Mental påkjenning i gullkampen – slik klarte Oliver å roe seg ned

DEL
(Foto: Oliver Solberg Media Office)

– Jeg måtte refokusere og ikke tenke på mesterskapet. I stedet for å klage på banen, måtte man bare kjøre rundt problemene, sier Oliver Solberg.

Før finaleløpet på Tierp hadde Oliver Solberg oddsene på sin side, men han visste at én liten feil kunne koste dyrt i kampen mot Oliver Eriksson om gullmedaljen i RallyX Nordic.

Men fart og presisjon til tross – løpet på den nyetablerte banen utviklet seg mer til et lotto-løp enn hvem som kjørte raskest fra A til Å. Enorme hull og andre ødeleggelser flere steder på banen krevde sitt av bilene, der det knapt ble kjørt ett eneste heat uten at noen biler tok skade i form av punkteringer, ødelagte hjuloppheng eller liknende.

Oliver sikret gullet i RallyX Nordic

Banen og arrangøren måtte tåle sterke reaksjoner fra mange hold. Solberg og hans team reagerte også på hvordan forholdene utviklet seg, men valgte i stedet å fokusere på sitt, kan 17-åringen nå fortelle.

– OK, banen var dårlig og mange klagde på banen. Men det fikk man ikke gjort noe med. I stedet måtte man kjøre rundt problemene og fokusere på å komme i mål. Det var det jeg vant på, føler jeg. At jeg tok det mer forsiktig, selv om det var veldig tøft å ta det så med ro, sier Solberg til Parc Fermé, som selv opplevde både punktering og et ødelagt hjuloppheng.

- ANNONSE -

Vokst på ett år

Og er det noen som kanskje ikke akkurat forbindes med «å ta det rolig» så er det kanskje energibunten Solberg. Det vet han også godt selv.

– Nei, det er kanskje ikke akkurat meg å ta det med ro. Men det var tøff helg, mentalt. Hadde dette vært for ett år siden, så hadde jeg kanskje ikke vært helt klart å være på samme måte. Denne helgen handlet egentlig kun om det mentale, å ta det med ro og tørre å kjøre pent uten å «pushe» for mye, sier den norsk-svenske unggutten.

Oliver Solberg i føringen foran Oliver Eriksson, etterfulgt av Ulrik Linnemann, Robin Larsson og Thomas Bryntesson. (Foto: RallyX Nordic)

Han innrømmer at han er heit på grøten av natur. Det har han vært tydelig bevisst på. Ved siden av å utvikle førerferdighetene både i rally og rallycross denne sesongen, så har han jobbet ekstremt hardt med sitt eget hode.

Spesielt etter sesongåpningen i Höljes skjønte Solberg at han måtte ta tak i sin egen psyke. Dette forstod han også blant annet da han viste fingeren til Thomas Bryntesson etter finalen i Nysum senere på året, før han etter kort tid beklaget seg og tydelig ville understreke hvor lite han kjente igjen seg selv i den handlingen.

– Jeg har jobbet hardt med hodet. Det å holde fokus har vært viktig, og noe jeg har lært ekstremt mye av i år, sier han.

Trener mer fysisk

Den mentale treningen var nå mest sannsynlig avgjørende for at Solberg holdt hodet kaldt gjennom finaledagen ved Tierp, nord for Stockholm.

– Vi kikket litt på intervjuene etter finalen og vi var alle ganske så forskjellige på intervjuene. Thomas hadde allerede gitt opp, Oliver virket veldig stresset og skulle gå «flat out», mens jeg følte jeg klarte å forholde meg ganske rolig, sier han.

Han trener mer fysisk enn det han også har gjort før. Opplegget på skolen på Le Mans inneholder mye fysisk trening, selv om han innrømmer at han ikke er like flink de gangene han er på reise.

– Men det hjelper også på psyken. Programmet på skolen er veldig bra, og når sesongen nå er over så blir det enda mer fokus på trening når jeg får vært mer på skolen. Over vinteren skal jeg være i enda bedre form, lover Solberg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here