Lysgårdsbakken, også kjent som VIP-veien fra OL på Lillehammer i 1994, har vært en godt brukt bakkeløpstrasé over mange år. Og i 2024 skulle bakken bli atter en gjenstand for medaljekampen i Bakkeløp-NM. Her er bilene i nedslipp på vei ned fra toppen mellom omgangene.

Slik gikk det i årets Bakkeløp-NM

Syv nye norgesmestere er kåret, når årets eneste NM-helg i bakkeløp avsluttet mesterskapssesongen for norsk bilsport.

Publisert

BAKKELØP: Lysgårdsbakken er blitt et sikkert kort i Bakkeløp-NM, og bakkeløpsgrenen avsluttet også NM-sesongen i norsk bilsport med to runder denne helgen.

BAKKELØP: Lysgårdsbakken er blitt et sikkert kort i Bakkeløp-NM, og bakkeløpsgrenen avsluttet også NM-sesongen i norsk bilsport med to runder denne helgen.

Grunnet uforutsett tidsbruk lørdag ble runden kortet ned til kun to tellende omganger, men søndagen ble gjennomført som planlagt med tre fullverdige omganger.

Sikret bronse etter dominanse

Johannes Rafoss, Anders Hansen og Sebastian Høidalen.

I klassen for biler inntil to liter, som er en sammeslåing av Supernasjonal klasse 1 og klasse 2, så ble det gnagernes aften ved OL-anlegget. Anders Hansen klinte til med en andretid og en avgjørende bestetid i sin Audi, foran juniorfører Johannes Rafoss som imponerte med en sølvmedalje med sin Honda Civic fra juniorklassen i rallycross.

Det skulle bli tett i kampen om bronsemedaljen, der rallycrossmester Lasse Aaberg kjørte inn til to tredjetider og følgende tredjeplass på lørdag. På søndag dominerte dog Sebastian Høidalen etter å ha brutt lørdag - men han fikk poeng for å ha startet 1. omgangen på å lørdag, i tillegg til full pott søndag. Dermed stakk Høidalen av med bronsemedaljen med tre poengs forsprang til Aaberg, og bare ett poeng bak sølvvinner Rafoss.

Kenneth Hansen, Joakim Vestli og Petter Leirhol fra klasse 2A, tilsvarende Supernasjonal klasse 3 i rallycross.

Splittet to Supernasjonal-klasser

Supernasjonal-klassen for biler over to liter ble splittet til rallycrossens Supernasjonal klasse 3 og 4 grunnet høy nok deltakelse i begge klasser. I 2A, tilsvarende Supernasjonal klasse 3, var det Joakim Vestli som trakk det lengste strået etter to bestetider og en seier på søndag, mens han tok med seg en tredjetid fra lørdag.

Kenneth Hansen var lørdagen, men havnet utenfor pallen på søndag. Det holdt likevel til en sølmedalje med to poengs forsprang på Petter Leirhol.

Camilla Antonsen, Jarle Lippert og Lars Morten Berntsen.

I «Store Super», nå definert som 2B, var det ikke overraskende full pott til Emil Sivesind fra 1. omgang lørdag til 3. omgang søndag. Like stødig var Herbjørn Haug med sine andretider og en solid sølvmedalje i potten. Henning Nyberg gjorde et sterkt comeback med tredjeplass lørdag, som holt til en bronse søndag selv om Jonny Josdal imponerte med en tredjeplass i søndagens løp i sin iøyenfallende Chevrolet Camaro.

Camilla imponerte i rallyklassen

Blant de tohjulsdrevne rallybilene var Jarle Lippert i kanonform, med løpsseire begge dager og bestetid i fire av fem kjørte omganger. Dagens største overraskelse ble nok Camilla Antonsen som virkelig imponerte med stødig kjøring begge dager og to soldie andreplasser, og med det ble sølvet hennes første NM-medalje i bakkeløp - og hennes andre NM-medalje noen sinne.

Anders Grøndal, Hans-Jøran Østreng og Morten Lerdahl.

Lars Morten Berntsen var endelig på plass i sin replika-bygde Citroën Xsara Kit Car for aller første gang, og imponerte med å åpne helgen med en bestetid. Han ble til slutt hakket for svak for både Lippert og Antonsen, så hadelendingen måtte ta til takke med bronsemedalje i denne omgang.

Lavest deltakelse var det i klassen firehjulsdrevne rally- og rallybiler, med bare fem påmeldte biler og fire som tok poeng. Hans-Jøran Østreng var suveren i sin Hyundai i20 Supercar, og bakkeløpskongen og rallyprofilen Anders Grøndal rundet av karrieren sin med andretider og sølvmedalje i sin nå solgte Skoda Fabia Rally2. Morten Lerdahl stilte opp i sin klassiske Ford RS200 som ble benyttet i Rallycross-EM for mer enn 30 år siden, og tok bronse.

Olav Fredriksen, Robert Skaugerud og Per Helge Jakobsen.

Sterk deltakelse i historisk

Historisk bilsport har også tatt seg veldig opp de siste årene, og fikk NM-status både i Appendix K og rallycross. I rallyklassen var Olav Fredriksen suveren lørdag, før Robert Skaugerud svarte på tiltale søndag og tok NM-gullet med ett fattig poeng på Fredriksen. Per Helge Jakobsen kjørte inn til bronsemedalje.

Blant rallycrossbilene ble det dobbetlseier til Geir Paulsen, mens Morten Østheim holdt unna for rallycrossmesteren Amund Walle med ett poengs differanse i kampen om de siste medaljene - der lørdagens krasj til Walle i 1. omgangen skulle vise seg å bli utslagsgivende.

Morten Østheim, Geir Paulsen og Amund Walle.

Den eneste klassen med norgescupstatus ble racingklassen for GT4- og GT5-biler. Der ble det full pott til Haakon Thomte, foran Kent-Rune Stubbene Karlsen som tok tredjeplass lørdag og andreplass søndag. Anna Sand Skjærbekk tok andreplassen lørdag etter 2. tiden i 2. omgang, og tredjeplassen søndag holdt derfor til bronsemedalje også sammenlagt.

Parc Fermé kommer tilbake med mer fra Bakkeløp-NM senere...

Ket-Rune Stubbeme Karlsen, Haakon Thomte og Anna Sand Skjærbekk i racingklassen for GT4 og GT5.
Powered by Labrador CMS