Profilert rallyreporter frykter for tilskuerfriheten i framtiden

Samtidig forsvarer Colin Clark dekningen i britiske medier etter etterforskningen av dødsulykker som har skapt en negativitet rundt den nasjonale rallysporten.

Publisert

I forbindelse med to dødsulykker med til sammen fire omkomne på skotsk landejord i 2013 og 2014, har det nå pågått en etterforskning med pågående bevisførsel og vitneutsagn i Edinburgh Sheriff Court. Den påfølgende mediedekningen av ulykkene og etterforskningen har skapt både sinte reaksjoner og stor bekymring i det britiske rallymiljøet.

(Foto: Colin Clark Rally/@voiceofrally)

I forbindelse med to dødsulykker med til sammen fire omkomne på skotsk landejord i 2013 og 2014, har det nå pågått en etterforskning med pågående bevisførsel og vitneutsagn i Edinburgh Sheriff Court. Den påfølgende mediedekningen av ulykkene og etterforskningen har skapt både sinte reaksjoner og stor bekymring i det britiske rallymiljøet.

Den kjente rallyreporteren Colin Clark reagerer mot sitt eget miljø, hvor Clark i et lengre innlegg i både denne ukens utgave Motor Sport News, samt sin egen Facebook-side, tar til motmæle og ber sitt eget rallymiljø akseptere dekningen som rallysporten får som følge av ulykker hvor liv fra tilskuerplass går tapt.

Samtidig deler han bekymringen om framtiden til rallysporten, men at det er miljøet selv som må ta tak i utfordringene.

Vi har fått tillatelse av Clark til å gjengi hans innlegg her:

Jeg må si at jeg er mer en litt skuffet over reaksjonen fra enkelte deler i rallymiljøet etter bevisføringen fra dødsulykkene i forbindelse med Snowman Rally og Jim Clark Rally. Det er fremdeles mange ubehagelige bevis vi må svelge, men etter de første ukene å dømme, så kommer rallysporten til å få kjørt seg framover.

Og vi gjør det ikke akkurat lettere ved at man blir forbannet og aggressiv over mindre uheldige deler av dekningen. Jeg har lest side opp og side ned med kommentarer over problemer med detaljene i omtalene, men enn så lenge er det ingen forvirrende faktaopplysninger fra bevisføringen. Vi hjelper heller ikke oss selv ved å hoppe opp og ned over over at en junior-reporter refererer til «racet» framfor «rallyløpet». Eller å krangle intenst med de store nyhetsformidlerne om hvordan de kategoriserer de uskyldige ofrene i krasjene. Vi ser et mønster her som er altfor åpenbart for dem som er utenfor sporten. Som en journalist-kollega av meg kommenterte: «Det ser ut til at dere kan snakke om alt unntatt det som er problematisk». Og i denne setningen ligger det en ukomfortabel sannhet.

Som et eksempel så hadde vi en uheldig og skrekkelig ulykke i Rally Tyskland i fjor som endte med at fører og kartleser ble sendt til sykehus og rallybilen ble totalvrak. Bilder av bilen ble delt i det vide og det brede på sosiale medier og i tradisjonelle medier. Dessverre var reaksjonene fra enkelte deler av rallymiljøet ikke vanskelige å forutse. En total forargelse over at noen kunne være så ufine og publisere bildet av en ødelagt rallybil, mens media fikk refs over å skrive om rally kun når ting går galt. Og dette er de samme menneskene som sitter foran TV-en om kvelden og ser bilder av brennende blokker og bombede landsbyer. Vi er altfor sensitive for negativ omtale i media, og spørsmålet er hvorfor vi er det? Personlig tror jeg vi ikke er villige til å imøtekomme de virkelige og ukomfortable utfordringene som truer den langsiktige levedyktigheten for sporten vår.

Tilskuersikkerheten er et vanskelig tema å snakke om fordi den er fylt av utfordrende problemstillinger. Vi har stort sett alltid hatt friheten av å strømme til etappene og se på hvor vi vil, ikke hvor vi blir bedt om. Jeg tror det er sannsynlig at vi er nødt til å innse at vi kan miste retten denne muligheten. Vi kan bli pålagt enda større bevoktede tilskuerplasser, med mindre vi selv klarer å håndtere disse ubehagelige problemene. Det krever i så fall en enorm kulturforandring i sporten vår.

Jeg føler det er nødvendig og, med hardt arbeid i riktig retning, mulig. Men denne prosessen må vi starte nå, før noen utenfor sporten vår starter den for oss.

Powered by Labrador CMS