Et tilbakeblikk på norske rallyløp gjennom Glenns kameralinse

(Foto: Simen Næss Hagen/Glenn W. Olsen/NMST)

Rallyentusiast Glenn W. Olsen begynte å publisere rallybilder før det egentlig fantes noe internett.

Så har du sikkert hørt om NMST. Eller Norsk Motorsport Supporter Team om du vil. Anført av blant annet Glenn W. Olsen som har fulgt norsk rally og bilsport generelt i en mannsalder.

Olsen er på mange måter den typiske rallysupporter som har fått med seg flere generasjons førere, biler og løp, og har dette godt lagret på filmruller så vel som i hjernebarken. Nettsiden NMST.no har eksistert siden 2000, men Olsen var på nett med rallybildene sine lenge før dette.

– Jeg har hatt eget speilrefleks-kamera siden 1991, og det tok jeg med på løp. Jeg fikk tatt noen bilder her og der, og i starten publiserte jeg de i diskusjonsfora på BBS-er, sier Glenn W. Olsen til Parc Ferme og utdyper videre at BBS står for Bulletin Board Systems.

– Det var datidens internett for de som ikke var studenter eller i militæret, før jeg fikk råd til å lage en hjemmeside på Oslonett, og dermed var vi på det vi i dag kaller for internett. Jeg var sånn duppedings-freak, vet du. Måtte ha ting andre ikke hadde hørt om en gang. Også jobber jeg som IT-konsulent allerede i 1992, så jeg var vel litt nerd tenker jeg, humrer Olsen videre.

LES OGSÅ: Flere norske rallyførere med i tre kvarter lang krasjkavalkade

– ANNONSE –

Vanskelig å forklare interessen

For de som vokste opp med rally og internett på blant annet slutten av 90-tallet, husker også sidene til CDA (Co-Drivers Association) og ikke minst gruppen PRL Rallylookers anført av Geir Lundby. NMST kan du også si er en del av denne følgetongen, sammen med Norsk-Rally.com i regi av Preben Berg, hvor sistnevnte side også ser dagens lys i beste velgående.

På spørsmål om hvorfor rallyinteressen står sterkt hos Olsen, så er det ikke så enkelt for ham å sette korte ord på det.

– Det er bare noe som «er der», og det er ikke noe jeg kan finne ord til. Det er en interesse som samler flere av mine aller beste venner på helgeturer. Rally er spennende, spesielt om man har rallyradioen med. Er jeg av en eller annen grunn ikke på rally, så blir jeg sur og irritert. Hva selve drivkraften er, kan jeg ikke sette fingeren på. Det er vel bare røykavhengige som vet hva dette er, oppsummerer Olsen.

LES OGSÅ: Slik ser Mats (26) for seg en framtid i rallycross igjen

Ser frem til Rally Sweden

Rally Sweden er uten tvil det største høydepunktet for Olsen og rallyvennene hans. Som for mange andre nordmenn.

– «Svenska rally», som vi alltid har sagt, er det løpet jeg gjennom året gleder meg aller mest til. Ikke bare fordi vi får se verdens beste rallyførere, men fordi den sosiale biten er unikt rå. Vi er mange som reiser på tur sammen, og alle har samme interessen. Det er helt rått moro. 

– Vi startet med å kjøre tur-retur Skedsmokorset alle dagene på 90-tallet, før vi etterhvert sov litt i bilene. Så gikk vi over til å sove i lavvo, mens vi i dag ligger i bobiler. Blir jo bra kresen med åra, flirer Olsen.

Hjemme i Norge er det ikke noe løp han setter foran andre. Så lenge det er rally, så er Olsen fornøyd.

– Jeg digger dem alle. Uansett årstid så er det herlig å komme seg ut sammen med gode venner. Å fyre opp bålet, ta en pils, juge litt og stå opp dagen etter å se på fartfylt moro.

LES OGSÅ: Oscar med ambisjoner om å kjøre mer i utlandet neste år

Hederspris i 2000

Et høydepunkt i NMST sin historie går tilbake til 2000. Da fikk NMST sammen med PRL hederspris fra Co-Drivers Association for å spre rallyglede til folket.

– Det var enormt stort, og jeg får litt klump i halsen når jeg tenker på det den dag i dag. I tillegg husker jeg ikke minst 2004 og 2005 da klubbens medlem Kjetil Bråthen tok cup-gull i nasjonal, sier Olsen, som konstaterer at det i dag er Stian Dahlum, Kenneth Løvlien og Andreas B. Olsen som er NMST-representanter ved siden av ham selv.

Vi etterspurte en «kort forklaring og oppsummering» på hva NMST er for noe, men for Glenn W. Olsen ble det ingen enkel oppgave å fatte dette i korthet. Derfor tar vi med hele hans oppsummering, rubbel og bit her, før vi avslutter denne reportasjen med Instagram-feeden til NMST med mengder av rallyøyeblikk fra norske skoger de siste 20 årene.

– Vi var alltid en liten gjeng som reiste avgårde på tur, men vi trengte i grunnen ikke å kalle oss noe før vi skulle publisere et bilde på en BBS en gang i 1992. Vi hadde fått scannet et bilde av Roar Vannebo på målrampa under Rally Norge, og ville ha noe gjenkjenbart vi kunne signere oss med.

– Vi var lite oppfinnsomme, men vi var enige om at vi var supportere av motorsport, fordi vi så på alt mulig rart den gangen, og at vi i tillegg var norske. Så drodlet vi oss raskt frem til Norsk Motorsport Supporter Team, som også fungerte på engelsk, og så hadde vi ikke mer tid før bildet var lastet opp og vi måtte signere. Dermed ble det, og forble, Norsk Motorsport Supporter Team, som ble hengende ved. Vi gadd aldri å bytte det.

– Vi var bare en håndfull venner frem til 2000. Men da ble vi brått flere, og det var flere som ønsket å være med, og vi hadde nå plutselig også utøvere med i klubben. De neste. 12-13 årene hadde vi klubblokale i en kjeller i Lillestrøm en periode, og en stor garasje med fire rallybiler og noen Shortcarer på Skedsmokorset.

– Over såpass mange år så er det selvsagt flere som faller fra. Man etablerer seg og blir borte, før man kanskje kommer tilbake igjen og er med ut på tur. Fra 2000 til 2013 var vi godt og vel 40 personer som reiste på rally sammen, både utøvere og supportere. I dag er vi fire faste som reiser, men har også med oss venner som vil være med innimellom.

[wdi_feed id=»2″]