Statistikken som gjør at nordmenn bør glede seg til Rally Polen

(Foto: @World/Even Management)

Til og med finnene sliter med å henge på norske rallyførere når rallyeliten reiser til den polske VM-runden.

Så er det samtidig noe som heter at «statistikk er til for å brytes», så vi skal ikke bli for eplekjekke her. Men dersom den norske statistikken fra Rally Polen legger et fasitgrunnlag for hva vi har i vente den kommende helgen, så ser det meget lyst ut.

Det er også kanskje noe av bakteppet for at Andreas Mikkelsen allerede nå tør å si at han vil kjempe i toppen i bare sitt andre løp med en Citroën C3 WRC. Og da har han antakeligvis baller nok til å mene det.

– Skal du være med å kjempe i toppen i Polen, er du nødt til å forplikte deg fra første meter. Her kommer det til å gå så fort at du er nødt til å gi alt fra første etappe, sier Andreas Mikkelsen i sin pre-event-pressemelding.

LES OGSÅ: Slik er Mikkelsen sin nøkkelposisjon for Citroën-teamet

Føler seg mer hjemme i bilen

Men denne statistikken, hva betyr det? Jo, for Andreas Mikkelsen så betyr det ene og alene at han har tre pallplasseringer de siste tre årene. To andreplasser i 2014 og 2015, før han klinte til med karrierens andre VM-seier i fjor, riktignok med litt hjelp fra Ott Tänak og hans punkterte Dmack-dekk på nest siste etappe.

– ANNONSE –

Likevel, Mikkelsens polske muskler gjør han til en solid vinnerkandidat hvis bilen er på stell. For det er ingen tvil om at både han og Citroën har hatt en vei å gå i utviklingen av den rallybilen som har vist seg minst pålitelig hittil i år.

– Vi har gjort en del endringer, og det er ingen tvil om at jeg nå kjenner meg mer hjemme i bilen. Med de siste endringene vi har gjort, føler jeg at vi kan kjøre bilen slik vi vil. Det betyr at jeg ser for meg at vi er med og slåss i toppen, sier han videre.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=iK0pjtkN-lU[/embedyt]

Ellers er det å vente at både Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala og ikke minst Ott Tänak, forrige rundevinner og den moralske vinner i fjor, skal kjempe helt der oppe. Kris Meeke, som har for vane å kjøre fort på raske veier, han er sendt på ferie til fordel for nettopp Mikkelsen i Citroëns førstebil.

LES OGSÅ: Citroën-teamet åpner allerede for forlengelse med Mikkelsen

Kjempet med Solberg-gutta

Mikkelsen er dog ikke alene med norsk pass om å ha hevdet seg i Polen. I den første utgaven i 2009 kjempet han i spennende fight med både Petter og Henning Solberg, hvor den da 22 år gamle Mikkelsen faktisk lå på 4. plass i en Skoda Fabia WRC gjennom store deler av første dag, før motoren tok kvelden og Mikkelsen måtte bryte.

Ellers sikret Henning Solberg 3. plass i dette løpet, Petter Solberg endte på 4. plass, snaue halvminuttet bak storebror, og begge Solberg-brødrene tok også to etappeseire hver dette året.

Østberg er unntaket

Én nordmenn som stikker en liten kjepp i det gylne statistikkhjulet, er Mads Østberg, som vi håper kan gjøre sin egen statistikk til skamme i år. I 2009 og 2014 ble det brutt løp for østfoldingen, før det i 2015 og 2016 ble henholdsvis 9. og 8. plass.

Uansett, Norge er i alle fall eneste nasjon som har hatt en fører på pallen i samtlige fire utgaver i 2009, 2014, 2015 og 2016.

LES OGSÅ: Føler seg snytt av M-Sport etter nok en problematisk helg
LES OGSÅ: Fabrikkteamene klager på Østberg – FIA har tatt affære