Retro 2008: 10 år siden det smalt under NM-runde i rallycross


DEL
Løpet ble umiddelbart avlyst mens ambulansene både i lufta og på bakken kjørte skytteltrafikk med berørte tilskuere etter at lynet slo ned over hele baneanlegget i Åsnes Finnskog. (Foto: Terje Sundby/Glåmdalen)

Elektrisk stemning er ikke nødvendigvis bare positivt, noe NM-runden på Finnskogbanen for 10 år siden smertelig fikk erfare.

Denne helgen braker det løs igjen på Finnskogbanen, for tredje året på rad etter comebacket fra den voldsomme smellen i 2008.

Og nei, vi snakker ikke om en smell i form av kollisjon på banen eller en økonomisk avkjøring, men rett og slett tordenværet og lynnedslaget som sendte sjokkbølger bokstavelig talt over hele Åsnes Finnskog og KNA Solør Motorsports arrangement.

Havarerte motoren rett før løpet – til topps i lånt Ola-bil

Formelt ble over 90 personer rammet av lynet som gikk rett ned i anlegget og forgreinet seg via gjerder, paraplyer og alt som et lyn kan bli ledet av. Totalt 66 ble lagt inn for lettere skader og observasjon samme kvelden etter at de skal ha fått strøm i seg i ulike mengder.

Ingen ble alvorlig skadd, men løpet ble umiddelbart stoppet etter at alt av elektrisk anlegg ble rammet av det voldsomme braket, samtidig som det det ble satt i gang hektisk ambulansevirksomhet med både bil og helikoptre da skadeomfanget var uavklart for de aller fleste umiddelbart.

- ANNONSE -

En av mange som var tilstede var lokalavisa Glåmdalens journalist Terje Sundby, som var der i utgangspunktet for å hente inn en rask reportasje fra løpet. 10 år senere husker han hele situasjonen ganske godt.

– Jeg stod ved et gjerde, men så at været ble verre og verre, så jeg gikk til et partytelt ved depotet da jeg ikke gadd å bli så våt. Og det var et klokt valg, for jeg hadde fått meg litt av en karamell om jeg forblie ved gjerdet. Likevel var det en rar situasjon etterpå. «Dæven, det var nærme, gitt», var det noen som utbrøt, og vi forstod ikke alvoret helt med en gang. Det var ingen som lå og skrek og ropte noe sted, men det var en ubehagelig nærhet til smellen, sier Sundby til Parc Fermé.

Journalist Terje Sundby (innfelt) skulle dekke det sportslige rundt NM-runden på Finnskogbanen for 10 år siden, men havnet selv midt i dramaet som preget overskriftene flere dager etterpå. (Foto: Terje Sundby/Jens Haugen/Glåmdalen)

Det tok 20-30 minutter før de første ambulansene begynte å komme. Mange hadde fått seg det som Sundby beskriver som «en karamell», men det var på ingen måte noe kaotisk situasjon rundt, ifølge ham selv. Men øyeblikket akkurat da smalt, det husker han godt. Her kan du også lese Sundbys egne ord fra dramaet for 10 år tilbake.

– Normalt ser man jo lynet et sekund før det braker, og da er det fortsatt ganske nærme. Her smalt det helt samtidig, det blinka over alt og det var umulig å se hvor det slo ned. Uten tvil en av de mest spesielle jobbene jeg har vært på, men planen var å dra på en fotballkamp senere på dagen, og det kunne jeg mens en annen journalist tok over der oppe.

Det tok åtte år før arrangøren var tilbake på plakaten igjen, men siden 2016 har de altså vært et fast innslag for Rallycross-NM på banen som ligger lokalisert i Åsnes Finnskog i Hedmark, ikke langt fra svenskegrensa og ei heller langt fra den legendariske Höljes-banen.

Denne helgen er dog værprognosene noe helt annet enn hva som var tilfellet denne første helgen i august 2008. Nå er det spådd lettskyet og godt over 20 varmegrader, og alt ligger tilrette for et flott arrangement med totalt 112 påmeldinger fordelt på Supernasjonal klasse 1 til 4, samt Rallycross Junior, Sweden RCH Cup og Shortcar Extreme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here