Andrea Kimi Antonelli blir Mercedes-fører i Formel 1 neste år.

Fenomenet Andrea Kimi Antonelli

Siden gokart-dagene har Andrea Kimi Antonelli imponert stort. Nå er han klar for Formel 1, og det er ingen tilfeldighet.

Publisert

FORMEL 1: 18 år gamle Andrea Kimi Antonelli skal kjøre Formel 1 for Mercedes i 2025. Italieneren skal fylle selve Lewis Hamiltons sko i en bil som plutselig har blitt blant de raskeste i Formel 1.

FORMEL 1: 18 år gamle Andrea Kimi Antonelli skal kjøre Formel 1 for Mercedes i 2025. Italieneren skal fylle selve Lewis Hamiltons sko i en bil som plutselig har blitt blant de raskeste i Formel 1.

Kommer sjansen for tidlig? Det gjenstår å se. Men der andre Formel 1-karrierer kan preges av en god dose flaks, og å være på rett sted til rett tid, er lite overlatt til tilfeldighetene rundt Antonelli. Sånn har det vært lenge. 

Snappet opp av Mercedes

Andrea Kimi Antonelli er født i Bologna. Det er hovedstaden i regionen Emilia-Romagna, og derfor er det egentlig Imola som er hans hjemmebane. 

Pappa Marco er selv tidligere racerfører. Først ville han dog sende Andrea inn i fotballens verden, men for sønnen var det motorsport som gjaldt. 

Det var naturlig å tro at den talentfulle unggutten skulle bli en del av Ferraris juniorprogram, men i 2018 var det Mercedes som sto klare med penn, papir og penger. 

Da hadde han vist svært lovende takter i gokart siden han startet som syvåring, og de tre neste sesongene ble merittlisten bare lenger. I denne perioden kjørte han forøvrig mye mot Martinius Stenshorne. 

Dominerende

Noen ganger var det Martinius Stenshorne som vant, andre ganger var det Andrea Kimi Antonelli. Faktisk så vant de akkurat like mange ganger.

Da han i 2021 hadde fylt 15 år kom formelbil-debuten. I det italienske Formel 4-mesterskapet ble han på Red Bull Ring beste rookie i sitt første løp. Han tok så nye poeng på Mugello før han avsluttet sesongen med en imponerende andreplass på Monza, kun slått av mesteren det året - Oliver Bearman. 

Året etterpå kom Antonellis virkelige gjennombrudd. Da kjørte han Formel 4 både i Italia og i Tyskland, og på imponerende vis tok han totalseieren i begge mesterskap. I Italia tok han ny rekord med hele 13 løpsseiere. 

Nordmenn ble så for alvor introdusert til Antonelli i 2023 da han igjen kjørte mot Martinius Stenshorne, denne gangen i Formula Regional Europa. Riktig nok kjørte de mot hverandre også i Formel 4 året før, men nå kjempet de to om tittelen. 

Gjennom sesongen tok de to fem seiere hver, men det var til slutt Andrea Kimi Antonelli som vant mesterskapet. 

Hoppet videre

Mercedes mente på dette tidspunktet at Antonelli var så god at han kunne hoppe over Formel 3. Derfor har han i år vært å se i Formel 2. 

Etter en treg start på sesongen begynte mange å tvile på om han ville bli klar for Formel 1 i 2025. Men i sommer fant italieneren tempoet, og det ble først seier i sprintløpet på Silverstone før den første hovedløpsseieren kom i Ungarn. 

I mesterskapet er han før løpshelgen på Monza nummer seks, like bak Formel 1-klare Franco Colapinto og like foran Dennis Hauger. 

Ved siden av Formel 2-satsingen har Antonelli blitt tilvendt Formel 1-hverdagen sakte men sikkert ved testing av eldre Mercedes-biler. På hjemmebane på Monza kom den første Formel 1-treningen. 

Formel 1-klar

Andrea Kimi Antonelli går senere i høst ut fra Formel 2-paddocken for siste gang.

Så kom omsider beskjeden om at det er han som skal ta over for Lewis Hamilton i Mercedes kommende sesong. Og kanskje er også Antonelli grunnen til at Hamilton nå forlater Mercedes. 

For Hamilton fikk ikke en så lang kontrakt som ønsket. Mercedes og Toto Wolff ønsket ikke å låse førerkabalen i så mange år at han kunne gå glipp av «den neste Max Verstappen». Da hadde Hamilton også muligheten til å forlate teamet tidligere enn ventet, og plutselig var han å finne i Ferrari. Plutselig var også Antonelli nærme Formel 1 selv uten å ha kjørt i Formel 2 enda, eller Formel 3 for den saks skyld. 

Kanskje kunne han fått Formel 1-sjansen enda tidligere da Williams trengte en erstatter for Logan Sargeant, men Toto Wolff ville vente. 

Når 2025-sesongen ruller i gang i Melbourne skal Antonelli være klar til dyst med millioner av øyne rettet mot seg. 

Powered by Labrador CMS