Slik er skattetallene fra norsk bilsport for 2023
Bilsport som levebrød gjelder kun de aller færreste, men her er noe av det de mest sentrale utøverne og profilene bidro med til statskassa i fjor.
BILSPORT: Like sikkert som at starten på desember betyr klementiner, julebrus og priskrig i butikkene, så er det at skattelistene fra fjoråret som gikk offentliggjøres for allmennheten. Regnskapstallene fra bedriftene kom ut tidligere år, men Skatteetatens nettsider får alltid ekstra trafikk å håndtere denne første onsdagen i desember når man skal sjekke likningstallene til naboen, sjefen eller eksen.
De siste årene har også Parc Fermé tatt tempen på inntekts-, skatte- og formuetallene som personer fra norsk bilsport bidrar med. For noen er bilsporten den eneste inntektskilden, for andre utgjør det en prosentvis andel, men for de aller fleste er dett en hobby som kun koster penger - der finansiering av bilsportsatsingen ofte må skje med andre midler utenfor egen lønnsslipp.
Som vanlig trekker vi ut tre grupperinger når vi ser på skattetallene; de som regnes som eliteutøvere på det norske bilsportlandslaget, som primært har bilsport som sitt daglige virke. utover dette gjør vi et større uttrekk av årets norgesmestere i norsk bilsport, samt hvilken tall de ansatte i Norges Bilsportforbund står bokført med. Det som trigger kikkergenet hos menigmann dreier seg gjerne om tallene med flest sifre, og av de utvalgte fra norsk bilsport er det derfor to utøvere som således skiller seg ekstra ut.
Det er allerede godt kjent at rallycrossprofil Ole Christian Veiby er arving av Erik Veiby som har en markant posisjon i næringslivet også på nasjonalt nivå - der Erik nå også står med høyest inntekt i Kongsvinger. Selv står sønn Veiby bokført med litt over 233 millioner i formue, med en nettoinntekt på 886.262 kroner, men med en skatt på over 2,8 millioner kroner. Det skyldes primært andelene som Ole Christian Veiby har i familieselskapet Vito Kongsvinger AS og hans egne investeringsselskap OC Invest AS. Utoverbilsport er blant annet eiendom noe Veiby også gjør inntekter på.
GT1-mester Nils Eirik Wenaas er den andre bilsportutøveren som skiller seg ut på formuestallene, med en bokført formue på 331 millioner kroner og skatt på 3,9 millioner kroner. Det skyldes primært hans eierskap i Wenaas Kapital AS, som overordnet morselskap til en rekke selskaper innenfor både eiendom og motor på nordvestlandet. Selve nettoinntekten ligger på relativt gjennomsnittlig grunn på 479.401 kroner.
Utover dette gir ikke skattetallene fra norsk bilsport noen andre spesielle utslag enn hva vi vanligvis ser i andre ordinære skattelistesegmenter.
Slik beregnes inntekten
For som seg hør og bør gir ikke skattelistene alltid de riktige tallene. Den tar kun utgangspunkt i den skattbare inntekten og formuesverdien man står med, som danner grunnlag for hva alle og enhver skal bidra med til fellesskapet.
Hvert år siterer vi fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe, fra et intervju flere år tilbake, som fortsatt er relevant til å forklare hvordan eksempelvis inntekten beregnes for offentligheten.
– Den inntekten som står i skattelistene er alminnelig inntekt, det vil si netto inntekt, som er summen av inntekter minus fradrag. Med andre ord vil for eksempel en arbeidstaker som har store fradrag, som for eksempel renteutgifter, reiseutgifter eller tap ved salg av aksjer, har en mye lavere inntekt i skattelistene enn hans reelle lønnsinntekt, sa fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen overfor Nettavisen i 2017.
Aksjeposter, utbytte og formueskatt
Tallene gir kun altså et slags overfladisk innblikk i økonomien, men det gjenspeiler ikke nødvendigvis det helt reelle tallet for personens privatøkonomi. Og utover sin egen hovedbeskjeftigelse kan bruttoinntekten også komme fra eksempelvis aksjesalg eller utbytte fra aksjeposter man innehar som ikke nødvendigvis er relevant til egen jobb eller bilsportsatsing.
Personer som også sitter på formuer som trigger formueskatten vil også ofte kunne ta ut utbytte fra selskapet for å betale ekstrabekatningen man pålegges utover ordinær inntektsskatt.
– Særlig vil jeg trekke fra at mange eiendeler verdsettes langt lavere enn omsetningsverdi, og at nettoinntekten ofte er langt lavere enn reell bruttoinntekt. I tillegg kan det ha vært gjort feil fra skattyters eller fra Skatteetatens side som påvirker tallene. Skattetallene som legges ut nå tar heller ikke hensyn til at noen skattebetalere har klaget på skatteoppgjøret sitt, understreket Lothe.
Og for ordens skyld, som vanlig; dette er tallene for Parc Fermés redaktør i 2023:
Simen Næss Hagen, 1991, Larvik
Inntekt: 469 980
Formue: 0
Skatt: 162 386