Stjal showet foran 200.000 mennesker: – Dette er noe av det råeste jeg har gjort
For Goodwood-publikumet var det to personer det handlet om. Petter og Oliver Solberg.
«Hollywood»-begrepet rundt Petter Solberg er ikke tilfeldig. Han fikk dette tilnavnet tidlig i karrieren som følge av måten han tok publikum og media med storm på. Dette er egenskaper man ser like godt i hans sønn Oliver, som de siste årene har bygd seg opp til å bli en publikumsmagnet helt på egenhånd.
Den britiske Goodwood-festivalen samler så å si alt som den internasjonale bilsporten har å by på, både av biler av gammel historie og nåtidens nyvinninger, og tidligere og nåværende profiler i alt som har med bilsport å gjøre.
200.000 tilskuere
200.000 tilskuere samler seg rundt Goodwood-området i England den andre juli-helgen hvert eneste år. For Petter Solberg var dette hans første destinasjon i avslutningsturneen han gjør i år sammen med rallycrossbilen han har kjørt de siste årene i tillegg til en rekke andre historiske doninger han har tatt vare på.
Lite ante Petter dog om at det var han, sammen med sønnen Oliver, som skulle tiltrekke seg desidert mest oppmerksomhet i England.
– Det er det råeste vi har gjort. Og det råeste jeg har vært med på. Det kan egentlig ikke sammenliknes med noe annet, Hele helgen har vært helt sjuk. En «crazy» opplevelse, forteller Petter Solberg til Parc Fermé, to dager etter at spetakkelet hadde roet seg.
Rallycrossbilene raskest - utenom én bil
Nå var han på vei til Estland sammen med Oliver for å forberede seg til helgens Rally Estland, et annet stort billøp som tiltrekker seg de største av WRC-profilene. Men der er det kun det sportslige som er i fokus.
Selv om det også var snakk om sportslige resultater i den velkjente bakken som omkranses av Goodwood-publikummet. Rekord-elbilen til Volkswagen, ID. R, var i en klasse for seg. Denne ble rattet av Romain Dumas. Men etter denne var det to stykker rallycrossbiler på resultatlistene.
Først Petter med sin Polo, deretter Oliver med DS3en som både far og sønn har kjørt i rallycross i hver sin del av karrieren. Senere ble de belønnet med «Star of the event» av arrangøren for deres opptreden.
– På Poloen hadde jeg fullt asfaltunderstell. Men jeg hadde ikke kjørt den siden sist jeg kjørte løp med den. Oliver sin var også tatt ut rett fra museet, med samme oppsett som fra siste løp. Den var jo satt opp for grus. Men det var helt rått. På vått var jeg jo raskest. Synd det ble tørt på slutten der, flirer pappa Solberg, som bekrefter at han skal få prøve elbil-prosjektet til Volkswagen litt senere.
Subaru fløy over Olivers bil
Men foruten det sportslige, så ville alle altså ha en bit av Petter og Oliver. Ved siden av selve bakkeløpstraseen stilte de opp i rallyetappen med hver sin Subaru - Petter med Wales-vinnerbilen fra 2002, Oliver med Subaruen han kjører i USA i år.
– Det var veldig spesielt. Utrolig rått at Subaru ville fly over bilen hans fra USA og gjorde noe ut av det. Helt rått. Et veldig spesielt øyeblikk for oss, sier Petter videre.
Oliver fikk også en god dose opplevelse aleine. Rallyetappen var én ting, bakkeløpstraseen noe annet. Men han fikk også kjøre Ford Focus WRC fra 99, som Colin McRae kjørte med i Safari Rally og Rally Portugal, forøvrig de to første løpene hvor også Petter for første gang hadde en rolle som fabrikkfører i sin karriere ved siden av avdøde McRae.
Dette var før Olivers tid. Likevel en stor opplevelse for Oliver 20 år senere.
– Han hadde jo med seg Allister (bror til Colin, journ.anm) i bilen. Og flere andre. I tillegg kom det en haug med amerikanske journalister med helikopter for å sitte på med Oliver, sier Solberg.
Tatt på senga
Ingen tvil om at det var travelt. Alt mye større og mer omfattende enn hva som var planlagt. Solberg visste at Goodwood var et stort arrangement. Men ikke så stort. Spesielt ikke at det viste seg at det var han og Oliver som var i publikums hovedfokus.
– Egentlig var det jo Oliver som stjal showet, selv om han bare var der for moro. Men det har gått i ett fram til nå. Vi har ikke hatt et eneste minutt til overs, sier Solberg, noe Parc Fermé også kan bekrefte ved at den ellers tilgjengelige Solberg var helt umulig å få tak i gjennom helgen.
– Dette var mye mer enn vi kunne spørre om. Det kom legender bort til oss, de sa at jeg gir meg altfor tidlig og at jeg ikke kunne slutte nå, sier 44-åringen.