Første WRC-løp uten en nordmann på over 17 år


DEL

Vi nordmenn har vært bortskjemt med VM-førere helt siden Petter Solberg revolusjonerte rallyinteressen her til lands.

Som du sikkert har lagt merke til, så kjøres Rally Mexico nå med et meget tynt startfelt, og uten en eneste nordmann på startstreken.

Så vidt Parc Fermé har regnet seg fram til, via startlister og dypdykk i arkivet, er det Rally Monte Carlo i 2000 siste gangen vi ikke hadde en eneste nordmann på startstreken. For dem som kan historien sin rett, var det i 2001 Petter Solberg ble fast innslag i Rally-VM, og ikke stod over et eneste VM-løp som fabrikkfører, fram til han mistet sin faste jobb i Subaru etter 2008-sesongen.

Solberg stod over første løpet i 2009 for å forberede seg til Rally Sverige i sin nyinnkjøpte Citroën Xsara WRC som privatfører denne sesongen, men Henning Solberg var fremdeles godt aktiv i VM-sirkuset, og kjørte sesongåpningen i 2009 som av alle steder var i Irland dette året.

Siden har både Petter Solberg, Henning Solberg, Mads Østberg og Andreas Mikkelsen etterhvert vært de faste innslagene på VM-kalenderen hvert eneste løp, hvert eneste år siden.

Vi tenkte en stund at Rally Catalunya i 2000 var siste løp uten en nordmann på startstreken, ettersom dette var ett av få løp Petter Solberg ikke kjørte denne sesongen. Men både Martin Stenshorne og Birger Gundersen reiste til sydligere strøk for å kjøre fort dette året, i henholdsvis Subaru Impreza WRX og Seat Ibiza Evo2.

- ANNONSE -

– Vi har blitt bortskjemt med norske rallyprestasjoner siden årtusenskiftet, så det er litt synd at det er en nedtur nå. Men vi får håpe at Mads Østberg får en bra sesong, at Andreas Mikkelsen kommer tilbake for fullt og at Ole Christian Veiby kan fortsette å imponere, sier VGs journalist Ole Kristian Strøm, som har fulgt rally-VM tett i mange år, til Parc Fermé.

Mads Østberg står over Rally Mexico i år av familiære årsaker, da 29-åringen nylig ble pappa for første gang (Parc Fermé gratulerer!), og Andreas Mikkelsen har som kjent ingen fast arbeidsgiver som gir ham WRC-løp dette året.

Det nærmeste vi kommer en nordmann i Rally Mexico, må være Värmlands-gutten Pontus Tidemand – stesønnen til Henning Solberg – som etter alle solemerker bør ta en suveren seier i WRC 2-denne helgen.

JUWRA.com: For mer interessant rallystatistikk – sjekk ut denne siden!