Over 100 biler til start i sesongåpningen i rallycross-NM


DEL
Foto: Simen Næss Hagen
Foto: Simen Næss Hagen

På Gardermoen får vi stiftet bekjentskap med gamle kjenninger, nye håpefulle – og ikke minst flere og flere jenter.

Mange førere tjuvstartet, eller varmet opp er mer riktig å si, med å delta i bakkeløps-NM i Vikersund sist helg. Majoriteten av startfeltet bestod av rallycrossførere og rallycrossbiler, og deres eget norgesmesterskap går av stabelen på Gardermoen denne helgen.

Hva har vi i vente der?

Med et startfelt på 114 førere, så er det mye det er verdt å bite meg seg merke i. Etter det vi fikk se i Vikersundbakken sist helg, er det i alle fall verdt å ta motortempen på Vestfossen-gutten Marius Bermingrud, som vi også presenterte med denne videoen litt tidligere i år.

LES OGSÅ: Bli med på take-off og landing med bil i Vikersundbakken

For ikke bare er dette Bermingruds første sesong i supernasjonal inntil 1600 ccm, også kjent som klasse 1 eller Super1600. 18-åringen gjorde en voldsom progresjon i bakkeløps-løypa i Vikersund, og på dag to av kjøringen var det bare den suverene regjerende norgesmesteren Espen Isaksætre som kjørte fortere. Derfor vanker det stor spenning over hva Bermingrud vil prestere helgen.

- ANNONSE -

Fornøyd med bilen

– Ettersom jeg ikke fikk testet så mye før bakkeløpet, så har vi fortsatt litt å jobbe med på detaljsiden. Men jeg følte selv jeg passet fort inn i bilen. Og ved å ha prøvd den i Vikersund, så er det i alle fall klart at jeg har muligheten til å kjempe om gode plasseringer, sier Bermingrud optimistisk til Parc Fermé.

Foto: Simen Næss Hagen
Foto: Simen Næss Hagen

Likevel venter han med å ta av med ambisjonene, og er relativt nøktern på spørsmålet om han ønsker å kjempe i toppen fra første meter.

– Jeg har satt meg et mål om å være i førsterekka i B-finalen i samtlige løp, men jeg drømmer jo selvfølgelig om å være en stabil A-finalist, sier Bermingrud.

Som nevnt er det også flere jenter til start, tradisjon tro en del i junior-klassen, men også fire er å finne i 1600-klassen. Deriblant debutantene Vilde Lindum Fjulsrud, kjent fra gokart, og Karin Elise Fossen, kjent fra rally og racing.

LES OGSÅ: Seks klassiske bortforklaringer du hører i rallycross-depotet
LES OGSÅ: Nå er det ungguttene som herjer fullstendig i Supercars

Norgesmesterskapet vokser

Ellers er det en god økning over hele fjøla, selv om Parc Fermé gjerne skulle sett enda flere biler i Supercars-klassen som også har NM-klasse. Likevel er det sterke startfelt i alle klasser med tohjulsdrift.

Foto: Rallycross.no
Foto: Rallycross.no

– Første NM-runde er alltid spennende, mange har gjort endringer på bilene sine, noen har byttet biler, og noen nye førere har kommet inn eller byttet klasser. Det er stort og godt startfelt i alle klasser, og spesielt klasse 2 har en økning. Her er det flere bra biler og førere enn på mange år, sier tidligere rallycrossfører og rallycrossekspert Frode Skaar, som også driver nettsiden Rallycross.no.

Han brenner blant annet for juniorklassene som stadig vokser i Norge. 15 førere, seks av dem jenter, stiller til start i junior-klassen på Gardermoen.

– Seks av dem er debutanter, så det viser at rekrutteringen er god i rallycross. Mye av æren for dette må interessen rundt VM og EM få. Det hjelper selvfølgelig at vi har stjerner som Petter Solberg og Sebastien Loeb, men vi skal ikke glemme at Andreas Bakkerud har fått den lange veien via Rallycross Junior Cup og NM i Super1600 før han ble en stjerne i VM, forteller Skaar.

Startlisten for helgens løp finner du her!