Polen risikerer å miste VM-runden i rally etter alvorlige sikkerhetsbrister

(Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool)

Folk skal ha kjørt biler selv inne på fartsetappene, og en brannbil holdt på å frontkollidere med en R5-bil.

Kontrakten til VM-runden i Polen går ut i år, og med store sikkerhetsutfordringer ved årets løp gjør det mindre sannsynlig at det lynraske løpet blir å se på kalenderen igjen neste år.

Autosport kan i dag melde at VM-runden henger i en svært tynn tråd, blant annet sett i lys av en brannbil som trosset sperringene og kjørte inn på en fartsetappe i motsatt retning, hvor på en Hyundai i20 R5 ikke var langt ifra av å frontkollidere med brannbilen (se video under).

– Hvordan kan dette skje?

FIAs rallysjef Jarmo Mahonen tar sikkerhetsutfordringene fra Polen på høyeste alvor. Så sent som i 2015 skal løpet ha fått advarsel som store sikkerhetsmessige utfordringer, og ville automatisk mistet runden dersom nye hendelser skjedde i fjor.

– Det har vært noen sikkerhetsproblemer gjennom løpet, og vi må nå etterforske dette før vi trekker noen konklusjoner. Brannbil-situasjonen etterforskes også lokalt, og var ikke direkte relatert til rallyløpet. Men hvordan kan dette skje?, sier Mahonen til Autosport.

– ANNONSE –

Etter det Mahonen og andre skal ha hørt, skal denne brannbilen nesten ha kjørt over en politimann. Og det er nettopp denne gale-matias-kjøringen som arrangørens talsmann forsvarer seg med at de ikke kunne avverget.

– Dette var en menneskelig svikt. Politiet var der, det var avsperret der, og denne dumme fyren kjørte rett inn. Jeg vet ikke hva som foregikk i hodet hans. Det var en idiotisk menneskelig handling. Hvis det vi som gjør feilen her, så kan folk si «OK, dere gjorde en feil her», men slik var det ikke her – så hva kan vi gjøre? svarer talsmann Andrzej Borowczyk til Autosport.

LES OGSÅ: Rally Finland tvinges til å få ned hastigheten på etappene
LES OGSÅ: Farten på årets WRC-biler setter finsk rallyklassiker i fare

Skandinavia som godt eksempel

Autosport melder også om folk som har tatt sine egne biler inn på etappene mens etappene er blitt kjørt, og tilskuerne skal også ved flere anledninger ha overprøvd vaktenes instrukser og gjort det de kan for stå centimetre fra veien.

Du husker kanksje at FIAs sikkerhetssjef Michele Mouton ved flere anledninger ikke var like begeistret over alt hun så av tilskuernes oppførsel under Rally Sweden, men rallysjef Mahonen trekker fram tilskuerkulturen her i Norden som et godt eksempel.

– Dette er ikke som tilskuerkulturen vi har i Skandinavia. Noen av disse her vil bare stå så nærme bilene som mulig. Dette har vært en meget travel helg for Michele, og for oss har dette vært en helg vi måtte overleve, sier Mahonen.

(Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool)

WRC-staben er bekymret

Autosport erfarer at det er WRC-teamen som nå initierer til å få den polske av kalenderen for neste år.

– Det er meningsløst. Helt utrolig at dette kan skje. Løpet er blitt kjørt en stund, det er ikke deres første gang og dette er faktisk ganske skremmende,, sier Hyundais teamsjef Michel Nandan til Autosport

– Hvorfor skal vi kjøre her igjen? Det henger ikke på greip. Folk her forstår ikke at en bil kan havne hvor som helst. Vi kjører over flere hull i veien, og noen ganger kan bilen bare sprette ut. Tilskuerne står bak halmballer og tror det kan redde dem. Aldri i verden, skal én av toppførerne i WRC ha sagt, ifølge motorsportmediet.