Ingen setter farge på billøpene på samme måte som Viktor


DEL
(Foto: Simen Næss Hagen)

Du har neppe fulgt godt nok med på norske og internasjonale billøp hvis du ikke har sett flaggene til Viktor Nilsen minst én gang.

Eller Viktor «Ballooncar» som han også så kjent kalles i det norske bilsportmiljøet. Ballongbil-uttrykket skal vi komme tilbake til.

Og selv ikke nesten 40 febervarmegrader og influensa stopper haldenseren fra å reise til Sigdal en fredagskveld for å gjøre seg klar til årets første NM-runde i rally. Uniformen er nyvasket og flaggene er pakket ned, i hundretalls om han må.

– Jeg har bare influensa da, og 39 i feber. Jeg har jo gledet meg sånn til dette, og det er jo kjempeforhold der oppe, sier Viktor innimellom host og hark på en medium telefonlinje fra bilen på vei til Sigdal.

LES OGSÅ: Behov for cirka 500 frivillige til de norske VM-etappene

Lørdag skal nybrøytede vinterveier i midtre Buskerud pyntes med norske flagg og rallystemning slik man trekker ekstra på smilebåndet av. På starten av SS1 og SS6 vil førerne få en varm velkomst av Viktor, som allierer seg med en gjeng fra Gatebil-miljøet som har sørget for plass og vedkubber for ham, slik at han kun trenger å passe på seg selv og flaggene sine.

- ANNONSE -

Møter skryt av rallystjerne

For det er dette med norske flagg. Ikke noe uvanlig syn på for eksempel Rally Sweden. Likevel vet man hvor Viktor står hen. Selv de største stjernene.

– Det er ikke bare vi, men hele sirkuset legger merke til ham. Han skiller seg ut, spesielt med flaggene. Vi vet akkurat hvor han har stått på hver prøve vi har passert ham. Det er kult at han og de er såpass engasjerte, og det blir jo god stemning av det. Jeg fikk jo litt frokost av ham da han bød opp på grilling før shakedown på Rally Sweden et år her, minnes Andreas Mikkelsen overfor Parc Fermé, som hyller måten Nilsen utviser sin store lidenskap på.

For til syvende og sist er det publikum alt handler om, kan Mikkelsen understreke. Og han tenker at det er noe både ham selv og andre utøvere bør ha ekstra i bakhodet.

– For det første så er det veldig hyggelig å se at vi har følgere rundt som heier og støtter. Så er det det viktig at vi tar vare på menneskene som tiltrekkes med sporten. Det er jo derfor vi til syvende og sist gjør dette, og det er derfor Volkswagen satset og Hyundai satser. De skal i bunn og grunn selge biler, og da er det viktig å ha følgere som syns det er gøy og interesserer seg for sporten.

Viktor og kona Regina under VM-runden i rallycross på Lånke. (Foto: Simen Næss Hagen)

Hyller kona

Tilbake til influensasyke Viktor, som er rimelig tydelig på at han ikke er alene. Han ber Parc Fermé om å trekke fram kona Regina. Selv om hun ikke er med på alle vinterløpene, så er hun minst like engasjert i heimen.

– Interessen hennes startet jo da hun var ni år og så Martin Schanche kjøre bakkeløp i Uddevalla. Og hu er bilinteressert altså. Jeg er mest opptatt av å ha det hyggelig å se på kjøringen. Hun er genuint opptatt av bilene, sjåførene, hvordan bilene er spekket og så videre. Slike ting husker ikke jeg, sier Viktor, som også innrømmer at hun har vært redningen flere ganger:

– Åja, jeg kan ha vært litt sliten og kanskje ikke like motivert en helg, men da har hun dratt med meg ut. Hjemme er hun nesten mer ivrig enn meg. Nei, hun er nok hakket ivrigere enn meg, egentlig, konstaterer østfoldingen.

LES OGSÅ: Et tilbakeblikk på norske rallyløp gjennom Glenns kameralinse

Han er kjent som ballongbil-mannen. Hans lille sjarmerende og «kortvokste», men likevel høyreiste Subaru, har han reist tusenvis av kilometer med for å se på rally. Bilen er hotellet hans, og pyntet med ballonger i norske flagg.

Men denne har han også hatt mye tekniske problemer med, så Passaten er ofte redningen, hvis ikke den litt større bobilen om sommeren. Den ser vi han gjerne på ulike rallycrossløp, og Viktor er også opptatt av bredden. For eksempel på crosskartløpene han overværer, så er han en stor helt.

- ANNONSE -

Barn ser opp til dem

– Ja, jeg har fått høre at mange av barna faktisk ser opp til det vi gjør. Det er litt spesielt å høre at vi betyr så mye for ungdommen og at de setter pris på det vi gjør, sier han.

Viktor, Regina og de andre rundt som er med iblant ofrer så å si alt for å være tilstede. Svært mange helger ryker med i løpet av året, sommer som vinter. Rally om vinteren, men flere grener om sommeren, selv om rallyinteressen står sterkt.

Og det koster penger, selvfølgelig. Både reise og effekter har sine kostnader, men jobben alle som er tilknyttet ballongbilen gjør, settes såpass stor pris på i hele miljøet at han får stor støtte fra både aktive utøvere og andre selskaper som setter pris på det han gjør.

Selv på rallycrossløp, i folkemengden, er det ikke vanskelig å se hvor Viktor Nilsen og hans medsupportere har slått seg ned med telt og flagg. (Foto: Simen Næss Hagen)

De gir også tilbake, spesielt i sosiale medier. De har mange følgere, og deler gladelig både utfyllende innlegg av de som støtter engasjementet deres, og ikke minst hundrevis av bilder Viktor selv knipser av folk og biler på løpene han er på.

– Det er jo utrolig moro. Og jeg har fått høre fra mange at jobben vi legger ned er så unik, både for norsk og internasjonal bilsport. Den aller første som sa det, det var Petter Solberg, minnes ballongbil-mannen.

Tusenvis av flagg hjemme

Og flaggsamlingen er ikke liten, selv om Viktor alltid river seg litt ekstra i håret når han registrerer at noen tilskuere kan ha funnet på å ha stjålet noen av flaggene hans. Samlingen er likevel stor, men han vil gjerne ha flaggene sine i fred.

Slik ser det ut når Viktor Nilsen går løs på rallyløypene, her fra Röjden-etappen under fjorårets Rally Sweden. (Foto: Simen Næss Hagen)

– Det er blitt noen tusen flagg hjemme faktisk, men da syns jeg også prisen for et balkongflagg på 79 kroner er mye når det etterhvert blir så mange flagg. Så jeg skulle gjerne hatt en flaggsponsor, og til jul nå så ønsket jeg nye balkongflagg, sier haldenseren.

Hva driver han og kona Regina så mye til å ofre hundrevis av reisedøgn gjennom tiden for å være super-supportere, egentlig?

– Først og fremst møter vi så mange hyggelige folk, da. Men vi brenner jo for dette, og når vi kler oss ut og slik så kommer man ekstra mye i kontakt med folk, sier den veltalende 51-åringen.

(Foto: Simen Næss Hagen)