Nei, dette bildet er ikke AI-generert. Under testen før helgens VM-runde i Kenya fikk Oliver Solberg en intim smakebit på dyrelivet som krets rundt den klassiske afrikanske VM-runden i rally. Selv forsikrer Oliver om at selve testkjøringen opplevdes kontrollert og udramatisk selv om både zebraer, sjiraffer og litt av hvert forsøkte å holde følge med ham langs testveien.

Spektakulære scener i Afrika – slik opplevde Oliver dette på nært hold

Fotografiene fra Oliver Solbergs test før Safari Rally Kenya vil muligens stå igjen som noen av 2024-sesongens mest spektakulære rallybilder.

Publisert

RALLY: Mens vi i nord forbereder oss til påskeferie med Kvikk Lunsj, Solo og påskeegg, så er Oliver Solberg og resten av VM-eliten i rally og kombinerer ferie og jobb på helt andre vilkår.

RALLY: Mens vi i nord forbereder oss til påskeferie med Kvikk Lunsj, Solo og påskeegg, så er Oliver Solberg og resten av VM-eliten i rally og kombinerer ferie og jobb på helt andre vilkår.

For det å reise til Kenya for å delta i klassiske Safari Rally er noe utenom det vanlige. Skoda har plassert Oliver til å score WRC 2-poeng her nede, i det som er det desidert mest krevende og spektakulære løpet på kalenderen.

Får ikke ekstern bistand

Noe Oliver bidro til å tegne et bilde av allerede på den offisielle testen før løpet. For den lokale faunaen av klassiske ville afrikanske dyr slang seg med på leken, noe som ble behørig dokumentert av fetter Oscar Solberg på mobilen, og av den tyske fotografen Nico Meyer.

Ironisk nok stiller Solberg opp med en «livery» på sin Skoda Fabia RS Rally2 som glir ekstra inn i mengden med sine svarte og hvite striper på bilen.

– Det var helt sjukt. Jeg fikk sjokk. Jeg måtte bare rope ut «fader, se der løper de jo ved siden av oss!». Den ene turen var det ingen dyr, og plutselig kunne det være buffaloer og litt av hvert andre turen der.

– Har dere fått noen spesielle innføringer på hvordan man skal både beregne dyr og hensynta dyr?

– Vi har hatt en gjennomgang om hva vi burde gjøre, og om vi må stoppe og alt det der. Om noe skjer og sånt. Før i tiden hadde de helikoptere som både varslet om dyr, men som også fløy lavere for å skremme de unna veiene. Men nå må vi også se alt sjøl, sier Oliver.

Forskjellige tilbakemeldinger

Det er mildt sagt ulik tilnærming til videoen fra testen på de ulike sosiale mediene. På Facebook og Instagram oser det av hyllest over spektakulære naturbilder, mens Twitter-brukernes holdning går mer i dyrebeskyttelsens retning.

Selv ønsker ikke Solberg å fyre opp under noen debatt rundt dyrenes sikkerhet under den tradisjonsrike afrikanske VM-runden i rally, og understreker at det under testen var trygge forhold for både ham og dyrene.

– Dyrene løper ikke mot deg der vi kjørte på testen. Zebraene og de løper heller unna. Og på de åpne slettene så ser man dyrene godt. Men - dette kan være et større problem inne i «bushen». For der ser man mye mindre og man vet ikke alltid hvor dyrene her. Plutselig kan de hoppe ut, forteller Solberg.

Oliver Solberg i godt selskap under gjennomkjøringen til Safari Rally Kenya. Fra venstre mamma Pernilla, kartleser Elliot Edmondson, fetter Oscar og pappa Petter.

Unik opplevelse

Løpet i Afrika er uansett noe helt utenom det vanlige. Et eventyr gjennom hele uka, for å bruke Olivers ord. Veiene er helt ekstraordinære når det kommer til førerforhold og veikarakter, mens miljøet på utsiden også skiller seg kraftig ut.

– Man får sjokk hver gang man kommer hit. Det er det råeste løpet på kalenderen. Bare fordi det er et eventyr. Du kommer hit og føler egentlig ikke at du skal på løp. Det er en helt annen stemning her nede, og folk er superhyggelig og har så mye passion. Og med alle dyrene og alt. Nei, det er helt rått. Det blir en opplevelse uansett hvordan løpet går, slår han fast.

Sportslig sett blir det uansett en prøvelse. Dette er fjerde året på rad han stiller, og Solberg har tatt del i løpet samtlige ganger etter at det kom tilbake på VM-kalenderen i 2021, den gang for første gang siden 2002.

Oliver Solberg debuterte i Safari Rally Kenya i 2021. Det varte i to etapper. En dyrkjøpt erfaring om nå kommer til nytte tre år senere.

Prematur WRC-debut

Og nå er han altså tre år eldre siden debuten hvor løpet endte etter kun to etapper første dagen. Siden har han karret seg i mål, med nye utfordringer og problemer - som de fleste andre.

– På et løp som dette det er vanskelig å planlegge konkurransen. Du må bare finne en rytme. Jeg er confident på rytmen og farta mi. Men må ha litt flaks med dekka og sånt. Det er ikke løp du kan tenke performance, sier Solberg.

Dette er i og for seg et tankesett han kom inn med under debuten for tre år siden. Likevel ble han for het på grøten. Vi tenker derfor han kan prøve å sette ord på hva faktisk erfaring betyr, selv om alle vet godt hva som møter en av utfordringer og taktikk.

– For det første var det nok litt tidlig med WRC-bil den gang. Hadde jeg bare startet litt på nytt igjen nå. Men det er noe med at man ser et samme som Ogier og dem gjør, og ser at dem gir full gass. Så er det ting jeg på en måte likevel ikke vet. Jeg merker nå hvor mye mer jeg vet nå enn for tre år siden, når jeg ser tilbake. Eller, jeg visste det samme da på en måte, men den gangen visste jeg ikke hvordan man skulle gjøre det. Nå vet jeg det, fastslår 22-åringen.

Powered by Labrador CMS