På denne dag skjedde en rekke historiske hendelser i Rally Sweden


DEL
Mads Østberg, Andreas Mikkelsen og Petter Solberg under regroupen før målgang i Rally Sweden 2008.
Mads Østberg, Andreas Mikkelsen og Petter Solberg under regroupen før målgang i Rally Sweden 2008. (Foto: Simen Næss Hagen)

Og blant annet ble det satt en hittil uslåelig rekord.

Den vante forside-leser av Parc Fermé har kanskje lagt merke til vår nye «På denne dag»-spalte, hvor vi har lagt inn rekke historiske hendelser i norsk og internasjonal bilsport som har skjedd på de ulike dagene.

Vi tenkte å runde av uka med hva som skjedde på denne dag, 10. februar, tilbake i historien.

For vi befinner oss nå i Rally Sweden-tider, og spesielt for 11 år siden – i 2008 – skjedde det et par hendelser om huskes med både norske, nordiske og internasjonale rallyøyne.

Mikkelsens første VM-poeng

Vi kan først ta for oss Andreas Mikkelsens femteplass i sin privatdrevne Ford Focus. Den da 18 år, syv måneder og 17 dager gamle Oslo-gutten imponerte stort i et noe vått og mildt Rally Sweden den gang, med blant annet én tredjeplass som bestenotering.

Femteplassen til Mikkelsen gjorde ham til datidens yngste poengplukker i Rally-VM. Denne rekorden ble imidlertid slått av Kalle Rovanperä under Rally Australia i 2017, i en alder av 17 år, én måned og 19 dager.

- ANNONSE -

– Den rekorden har fått stått seg altfor lenge. Jammen meg på tide at noen tok den. Nå er det flere unge som banker på, så jeg tror nok ikke denne rekorden vil stå like lenge, sa Andreas Mikkelsen til Parc Fermé den gang.

Jari-Matti Latvala blir tidenes yngste VM-vinner under Rally Sweden 2008, 22 år og 313 dager gammel. En rekord som fortsatt står i dag.
Jari-Matti Latvala blir tidenes yngste VM-vinner under Rally Sweden 2008, 22 år og 313 dager gammel. En rekord som fortsatt står i dag. (Foto: Simen Næss Hagen)

22 år og 313 dager gammel

Vi holder oss til Rally Sweden 2008, for selv om rekorden til Mikkelsen ble slått, så ble det satt en hittil uslåelig rekord. Jari-Matti Latvala blir tidenes yngste VM-vinner av et løp, da han tar sin første totalseier i en alder av 22 år og 313 dager.

Latvala vant seks av de første syv etappene på fredagen, og befestet en sterk ledelse som han holdt hele veien inn. I mål var han 58,3 sekunder foran sin landsmann og teamkamerat Mikko Hirvonen.

Østbergs første etappeseier

Vi holder oss forøvrig i Sverige, men skrur klokka ett år tilbake. Vi befinner oss på sprintetappen ved Hagfors og Mads Østberg kliner til i sin fjerde VM-runde i rally.

Den daværende 19-åringen lå ellers og vaket rundt de 10. beste tidene i dette løpet i sin Subaru Impreza, men på Hagfors-sprinten klinket han til med etappeseier – som igjen var nordmannens første av hittil 65 etappeseire.

– Denne ettermiddagen har vært veldig god. Nå fungerer bilen bra, var Østbergs kommentar, ifølge rallydatabsen eWRC-results.com.

Mads Østberg under andre dag av Rally Sweden 2007.
Mads Østberg under andre dag av Rally Sweden 2007. (Foto: Simen Næss Hagen)

Helt på tampen vil vi også understreke at 10. februar 2006 var datoen hvor den første utgaven av Rally Norway ble kjørt. Ikke som et VM-løp, men som prøveløp til VM-runden som skulle arrangeres for første gang i Norge året etter.

Dette løpet ble vunnet av Henning Solberg foran Mads Østberg og Anders Grøndal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here