Nå er det ungguttene som herjer fullstendig i Supercars

DEL

Med all oppmerksomhet på Oliver Solberg og hans 3. plass, så er det også verdt å nevne at snittalderen på seierspallen i Skien er 18 år.

Naturlig nok var det rene Martin Ødegaard-tilstander rundt Oliver Solberg under det første løpet i RallyX Nordic på Grenland Motorsportsenter i Skien, når den 15-årige sønnen til Petter Solberg fra første meter viste at han kunne være en vinnerkandidat.

Og det høye tempoet delte han med først og fremst Oliver Eriksson (18) og Thomas Bryntesson (21). Disse to var den eneste som tuktet det svensk-norske stjerneskuddet, som gir en snittalder på 18 år på seierspallen. Seier ble det til Eriksson, og andreplass til Bryntesson, mens Solberg sikret seg pallplass i debuten.

Og det skal i samme åndedrag nevnes at Eriksson heller ikke har kjørt Supercars før, selv om han ble amerikansk mester i Lites-klassen i fjor. Bryntesson har bare to løp på baken i en Supercar selv, men har to sesonger bak seg i RX Lites.

Foto: Simen Næss Hagen Foto: Simen Næss Hagen

Oliver: – Jeg bare kjører, jeg

Dermed kan vi slå fast at «gamlekara» virkelig må se opp for ungguttene i den internasjonale rallycrossen framover. For nå behersker de Supercars som om de ikke har gjort noe annet før.

- ANNONSE -

– Jeg bare kjører, jeg, flirer Oliver på spørsmål fra Parc Fermé om hvordan han med «så lite erfaring» klarer å håndtere et turbobeist på 600 hestekrefter, i kamp med sjåfører som har kjørt relativt mer enn ham akkurat i rallycross.

– Neida, det er ikke enkelt. Jeg har fått testet en del og sett mye på andre om hvordan de kjører. Men jeg klarte bare ikke å henge på Oliver i finalen, sier 15-åringen, som likevel var den som jublet mest på seierspallen på startplata.

Eklund: – Han er et monster

Men disse såkalte «gamlekara» har også noen forklaringer på hvordan Solberg kan få til dette.

– Han er et monster, vet du. Det kan ikke beskrives med ord. Han er så dyktig, sier rallycrosslegenden Per Eklund til Parc Fermé.

– Hvordan får han til dette som 15-åring?

– Det har han fra crosskart, vet du. Det er jo enda vanskeligere å kjøre, og der har han vært overlegen. I 250-klassen satte han banerekorden på Høljes, selv mot 650-kartene. Her i rallycrossen gjør han alt rett.

– Er han rutinert, eller er han «gærn», med dette tempoet?

– Nei nei, han vet presis hva han driver med. Han har «stenkoll» på alt, sier Eklund videre.

Takknemlig for at han ikke ble disket

Det siste spørsmålet stilte vi også til Tommy Rustad, som har vært en slags coach og teamsjef for Oliver i helgen. Er Oliver gal eller framstår han bare som en rutinert kar?

Foto: Simen Næss Hagen Foto: Simen Næss Hagen

- ANNONSE -

– Vi lurer litt på det sjøl, hehe. Men når han gjør feil, så vet han hva han gjør feil. Og da han fikk et kast på bilen her, så var refleksen og korrigeringen helt korrekt, sier Rustad.

Solberg fikk mye fokus etter de første heatene fordi bilen nærmest falt fra hverandre. Først løsnet førerdøren og bakskjermen, så løsnet bakluken, og deretter den andre bakskjermen. Noe av dette kunne ført til såkalt teknisk svartflagg, men diskusjonene rundt dette roet seg utover dagen.

– Det blir litt prat i kulissene, og han var i grensa for å få et teknisk svartflagg. Han kom igjennom nåløyet for ikke å bli disket, så det er vi takknemlige og ydmyke for det, for reglene skal være like for alle, sier Rustad til Parc Fermé.