Nordmennene til topps i sesongåpningen i Storbritannia

– Jeg må jobbe mer med engelsken, sier Oscar Solberg. – Krevende å lese noter på svensk, sier Torstein Eriksen.

Det er altså de norske profilene som gjorde rent bord i hver sin bil under sesongåpningen i det britiske rallymesterskapet fredag og lørdag.

Og de imponerte på hver sin måte i det skotske løpet Border Counties Rally. Solberg, som i ny bil og i ny mesterskap, parkerte alle konkurrentene i junior-klassen, mens Eriksen loste svenske Fredrik Åhlin til totalseier i deres første løp sammen i en Skoda Fabia R5. Med noter på svensk (!) – eller i alle fall satt i et svensk system.

– Du skulle visst hvor mye energi det går med på å si «höger 4» i stedet for «fire høyre», når det går veldig fort, erkjenner kartleser Torstein Eriksen overfor Parc Fermé, som vi til vanlig finner til høyre for hans barndomskamerat Frank Tore Larsen i en Ford Fiesta R5 her hjemme i Norge.

LES OGSÅ: Åhlin + Eriksen er sant – i det britiske mesterskapet

Men livet som kartleser på heltid gir ham flere muligheter, deriblant en satsing i det britiske mesterskapet med Åhlin. Og da smaker det ekstra godt med seier.

– ANNONSE –

– Vi hadde en plan hele helgen om å kun å tenke på oss selv. Vi åpnet steinhardt og fikk en god åpning på samarbeidet. Vi skjønte etterhvert at dette tempoet kunne holde til en bra plassering. Før de siste tre etappene hadde vi bygd opp en ledelse på over 20 sekunder, så fokuset ble endret til å ikke gjøre feil og bare fortsette med god flyt, oppsummerer Eriksen.

Vi beveger oss fra kartleserstolen til førerstolen og finner eldstemann i siste generasjon Solberg. For Oscar Solberg har endelig fått ordentlig fart på sakene med tohjulsdreven bil. Fra pallplass i VM-runden i Sverige ble det nå klasseseier i sitt aller første løp på britisk jord med sin Ford Fiesta R2T.

– Dette var veldig kult, og det er utrolig krevende veier. Noen steder er det så smalt og buskene bare pisker deg i frontruta, så det gjelder å stole på notene. Og veiene er ofte veldig dårlige, og veldig varierende. Mye spor, nesten som å kjøre på vinteren i blant, sier Oscar Solberg til Parc Fermé.

LES OGSÅ: Det britiske mesterskapet tiltrekker seg flere nordmenn

Han skryter også av mesterskapet, av mediene og av fansen på måten førerne blir behandlet på. De blir sett på som superstjerner, og teamet som Solberg kjører for legger all innsats og lidenskap inn for å serve ham best mulig.

Og også mediene har kastet seg rundt Solberg.

– Nå må jeg jobbe mer med engelsken. Når du blir litt ivrig og har lyst til å gjøre det så bra som mulig, så blir man litt ivrig. Jeg er kanskje litt bedre enn Henning og Petter, men jeg må bli mye bedre der, flirer 19-åringen fra Spydeberg.

Fem av syv løp teller, og Solberg tror det blir tøffere utover sesongen. Flere favoritter skal blant annet ha stått over dette løpet, slik at Oscar virkelig får testet seg senere.

– Men jeg skal kjøre alle løpene for erfaringens skyld. Man kan ha det utrolig moro i en slik bil, og det er viktig å få med seg erfaring. Det er bare å se på broren min (Pontus Tidemand, journ.anm.). Han hoppet ikke inn i de råeste bilene med en gang, og kom også tilbake og vant junior-VM senere. Så jeg stresser ikke, jeg har god tid, og ser hva Pontus har fått til, sier Oscar.

LES OGSÅ: Nektes elitesatsing på grunn av utenlandsk lisens

Foto: Stanislav Kucera Photography Foto: Stanislav Kucera Photography