Russer til topps – men Grøndal tok full pott i sesongdebuten

DEL
(Foto: Simen Næss Hagen)

Og NM-favoritten blåser i hvor mange som eventuelt utfordrer han om NM-gullet denne sesongen.

– Enn så lenge er det kanskje uforutsigbart hvem som satser NM. Men hva skal jeg gjøre med det? Jeg kan ikke gjøre annet enn å kjøre mot dem som stiller opp, sier Anders Grøndal til Parc Fermé etter målgang i Sigdalsrally.

Han ble nummer to totalt, men ble beste nordmann og scorer dermed full pott i NM-klassen. Med Eyvind Brynildsen, Ole Christian Veiby og Frank Tore Larsen ute av NM-satsing, er Grøndal den første forhåndsfavoritten til å ta NM-gull i år.

Riktig nok fikk han god kamp både av Marius Aasen og Oscar Solberg i Sigdal. Aasen måtte dog bryte etter fem etapper på grunn av en knekt fjær. Og Solberg stilte opp i utgangspunktet som et engangstilfelle og planen er ikke satt hvorvidt han satser NM.

Vanskelige forhold

Dermed kan Grøndal ha NM-gullet i tankene, selv om løpet på Sigdal også var frustrerende for drammenseren. Et voldsomt snøvær gjorde det vanskelig å være blant de tre-fire første bilene på veien uten å fungere som en brøytebil, og det var etterhvert russeren Nikolay Gryazin som kunne stige til værs med totalseieren i løpet.

– Det er vanskelig å si med tanke på startposisjonen, selv om det ikke er meningen å syte om det. Men det er en realitet og vi vil aldri vite hvordan jeg hadde kjørt om vi byttet startposisjon, sier Grøndal.

- ANNONSE -

I fjor var det sjeldent et løp uten at han følte seg trygg på bilen. Nå er det en epoken over.

– Bilen var helt rå den. I tillegg til at det var glatt, så var jeg ikke flink nok til å utnytte de gangene vi hadde godt feste. Og Marius løste det løse underlaget bedre enn meg i dag, så der må jeg bli bedre på oppsettet, erkjenner Grøndal.

Sigdalsrally 2018 – Topp 10
1) Nikolay Gryazin/Yaroslav Fedorov / 57:14,7
2) Anders Grøndal/Roger Eilertsen /  +0.59,1
3) Henning Solberg/Cato Menkerud / + 1.35,00
4) Oscar Solberg/Øyvind Bæckstrøm /+1.42,00
5) Mattias Jirvelius/Erik Gustafsson / +2.50,1
6) Anders Kjær/Gøril Undebakke / +4.04,2
7) Oddbjørn Røed/Haakon Sande / +4.26,4
8) Kristian Johansson/Fredrik Livh / +4.27,4
9) Christian A. Selmer/Frank Tore Larsen / +4.59,9
10) Martin Nygård/Tina Olsen / +5.12,1

Overrasket russer

Full pott er han likevel glad og fornøyd over. Og den russiske vinneren Gryazin er også imponert over det norske nivået på snø.

– Jeg må si det var overraskende at jeg vant. Men jeg hadde fin flyt stort sett i hele dag, og andre brøt løpet. Så dette var morsomt. Men det er mye nytt for meg, og å kjøre mot norske førere i Norge er krevende, sier Gryazin til Parc Fermé.

Totalvinner Nikolay Gryazin. (Foto: Simen Næss Hagen)

Han skal også kjøre Rally Finnskog. 20-åringen er opprinnelig fra Russland, men der er det ikke det bilsportmiljøet han ønsker seg. Derfor flyttet han til Latvia for å starte rallykarrieren der, og vil i år kjøre det finske mesterskapet ved siden av løpene i Norge.

– Jeg meldte meg på løpene i Norge nå fordi det passet best på kalenderen. Så er målet i framtiden å komme helt der oppe, sier russeren.

Tredjeplass totalt ble Henning Solberg, som stilte til start i sin Mitsubishi Lancer Evo 6,5 WRC, som heller ikke teller i NM. Han fikk dog kamp fra sin sønn Oscar, og et ødelagt drivaskel på siste etappe kunne sørget for seier til sønnen i den interne familieduellen.

I stedet tok pappa Solberg skalpen med syv sekunders margin, selv om Oscar på imponerende vis vant den aller siste krevende etappen Letmolia.

Parc Fermé kommer med flere intervjuer og reportasjer senere gjennom helgen.