Ott Tänak var ikke redd for å si sine ærlige meninger til pressen, både i kampens hete, men også en god stund senere.

Spydig Tänak mot løpsledelsen: – Det var vel en deilig middag og god vin

Ott Tänak hadde definitivt ingen filter etter målgang, etter at han kjørte rett inn i en reklameportal uten forvarsel.

Publisert Sist oppdatert

RALLY: De dramatiske scenene oppstod på SS14 under helgens VM-runde i Latvia. Elfyn Evans hadde en nesten-avkjøring, der han berget seg på veien ved blant annet å kjøre ned noen av festene til en oppblåsbar reklameportal.

RALLY: De dramatiske scenene oppstod på SS14 under helgens VM-runde i Latvia. Elfyn Evans hadde en nesten-avkjøring, der han berget seg på veien ved blant annet å kjøre ned noen av festene til en oppblåsbar reklameportal.

Tre minutter etterpå var det Ott Tänaks tur til å passere området, og kjørte derved inn i den punkterte portalen som surret seg inn rundt hjulene og inn i hjulbuene. Estlenderen måtte stoppe for å lirke dette løs, og ble tatt igjen av de neste bilene mens etappen var rødflagget.

TV-produksjonen fjernet bildene sekundene før Tänak kjørte i portalen, selv om de hadde kamera i denne retningen slik at det ikke foreligger offisielle TV-bilder av det som skjedde. Tre minutter tidligere hadde man sett hvordan Evans fikk problemer og kjørte rundt reklameportalen - som da angivelig var foranledningen til at denne senere kollapset.  

– Deilig middag og god vin

Da Tänak ankom mål var det en mildt sagt lynforbannet mann bak rattet, som ikke la noe i mellom da den norske WRC-reporteren Molly Pettit tok fram mikrofonen.

– Dette illustrerer presist hva slags sikkerhet vi har med tanke på løpsledelsen. De hadde nok en deilig middag og god vin, samtidig som man kan se på kameraene du at veien er blokkert og bilene kommer, sa en mildt sagt syrlig Tänak, med et sarkastisk smil om munnen før han rettet blikket mot kameraet med følgende melding:

– Bra jobba, løpsledelsen. Dere tar virkelig godt vare på oss!

Pettit spurte så om alt ellers var OK med dem.

– Det går fint med oss, men faen heller. På kameraene kan du se at veien er blokkert og man kjører likevele videre, selv om man har systemene. Men jeg håper vinen smakte godt, sa han før han satte kursen videre.

Ott Tänak fra lørdagens fartsetapper.

Slik svarer arrangøren

DirtFish møtte på Tänak senere før innkjørselen til service. Selv om man hadde tid til å roe seg levde sarkasmen i beste velgående når reporter Colin Clark tok seg bryet med å høre litt mer i detalj hva som skjedde.

– Prøvde du i det hele tatt å unngå dette? spør Clark.

– Det var åpenbart en rask sving, og disse tingene dukker opp som en overraskelse. For å være ærlig, i slike saker sjekker alltid løpsledelsen kameraer og onboard-bildene fra promotoren. Du forventer aldri at det er mulig at slikt kan skje, men ser likevel sånn ut, sa Tänak, og la til følgende kommentar på om bilen ellers var OK:

– De lot oss slite ut dekkene og få skader på bilen mens andre kjørte gjennom. Det er jo fair play.

DirtFish fikk også en offisiell uttalelse som tilsvar på Tänaks stikk:

– Bil 33 (Evans) kjørte av og skadet støttene til den oppblåsbare reklameportalen mot slutten på SS14 lørdag ettermiddag under Tet Rally Latvia. Det var tydelige skader på portalen, og to vakter som stod plassert spesifikt for å holde sikkerheten til portalen, flyttet seg umiddelbart for å få fjernet denne fra veien. Men de rakk ikke å gjøre før bil 8 (Tänak) kom, heter det i en uttalelse fra arrangøren.

Dagens tekniske system i Rally-VM, i samarbeid mellom FIA, arrangørene og promotoren som står for TV-bildene, så er terskelen lavere enn noen sinne for blant annet å avbryte etapper dersom det er hendelser som utgjør en sikkerhetsrisiko - og ditto samme terskel for å restarte etappen igjen. Alle biler er utstyrt med kommunikasjonssystemer som gir dem informasjon dersom noe uforutsett skjer på etappene, og det er mangelen på dette som Tänak nå kritiserer.

Cyril Abiteboul og Ott Tänak.

Anspent etter intervjuet

Både Tänak og hans team Hyundai håper det blir iverksatt granskning av hvorfor dette skjedde, slik at man kan unngå liknende hendelser senere. Nettstedet melder også at flyet som promtoren bruker for å distribuere signalene fra blant annet bilenes onboard-kameraer stod på bakken grunnet tekniske problemer og at tilgjengeligheten på bildene ikke skal ha vært like gode som tidligere.

Teamsjef i Hyundai, Cyril Abiteboul, håper man nå kan se bort ifra Tänaks syrlige stikk i kampens hete og bruke energien på å undersøke de reelle utfordringene ved hendelsen.

– Jeg vet det er blitt litt anspent nå i forhold til hans uttalelser etter etappen. Men jeg inviterer nå alle sammen til å legge det til side og heller fokusere på substansen i dette, som jo er: hvordan kunne dette skje, og hvordan kan vi forsikre oss om at dette ikke skjer i framtiden, uttaler teamsjefen pragmatisk.

Powered by Labrador CMS