Helsedirektoratet støtter Rally Finnskog i at tilskuere bes innstendig om å holde seg hjemme

Allemannsretten veier tungt, men arrangørens innstendige bønn om at tilskuere holder seg langt unna alt som har med løpet å gjøre er ikke uten grunn.

Publisert

– Alt ser bra ut i forhold til Rally Finnskog. Bare publikum forstår at vi får lov å arrangere løpet, kun fordi vi ikke tilrettelegger for publikum, sier løpsleder Stig Rune Kjernsli til Parc Fermé.

Hvis arrangør KNA Kongsvinger skal få det slik de ber om, så må Kim Anders Nyhus, de andre lokale heltene og resten av NM-feltet forøvrig nøye seg med å gjennomføre fartsetappene uten bållukt, flagg og entusiasme fra et ellers ihuga rallypublikum. Her fra Rally Finnskog i 2018. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

– Alt ser bra ut i forhold til Rally Finnskog. Bare publikum forstår at vi får lov å arrangere løpet, kun fordi vi ikke tilrettelegger for publikum, sier løpsleder Stig Rune Kjernsli til Parc Fermé.

Og med det mener han virkelig at det ikke er ønskelig å se en eneste tilskuer ute på skogen. Ingen kart og etappebeskrivelser er lagt ut, og så langt det er mulig vil arrangøren strekke seg langt for å unngå at tilskuere oppsøker etapper.

Mer får for så vidt ikke arrangøren gjort da etappene foregår i områder hvor den såkalte allemannsretten som er nedfelt i friluftsloven råder. Allemannsretten vil nettopp være de skuelystenes hovedargument dersom noen vil nekte dem å ta seg en tur ut i skogen, og Regjeringen beskriver allemannsretten som følgende:

«Allemannsretten gir oss rett til å ferdes og oppholde oss i utmark i Norge. Rettigheten er et gratis fellesgode som er en del av den norske kulturarven. Allemannsretten gjelder uavhengig av hvem som er grunneier».

Stig Rune Kjernsli, løpsleder for Rally Finnskog. (Foto: Simen Næss Hagen)

Men er det virkelig så enkelt?

– Det blir politiets sak å kontrollere eventuelle folk som kommer. Jeg håper uansett folk hører etter og holder seg unna. Og det i respekt til oss som forsøker å gjennomføre løpet. Vi gjør det uten kompensasjon, understreker Kjernsli, som også bekrefter at alle offentlige instanser nå har gitt dem grønt lys til å kjøre.

Parc Fermé har sjekket opp med Helsedirektoratet ved deres talsperson, assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, om hvordan smittevern skal håndteres under såpass spesielle arrangementer som rallyløp er - med tanke på at aktiviteten tross alt skjer i områder som er regulert under allemannsretten. Nakstad er blitt hele Norges koronaekspert med sin talsrolle ute i offentligheten i forbindelse med tiltak og vurderinger som gjøres rundt koronaviruset.

Kan ikke nektes utenfor arrangementsområdet

Og mye av Nakstads anbefalinger er allerede godt ivaretatt og håndtert av KNA Kongsvinger. For selv om arrangøren har egne avgrensede områder som for eksempel serviceplass og base, så har arrangøren også et visst ansvar over forsøksvis å unngå ansamlinger av folk også utenfor sine avgrensede områder - selv om ansamlingene skapes som følge av arrangementet som foregår.

– Arrangøren bør iverksette tiltak, eventuelt i samarbeid med kommunen, for å forhindre større ansamling av mennesker utenfor det avgrensede arrangementsområdet. Dette kan eksempelvis være oppfordringer om å ikke oppsøke arrangementsstedet og oppfordringer underveis om å holde avstand, sier Nakstad til Parc Fermé, og legger tydelig trykk på dette med oppfordring.

– Kan en arrangør nekte folk å gå ut i skogen for å se på billøp?

– Arrangementsområdet må være tydelig fysisk avgrenset slik at man kan overholde kravene til arrangementer inne på området. Utenfor arrangementsområdet kan ikke arrangøren nekte publikum å oppholde seg, men det vises til ovennevnte svar at arrangør bør planlegge for og iverksette tiltak for å forhindre større ansamling av mennesker utenfor det avgrensede arrangementsområdet.

Espen Rostrup Nakstad, assisterene helsedirektør. (Foto: Finn Oluf Nyquist / Helsedirektoratet)

Enn så lenge er altså det viktigste tiltaket for arrangøren instendig oppfordring om at folk holder seg unna rallyløypene. Nakstad er dog usikker på om politiet har myndighet til å bortvise folk fra områder hvor oppholdet er hjemlet i allemannsretten.

– Helsedirektoratet kan ikke svare på hvorvidt Politiet kan nekte folk å gå i skogen mens det samtidig foregår et arrangement. Men arrangøren bør ikke oppfordre til større ansamlinger av mennesker, selv om slik ansamling vil skje utendørs i skogen, sier Nakstad.

Slik tenker politiet om eventuell bortvisning

Det lokale politidistriktet, Innlandet Politidistrikt, viser også til Koronaforskriften der de har myndighet til å bortvise folk dersom de ikke overholder de generelle koronatiltakene. Hvorvidt de kommer til å gripe inn konkret i Rally Finnskog vil de ikke si noe konkret om, men de forklarer Politiets tankegang på generelt grunnlag slik:

– Det er ikke slik at hvis folk oppholder seg i Guds fire natur, at vi kommer og bortviser dem, dersom alle koronatiltak overholdes slik de skal. Så det er forskjell på om det står folk spredd over kilometere eller om det skjer opphopninger som arrangøren legger til rette for folk. Det er forskjell på om folk er ute og går søndagstur eller om 100 stykker flokker seg rundt et bål, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft til Parc Fermé.

– Arrangøren oppfordrer sterkt til at alle må holde seg unna skogen, og mener at det er Politiets sak å gripe inn hvis det er nødvendig. Hva tenker du om det?

– Jeg syns det er veldig ansvarlig av arrangøren å gjøre det, slik at de som arrangør ikke kommer i den knipa at de må vurdere å ta kontakt med politiet. Det sal de ha honnør for.

Powered by Labrador CMS