To av Norges unge landslagsprofiler ble øyenvitne til dødsulykken:
– Det går så mange løp rundt omkring i verden, og sånt skjer aldri
Bilsportprofilene Martinius Stenshorne og Marcus Ahlmann Sæter dro på kompistur til Andebu for å følge med på miljøet de har vokst opp i da de selv ble vitne til ett av de mest grusomme øyeblikkene i norsk bilsporthistorie.
GOKART: Det er 15 år siden sist en person omkom i forbindelse med en ulykke i organisert bilsport i Norge. Det skjedde under Rally Larvik i 2009 da en tilskuer ble påkjørt og drept, en ulykke som for ordens skyld skjedde mindre enn fem kilometer i luftlinje fra gokartbanen utenfor Andebu.
Lørdag 1. juni 2024 skriver seg nå inn i historien som en av de mørkeste dagene i norsk bilsporthistorie. En 15 år gammel gutt fra Biri i Innlandet havner i en rundvelt med karten sin og omkommer mer eller mindre momentant. Endelig dødsårsak er foreløpig ikke offentliggjort fra politiet, som begynner å få et klarere bilde over hendelsesforløpet.
– Det hele fremstår som en tragisk ulykke, men vi må få oversikt over hva som har skjedd, og om det er noen tekniske feil med gokarten, sier politifullmektig Josefine Thoreid til NRK.
Avlyste eksamen
Etterforskningen pågår fortsatt, og Parc Fermé har også vært i kontakt med Sør-Øst Politidistrikt som forteller at de om ikke altfor lenge vil kunngjøre flere detaljer omkring ulykken.
De forteller også at de nærmeste pårørende også blir ivaretatt gjennom en egen pårørende kontakt. I tillegg har de kommunale apparatene både i Sandefjord, hvor arrangementet skjedde, og i Gjøvik hvor 15-åringen var fra, opprettet kriseteam som ivaretar både etterlatte og andre berørte av ulykken.
Biri ungdomsskole har holdt åpent for elever nær avdøde som ønsker å snakke om ulykken, og den muntlige eksamenen som var planlagt er også avlyst, skriver Oppland Arbeiderblad.
Rundt 1000 øyenvitner
Over 200 deltakere var på plass under Håsken Grand Prix, og det beskrives at nærmere 1000 tilskuere stod på sidelinjen da ulykken i X30-klassen skjedde etter ni kjørte runder, ifølge tidtakningtjenesten Speedhive.
To av disse angivelig 1000 tilskuerne var to av norsk bilsports fremtredende talenter på internasjonalt plan, Formel 3-fører Martinius Stenshorne og Ginetta-fører Marcus Ahlmann Sæter, som begge er nære kamerater også privat og som begge har levert svært sterke gokartresultater internasjonalt i de siste årene. De har begge også landslagsstatus hos Norges Bilsportforbund.
Stenshorne var faktisk på plass allerede på fredag og deltok i treningspassene, selv om han ikke var påmeldt til selve løpet. Lørdag dro de tilbake for å overvære det som er ett av Norges aller største og mest prestisjefylte gokartløp, Håsken Grand Prix.
Sterkt preget
Nå forteller racingkameratene om hvordan lørdagen ble snudd fra glede og harmoni til tragedie og sorg i løpet av et blink, der de ellers tidligere på dagen selv fikk oppleve masse hyggelig respons og oppmerksomhet i depotet blant både andre unge utøvere og fans forøvrig.
– Det er så klart veldig trist. Og man tenker ikke at sånt kan skje på et lite løp i Norge når det går så mange løp rundt omkring i verden og sånt aldri skjer. Jeg har sett folk veltet før, men aldri med så store konsekvenser. Så jeg forstår egentlig ikke helt hva som skjedde, sier en tydelig preget Martinius Stenshorne til Parc Fermé.
Det samme tenker også kamerat Sæter.
– Jeg har jo aldri vært vitne til noe som har endt med en dødsulykke. Det er ganske sykt å tenke på at noen nettopp døde. Det er så sykt, og det er vanskelig å komme over noe sånt. Han kjørte også så veldig bra denne dagen. Han fortjente jo ikke dette, sire en like preget og nedbrutt Sæter til Parc Fermé.
Føler seg trygg i gokart
De svært få gangene det skjer fatale ulykker i bilsport er det alltid naturlig å tenke over sikkerhetsaspektene som foreligger. Med tanke på de svært sjeldne dødsfallene som skjer i en risikosport som bilsport, gokart som andre bilsportgrener, så foreligger det alltid læring og ny kunnskap for hver eneste ulykke med et tragisk utfall.
– Når man kjører gokart så føler man seg veldig sikker. Selv om man ikke sitter med mye beskyttelse, så tenker man ikke noe mer over det. Hva som var grunnen til det som skjedde nå vet jeg jo ikke, men generelt føler man seg ganske sikker i en gokart, egentlig, mener Stenshorne.
For Stenshorne og Sæter har lagt grunnlaget i sine vellykkede karrierer i nettopp gokart. De har vunnet løp, vært i tøffe kamper og også selv vært utfor flere uhell i større og mindre art.
Men «alltid» har det gått bra. Og under Håsken Grand Prix var det andre avkjøringer, også ifølge flere andre vitner Parc Fermé har snakket med, som kunne rent visuelt kunne framstå som mer brutale og spektakulære - hvor det likevel gikk bra med de involverte.
– Det var andre krasjer som virket mer alvorlige enn denne, hvor det ikke skjedde noe stort ut av det, sier Sæter.
Mandag ble det også opprettet en spleisinnsamling i regi av arrangørklubben NMK Andebu, der pengene uavkortet skal gå til de etterlatte av gokartføreren. På få timer er det allerede samlet inn nærmere 50.000 kroner.