Derfor ble Oliver en bedre fører av å trene opp psyken

DEL
Oliver Solberg, her under prøve av hjelm, kjøredress og cockpit av pappas rallycrossbil tidligere i år. (Foto: Simen Næss Hagen)

På forsommeren oppdaget Oliver Solberg at han måtte ta tak i sitt eget hode skulle han komme noen vei.

Familien Solberg er gjerne ensbetydende med store mengder energi og følelser. Oliver Solberg er intet unntak. Unggutten, som i tillegg til å være kjent for å være «sønn av sin far», også er kjent for å kjøre med følelsene utenpå kjøredressen.

Noen ganger kunne det kanskje bli litt «for mye Møllers tran» for den norsk-svenske 17-åringen. En vekker han følte han fikk etter den nordiske rallycrossrunden i Höljes.

– Jeg «pusha» for mye. Jeg ble for overivrig. Det var en dårlig helg, og jeg ville for mye. Da begynte jeg å tenke, og fant ut at det var på tide å ta et steg tilbake og begynne fra «scratch», sier Oliver Solberg til Parc Fermé.

Fikk hjelp av tidligere Petter-rådgiver

Mental trening var tingen, og sammen med pappa Petters tidligere PR-ansvarlig, Per-Espen Løchen, satte de seg ned for å ta litt tak. Mentalt.

Alt av kjøreferdigheter, oppsett og noter fra rallyen ble lagt vekk. Nå var det hodet som skulle til pers. Og for Oliver var det først viktig å komme i gang med bedre fysisk grunntrening.

- ANNONSE -

– Per-Espen tok meg med til gymmen hvor vi trente mye balanse og styrke, noe som også bidro til å gjøre hodet mitt sterkere. Også har vi trent på hvordan man skal tenke. Vanskelig å forklare, men man må enkelt og greit trene og terpe på å stenge følelser ute, sier Solberg.

Ja, så var det dette abstrakte igjen da. Vi vil forsøke å få Oliver til å forklare hva han har gjort i praksis.

Neimen er det ikke lett å sette ord på. Men han forsøker.

– Det er blitt mye at man sitter og prater med seg sjøl. Prate om at man må ha fokus. Stenge unna alt som har med risiko og ting du ikke han gjøre noe med. Det må trenes på hele tiden. Det er ekstremt hardt for huet. Og jeg merker det er veldig vanskelig å prate om det på en ordentlig måte. Men det tar mye på energien. Og det er derfor jeg også trener mer fysisk – for å ha energi til å holde ut mentalt, sier Solberg videre.

Dette forbikjøringsforsøket i Höljes fikk Oliver Solberg til å innse at mental trening ville vært fordelaktig for at han ikke skulle satse maks i hver eneste sving, uansett runde og finale. (Skjermdump: CMore/RallyX Nordic)

Roligere som person

Han kjenner på familiegenene og at han har mye energi av natur. For det meste kun til det positive, men for Solberg handler det om å sortere ut energien på en så fornuftig måte som mulig.

– I familien vår så er vi kjente for å være hyper og attakere maks. Det er jo vanlig for oss. Men jeg har hatt fokus på å være så rolig som mulig. Og jeg merker at dette har gjort meg roligere som person også utenfor sporten. Når man har så mye energi, så handler det om å lagre energien og bruke det på riktige ting, framfor å bruke det opp, sier Solberg.

Det betalte seg til slutt i et nordisk gull. Forholdene på Tierp-banen var svært krevende. Samtlige biler opplevde problemer, enten i form av skader, punkteringer eller andre utfordringer som lå utenfor sin egen kontroll.

Avgjørende

Også Solberg fikk kjenne på dette. Hadde dette vært et år tidligere, er han sikker på at han ikke hadde klart å håndtere dette mentalt. At det hadde gått så til hode på han at han hadde mistet fokus, tenkt på å ta igjen det tapte, tenkt på å vinne og komme seg unna alt.

Slik var ikke «approachen» i finalerunden. Alle negative tanker klarte han å stenge ute, og fokusere kun på rolig og taktisk kjøring. Og nå innrømmer han gladelig hvor viktig det har vært å legge mye energi i mental trening.

– Etter at jeg har begynt med det, så merker jeg at dette er det beste og viktigste jeg har gjort. Jeg er blitt en utrolig mye bedre sjåfør bare av dette, konstaterer Solberg.

- ANNONSE -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here