Fem ganger rundt jorda er Smådøla kjørt med rallybil


DEL

Derfor er denne klassiskeren en av Europas mest brukte rallyveier.

I vår oppsummering av Numedalsrally for et par dager siden, måtte vi strekke oss til to lengre avsnitt om Smådøla-etappen.

Som Eyvind Brynildsen sa – dette er det råeste en kan oppleve med klærne på, og til avisa Glåmdalen sa Subaru-fører Martin Nygård at det han noterte som “lite krøn” på gjennomkjøring flere ganger viste seg å være 10-15 meters hopp.

Journalist, radioreporter og tidligere aktive kartleser Henning Isdal har også en god forklaring på hvorfor Smådøla er som den er, en av de tøffeste etappene du kan kjøre både i Norge og kanskje hele Europa.

- ANNONSE -

– Det er en ærlig vei, som vi kan kalle det. Smådøla har ingen dumme og uforutsigbare svinger som det er fort gjort å kjøre av i. Det er få skarpe svinger og mange raske partier. Men for kartleseren derimot, kan det være krevende. Øverst i dalen er mange raske partier som er svært like. Der er det fort gjort å falle ut av notene, og enda vanskeligere å komme inn i notene igjen fordi partiene er så like og referanseområdene få. Og er det en etappe du ikke bør falle ut av notene på, så er det nettopp Smådøla, konstaterer Isdal.

Selv har han kalkulert med at Smådøla, inkludert årets utgave, har blitt kjørt nærmere 200.000 kilometer med rally på siden 80-tallet. Med andre ord bortimot fem runder rundt ekvator.

RedBull.no: Les mer om Smådøla-etappen her!