerende direktør jobbet jeg under utfordrende omstendigheter for å styrke forbundets rammeverk for styring og å oppgradere dets operasjonelle åpenhet. Avgangen til visepresidenten for idrett indikerer tydelig at det er alvorlige pågående strukturelle utfordringer, sier Robyn i en uttalelse til BBC.
– Når profesjonelle prosesser ikke etterleves og aksjonærer ekskluderes fra beslutningstaking, undergraver det grunnlaget for en sterk organisasjon. Jeg er trist over å se denne utviklingen, siden de truer både troverdigheten og den langsiktige effektiviteten til en viktig institusjon. Jeg jobbet tett med Robert under tiden min i FIA og jeg har stor respekt for ham og selvfølgelig hans engasjement for fremtidens motorsport, avslutter hun.
V10 og konkorde-avtale
I disse dager har diskusjonen rundt å hente tilbake V10-motorer til Formel 1 blusset opp. Ben Sulayem har vært en av forkjemperne for dette, og det har blitt diskutert i og rundt paddocken om dette har vært er forsøk på å gjøre seg mer populær. Ben Sulayem har vært upoulær etter flere av sine kampsaker, ikke minst de strenge bøtene for banning, mens det er en kjent sak at en betydelig del av fanskaren drømmer om en V10-retur.
En del av teamene og fabrikantene er dog ikke like fornøyd med et eventuelt motorbytte, og det gjenstår flere hindre før dette kan bli en realitet. Det skal være et møte om saken i Bahrain på fredag.
Dette er hans første Formel 1-løp på plass for sesongen, og det ventes at han i samme anledning vil få tøffe spørsmål om hvorfor ikke FIA har skrevet under på en ny konkorde-avtale. En slik avtale legger grunnlaget for hva som er lov og ikke lov i samarbeidet mellom Formel 1, FIA og de elleve teamene. Her defineres eksempelvis hvor mye penger teamene skal få i ulike scenarioer, hvor mange team man tillater på griden og hva det vil kreve å komme inn på griden.
Formel 1 og teamene har blitt enige om rammeverket for den kommersielle delen av avtalen, men FIA har fortsatt ikke signert. Ben Sulayem har tidligere ment at FIA fortjener en større bit av kaka rent finansielt, og om de setter seg på bakbeina i denne saken kan det surne forholdet mellom forbundet og Formel 1-eier Liberty Media ytterligere etter en rekke konflikter de siste årene.
Gjenvalg i desember
Det er gjenvalg i FIA allerede i desember i år. Tidligere har det vært usikkert om man vil klare å hoste opp en reell motkandidat mot Ben Sulayem, men det virker nå å være større motstand mot den sittende presidenten enn noen gang før.
Motorsport.com trekker frem Reid som en mulig motkandidat med støtte fra Richards og Motorsport UK. Forøvrig er Richards selv for gammel til å stille til valg, ettersom man ikke kan være eldre enn 70 år.
Tross sterk kritikk kan det dog vise seg å bli svært vanskelig å slå Ben Sulayem i et valg. 245 medlemmer fra klubber og nasjonale forbund har alle lik stemmerett, og det er følgelig en fordel for Ben Sulayem å være flink til å blidgjøre de mindre landene samtidig som han står i konflikt med eksempelvis Richards og Motorsport UK.