Sivert (18) mister EM-tittelen – bensinprøven fra Höljes var positiv

DEL
Her jubler Sivert Svardal for EM-gull etter 2. plassen i Höljes. En snau måned senere diskvalifiseres han da det viste seg at testresultatene fra bensinprøven viste avvik fra reglene. (Foto: Simen Næss Hagen)

Spor av det som mest sannsynlig er 98-oktan pumpebensin var nok til at FIA så seg nødt til å diske Sivert Svardal fra EM-finalen i Höljes.

Dermed mister også den 18 år gamle Konsmo-gutten EM-gullet han egentlig ikke hadde rukket å drømme om en gang på forhånd. Reglene er slik at alle er pliktet å kjøre på bensin levert fra P1, noe Sivert og hans far Stein også har lagt fram dokumentasjon på at de har gjort.

Likevel viste testresultatene fra bensinprøven etter Q2 i Höljes avvik på noen punkter fra originalreferansen fra P1-bensinen, noe som indikerer at bensintanken ikke har bestått av 100 prosent bensin fra enhetsleverandøren. Med hjemmel i europamesterskapets paragraf 10.4 diskes derfor Svardal fra runden i Höljes, mister poengene som han tok og mister også dermed EM-gullet.

– Hva kan man egentlig si? Selvfølgelig er dette veldig skuffende. Plutselig ble min største opptur i karrieren i stedet min største nedtur. Å miste EM-gullet på denne måten er utrolig kjipt, sier en svært skuffet Sivert Svardal til Parc Fermé.

Han ønsker å understreke tydelig at han ikke har hatt noen intensjon om å jukse, men aksepterer dommen likevel fullt ut. Selv har han og faren en teori om at det har vært små rester igjen fra 98 oktan-bensinen de har kjørt med i Norge som kan ha gitt utslag på prøvene, selv om de har lagt ned stor innsats i å tømme tanken helt og holdent mellom løepen. Uansett ser de ikke noen grunn i å appellere avgjørelsen.

– Det vi har lært er at det er vanskelig å komme inn i dette EM-sirkuset som amatører uten internasjonal erfaring. Det er mange fallgruver og vi ble dessverre rammet av en av dem, erkjenner 18-åringen.

- ANNONSE -

Sjekk de ville jubelscenene da Sivert (18) ble europamester

70 kroner vs. 17 kroner

Mens P1 har en literpris på omlag 70 kroner, etter hva Parc Fermé er blitt vist kvitteringer på, koster 98 oktan cirka 17 kroner per liter på norske bensinstasjoner. Pappa Stein Svardal forklarer at de har kjørt med norsk pumpebensin i NM kun av økonomiske hensyn, og at de aldri hadde turt å bytte mellom bensinen hvis de visste at dette skulle skje.

– Vi har spurt hva som har gitt utslag på testen, men det har vi ikke fått svar på. Derfor er den eneste teorien at det må være skummet etter 98-bensinen som er avviket på testresultatene, sier Svardal, som forstår godt at FIA ser seg nødt til å diskvalifisere sønnen.

– Det føles urettferdig, men flere førere har tidligere fått samme straff for samme overtredelse. Da kan ikke FIA plutselig se bort ifra dette fordi Sivert tok EM-gull. Men jurylederen var oppriktig lei seg da vi hadde møte med dem på Gardermoen. Samtidig skal det sies at vi har blitt testet mange ganger i år uten at de har funnet avvik, sier far Svardal.

Sønnen synes også at straffen er for hard i forhold til overtredelsen som er begått – ettersom selve bensininnholdet ikke er prestasjonsfremmende, selv om han innser at det ikke er noe han kan gjøre i ettertid.

– Men jeg synes det er rart at FIA ikke har regler som gir rom for skjønn. Jeg synes rettssikkerheten til utøverne er for dårlig. Men vi har forstått at slik reglene er i dag, så måtte de dømme oss slik de har gjort, sier Sivert.

Sivert Svardal foran Daniel Holten og Kenneth Johansen i intens fight i semifinalen.
Sivert Svardal foran Daniel Holten og Kenneth Johansen i intens fight i semifinalen. (Foto: Simen Næss Hagen)

Gjennombruddsesong

Han er glad for at han i det minste fikk fullføre finalen og i en snau måned få kjenne på følelsen av å være europamester.

– De kan ta fra meg EM-tittelen, men de kan aldri ta fra meg minnene og opplevelsen av å krysse mållinjen som europamester i Höljes foran 50.000 mennesker, sier Svardal.

Unggutten har tatt et kvantesprang i sin bilsportkarriere denne sesongen. Han tror og håper at årets suksess, denne dommen til tross, kan være starten på nye sjanser og muligheter i rallycrosskarrieren.

– At jeg «tok EM-gull» og at jeg leder NM nå har ført til at jeg har fått mye positiv omtale og fokus, og jeg håper dette kan åpne noen dører for meg slik at jeg kan ta nye steg videre i karrieren, sier Svardal, som poengterer at han har styrket motivasjon til å satse videre til tross for dette slaget i trynet.

- ANNONSE -

Mens Sivert Svardal mister alle poengene er det derfor Fredrik R. Magnussen som stikker av med EM-gullet i Touringcar, mens Daniel Holten tar sølvmedaljen og Steve Volders får bronse.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here