Slik er livet til Mads Østberg forandret for alltid

DEL
(Foto: Simen Næss Hagen)

Uansett hvor mange VM-seire og VM-titler Mads Østberg måtte ende opp med i sin rallykarriere, så er han klar på at han allerede har opplevd livets største høydepunkt.

Han er fremdeles en av Norges fremste rallyførere, som fremdeles kommer til å jobbe målrettet mot verdenstoppen i rallysirkuset. Men den siste fredagen i februar har likevel forandret livet til Mads Østberg for alltid.

LES OGSÅ: Slik blir hverdagen med nytt team, ny bil og ny familie

Den 29 år gamle Våler-gutten kunne med stolthet og glede ønske sin førstefødte sønn Mons velkommen til verden. Mange husker Petter Solbergs utsagn etter VM-tittelen i 2003: «Det største jeg har opplevd, etter min sønn Oliver». Et utsagn Østberg kjenner godt til.

– Familien kommer først, og slik vil det alltid være.

- ANNONSE -

Det sier Mads Østberg når Parc Fermé slår av en prat med den norske rallyprofilen rett i etterkant av Rally Mexico.

LES OGSÅ: Første WRC-løp uten en nordmann på over 17 år

Østberg har akkurat vært vitne til det han beskriver som «det verste han har sett» når han på direktesendt TV ser at rallyleder Kris Meeke drar av i høy fart én kilometer før mål, hvor briten på mesterligvis avverger det verste og kan trille i mål med punktert hjul og en supermix av blanda følelser.

– Han må ha vært i sjokk, stakkar. Jeg sendte en melding til en av ingeniørene fra Citroën jeg kjenner for å gratulere med seier, og det tok ikke fem sekunder etter at jeg sendte meldinga før Kris dro av, sier Østberg.

Men borte er alle tanker om at han har stått over to av tre VM-løp i år, og sånn sett er langt, langt bak i sammendraget. For med den «nye sjefen i huset» er det først og fremst minstemann Mons verden dreier rundt om dagen. Døgnrytmer og nøye planlegging av daglige gjøremål må legges til side når den minste krever sitt helt i starten av livet.

Det er ikke til bry for Østberg. Tvert imot, han har fått den største gaven i livet, og legger ikke skjul på stoltheten over å bli far for første gang.

– Dette er veldig, veldig stas. Vet du hva, det kan henne alle menn syns det er litt voldsomt med fødsler og slikt, meg inkludert, men dette er den beste dagen i livet mitt. Det største jeg har opplevd, og det er vanskelig å sette ord på det. Helt unikt å se hvordan dette blir etter ni måneders produksjon. Nei, jeg likte den dagen der altså, sier Østberg, vel vitende om at 24. februar nå blir en av årets viktigste merkedager.

For nå handler alt om kona Beate og sønnen Mons, men Østberg er og blir en rallyfører, og er klar på at han skal tilbake til førersetet igjen når Rally Korsika viftes igang i slutten av april.

Rally Monte Carlo misset han på grunn av mangel på nok bygde biler av 17-spec WRC-biler. Da valgte heller ikke Østberg å følge noe med på løpet. Rally Sverige for en måned siden ble en gedigen nedtur etter barnesykdommer og en bråbygd bil som han ikke rakk å optimalisere. Rally Mexico stod han nå over, at rimelig naturlige årsaker, selv om opplegget hadde tillatt ham å kjøre der.

- ANNONSE -

– I motsetning til Rally Monte Carlo, så har jeg nå fulgt med på hver eneste etappe live, hørt på rallyradio og sett på TV. Det er jo alltid litt kjipt å sitte hjemme og se dem du konkurrerer med holde på der borte. Men nå hadde jeg gyldig fravær, overfor team og sponsor og meg sjøl. Men nå er det gjort, og nå kan vi fokusere på neste løp igjen, sier Østberg.

LES OGSÅ: Østberg fant godfølelsen på shakedown i Rally Sweden

Vi tillater oss å spørre hvorvidt familieforøkelsen kommer til å påvirke ham som rallysjåfør i framtiden. Om risikoen det tross alt er å holde på med rally på det øverste nivået i verden, og ikke minst savnet av familien.

– Vanskelig å si enda, for å være ærlig. En ting er å reise bort fra familien, noe jeg syns har vært tøft i utgangspunktet, men det blir selvfølgelig enda tøffere nå. Måten jeg opplever rallyene på tror jeg ikke kommer til å forandre seg. Man har den vanlige frykten for eget liv, men jeg tar nok ikke noen hensyn der og da selv om livet har forandret seg, annet enn at bekymringene nok blir litt større dersom det skulle skje noe. Familien kommer alltid først, slik vil det alltid være, og det er nå også noe jeg har bevist ved å stå over et VM-løp, uten at det er noe heltemodig eller et vanskelig valg. Det er slik det skal være, konstaterer Østberg.

Foto: Simen Næss Hagen Foto: Simen Næss Hagen