Nå skal rallyduoen utsette seg for et gigantisk smertehelvete

DEL
Anders Jæger og Andreas Mikkelsen, her på en svømmeøkt sammen med Kristian Blummenfelt. (Foto: Ola Sollie)

3,8 kilometer svømming, 18 mil på sykkel og maratonløping opp til Gaustadtoppen. Vi sier bare lykke til.

Det finnes to typer mennesker i verden. De som vet hva «Norseman» er og de som ikke vet hva det er. For førstnevnte gruppe kan det for mange grøsse nedover ryggen når man tenker på hva Norseman utsetter en person for.

Dette er ett av verdens tøffeste triatloner og mange spesialtrener seg opp til å delta i nettopp dette. På startlisten til triatlonen den første helgen i august i år finner vi to som ikke har det samme utgangspunktet.

Andreas Mikkelsen og Anders Jæger.

«Dette blir gøy»

Ja, du leste riktig. Rallyduoen er kjente for å pushe hverandre også utenfor rallybilen, og seg i mellom finnes det nesten ikke grenser for hva de kan finne på for å utfordre både seg selv og hverandre.

– Ja. Jo, dette blir en ordentlig utfordring. Ingen tvil om det, sier Andreas Mikkelsen til Parc Fermé, før han lurer inn en setning om at «dette blir gøy».

- ANNONSE -

Helskinnet i mål i rallydebuten – hinter om ny bursdagpresang

Som nevnt innledningsvis, det skal svømmes 3,8 kilometer fra Hardangerfjorden og inn til Eidfjord. Så skal det sykles over Hardangervidda mot Tinnsjøen, før det avsluttes med en maraton med 42 kilometer til fots mot Rjukan og opp velkjente Gaustadtoppen på nesten 2000 meters høyde.

Motivasjonen til å være med på noe slikt går på at de alltid vil ha noe å pushe seg mot, og utfordre seg på noe utenom rallyen, men som likevel kan gagne rallykjøringen.

En fysisk gulrot

– I år passet det i forhold til datoer. Vi har snakket om det i noen år, men da har det ikke passet, sier Mikkelsen.

Både han og kartleseren er viden kjent for å være i god fysisk form, og grunnlaget er i det minste ikke det verste før man utsetter seg for denne manndomsprøven. Men med rallysatsingen og hva det innebærer av reising, testing og notetrening, så ønsker de å ha en gulrot ved siden av for å ha den ekstra motivasjonen til å holde seg i fysisk god form.

Derfor utfordrer de hverandre til stadighet, og Norseman blir toppen av sprell de har funnet på sammen.

– Det er jo alltid gøy å ha noe ved siden av. Hovedfokuset er selvfølgelig på rally, men dette er jo en morsom sideaktivitet å gjøre. Vi er i gode nok form til å kjøre rally, men det er aldri en ulempe i å være godt trent, og da er det fint å ha noe å strekke seg etter for å bli i best mulig form, sier Mikkelsen.

Han tror at kartleseren kommer til å være hakket foran på svømmebiten, og at de ellers kommer til å være jevne. Jæger tror også at svømmingen spesielt vil bli utfordrende.

– Det er jo svømming på åpent vann, med 10-12 grader i vannet, kanskje ned mot syv, så det blir jo nytt. Vi er bevisste på hva vi gjør, så hvorfor ikke bare slenge seg uti det med en gang, sier Jæger til Parc Fermé.

- ANNONSE -

– Ville ristet på hodet

Kartleseren innrømmer dog at forutsetningene kunne vært bedre med tanke på å trene seg spesifikt opp til dette.

– Hvis en triatlet hadde sett treningsprogrammet vårt, så hadde han ristet på hodet. Men nå kommer vi hjem en periode og får trent litt mer. Men det er ikke noe vits i å hive seg på sykkelen nå og løpe og banke på i 18-20 timer bare for å ta igjen, så vi får trene så mye vi kan og er fornuftig, sier Jæger.

Advarsel fra fysisk trener

Vi har tatt en nærmere prat med Hogne Rørvik, tidligere fysisk trener for blant annet Formel 1-stjerna Jenson Button, der verdensmesteren fra 2009 senere fikk triatlon og andre fysiske aktiviteter som en stor hobby etter at han begynte å samarbeide med Rørvik på 2000-tallet.

Rørvik kjenner godt til Norseman og vet godt hva duoen skal utsette seg for.

– Dette blir et helvete. En ekstrem utfordring og belastning de skal igjennom, sier Rørvik til Parc Fermé.

Han vet fra før at rallygutta er som toppidrettsutøvere å regne rent fysisk, men konstaterer tydelig hvilken grunnform man virkelig skal være i for å mestre dette.

– Man må ha en grunnleggende god grunnform både kondisjonsmessig og styrkemessig, men det kreves også teknikk både på sykling, løping og ikke minst svømming. Du gjør ikke det i bølger og motstrøms uten at du er god på det. Så de må være nødt til å ha trent mye på alle de tingene der. I tillegg blir det en utfordring ved å kle seg riktig og spise og drikke nok underveis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here