Nektes elitesatsing på grunn av utenlandsk lisens

Foto: Simen Næss Hagen
Foto: Simen Næss Hagen

Rally-junioren Jacob Lyseng (15) får ikke lenger ta del i Norges Bilsportforbunds talentprogram på grunn av rallysatsingen i Latvia.

15-åringen fra Hønefoss har vært tilknyttet bilsportforbundets utviklingsprogram kalt «Junior Team Norway», og defineres som bilsportutøvernes landslag. I år er junior-begrepet sløyfet, og Team Norway består nå av en elitegruppe og en utviklingsgruppe, for førere fra 14 til 25 år.

Overrasket

I år er hovedsatsingen lagt til det latviske rallymesterskapet, der Lyseng får kjøre rally tross sin unge alder. Kravet for å kjøre junior-rally i Latvia er at føreren må inneha latvisk lisens. Dette ekskluderer Lyseng fra talentprogrammet han er sportslig kvalifisert til å delta i.

– Jeg ble jo litt overrasket, at jeg bare blir kastet ut fordi jeg ikke kjører med norsk lisens. Det hadde jeg gjort hvis jeg kunne, men hvis jeg vil kjøre rally så tidlig som mulig så har jeg ikke noe annet valg enn, sier Jacob Lyseng til Parc Fermé.

I Norge må utøveren ha fylt 16 år for å kjøre ungdomsklassen i rally. Lyseng fyller 16 år i september i år.

LES OGSÅ: 15-åringene tok latvisk rallysport med storm

– ANNONSE –

Følger regelverket

Holm-Jacob Matheson, som er sportssjef for NBFs talentutviklingsprogram, viser til at utøverne må følge reglene som er satt – som blant annet innebærer at utøveren må ha norsk lisens.

Foto: Simen Næss Hagen Foto: Simen Næss Hagen

– Han er kvalifisert til å være en del av vårt junior-elitesatsing, men vi må forholde oss til at for å nyte godt av våre aktiviteter og oppfølging, så skal en utøver kjøre på norsk lisens. Dette ligger i betingelsene og er klart beskrevet i avtalene med utøverne, sier Matheson til Parc Fermé, som samtidig ønsker Lyseng velkommen tilbake når han utløser norsk lisens igjen.

Han henviser samtidig til det unge gokart-fenomenet Dennis Hauger, som etter fylte 13 år oppfylte krav som NBF er tilfredse med for å innlemme ham i talentprogrammet.

– Hauger måtte kjøre på italiensk lisens da han var for ung til å få en internasjonal lisens, en regel fra FIA (Det internasjonale bilsportforbundet, red.anm.). Da han fylte 13 år løste dette seg opp og han ble en del av vår elitegruppe, sier Matheson.

LES OGSÅ: Jacob (15) og Oliver (15) tar over rallyarven fra fatter’n

Har betydd mye

Reglene til tross, Lyseng er skuffet over at han ikke får ta del i talentprogrammet han anser som svært verdifullt for hans utvikling som bilsportsutøver.

– Det har jo betydd veldig mye for meg, ikke minst både fysisk og psykisk. Jeg har fått veldig mye hjelp der, sier 15-åringen.

Matheson ønsker imidlertid ikke å lukke døra mer enn nødvendig for Lyseng, selv om han er klar på at reglene må følges for å være med på det såkalte landslaget.

– Slik er dette nå en gang, og vi kan ikke annet enn å forholde oss til regler som er satt. Men ønsker Jacob å være med på våre samlinger, den første nå 1. og 2. april, så skal han få lov til det, sier sportssjefen.