Så misforstått er karrieren til denne legenden

Foto: RX-Guru/Wikimedia

Vi har såpass respekt for Martin Schanche at vi skylder ham en unnskyldning på vegne av norske medier.

Okei, vi bruker kanskje ikke mest ressurser på gravende journalistikk, men sett fra et bilsportøye så er vi neppe alene om å utløse et aldri så lite hjertesukk hver gang vi leser om den tidligere «rallyføreren», «rallykjøreren» og «rallysjåføren» Martin Schanche.

Senest fredag 6. januar kunne vi lese at Dagbladet Pluss (som du må abonnere på om du skal lese hele teksten) publisere en artikkel hvor «tidligere rallyfører Martin Schanche» synes det er toskete å være redd for ulv.

Men det er ikke politikken vi skal nøste opp i. Tre kjappe, isolerte googlesøk på de nevnte begrepene i direkte samkjøring med Martin Schanche, ga oss alarmerende resultater på medienes kunnskap og definisjonsbruk rundt ett av Bilsport-Norges desidert største legender gjennom tidene. Det må understrekes at etternavnet hans også blir feilstavet i alle former og varianter, men vi har ikke tid til slikt, så vi benytter oss av et riktig stavet etternavn i selskap med de tre vanligste formene å beskrive en person bak rattet. Søkeresultatene er også «omtrentelige» fordi identiske søk blir luket og, og fordi «søkeresultater kan ha blitt fjernet i henhold til europeiske lover om databeskyttelse», for å sitere Google riktig.

Kort oppsummert:
«Rallykjører Martin Schanche» – 115 treff
«Rallyfører Martin Schanche» – 6 treff
«Rallysjåfør Martin Schanche» – 6 treff

127 treff til sammen, det er 127 for mange. Høres kanskje ikke ut som veldig mange treff med tanke på hvor omtalt Schanche er både som bilsportlegende og Frp-politiker, men når vi sammenlikner med det faktabaserte søket, så er det grunn til å ønske faktasjekken til enkelte redaksjoner god bedring. Uansett er alle de store, nasjonale mediene å finne på lista, som NRK, TV 2, VG, Aftenposten og Dagbladet. I tillegg finner også andre profilerte medier som Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Nettavisen og liknende – lista er rett og slett for lang til at vi gidder å ta hele.

– ANNONSE –

Det faktabaserte søket, derimot:
«Rallycrosskjører Martin Schanche» – 51 resultater
«Rallycrossfører Martin Schanche» – 3 treff
«Rallycrossjåfør Martin Schanche» – 0 treff (!)

Her er det bare NRK og TV 2 av de største mediene som dukker opp, selv om det totale søketreffet er under halvparten av førstnevnte søk.

For ordens skyld:
«Skiskytter Marit Bjørgen» – 0 treff

PS! Før denne artikkelen ble skrevet, hadde vi en visshet om at Schanche har stilt til start i et fåtalls rallyløp på 70-80-tallet. Noen digitale kilder har ikke bekreftet dette, og Schanche har heller ikke besvart våre henvendelser i dag. Derimot har engasjementet rundt denne artikkelen vært stor, og på våre Facebook-sider kan du lese hva publikum mener å kjenne til av Schanches starter. Uansett – vi tror neppe at det er disse få rallyløpene som ligger til grunn for norske mediers titulering av Schanche som bilsportutøver.