Ekstra emosjonelt for Jim Roger da han sikret karrierens første NM-seier

Ett av karrierens desidert største øyeblikk skjedde nøyaktig tre år etter at Jim Roger Haugom fikk den tragiske beskjeden om farens plutselige bortgang.

Publisert

Han klarer ikke helt gi slipp på hvor stort det var å gjennomføre Rally Sweden i 2012, som nest beste standardbil. Men foruten dette var klasseseieren under Numedalsrally lørdag det desidert mest prestisjefylte Jim Roger Haugom har klart.

Jim Roger Haugom og Glenn Ivar Gjester i deres Mitsubishi Lancers Evo 6 på Lesteberg-etappen lørdag. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

Han klarer ikke helt gi slipp på hvor stort det var å gjennomføre Rally Sweden i 2012, som nest beste standardbil. Men foruten dette var klasseseieren under Numedalsrally lørdag det desidert mest prestisjefylte Jim Roger Haugom har klart.

Men rammen rundt det hele var ekstra spesielt for Haugom, som har tatt opp igjen rallysatsingen igjen i år etter tre år pause. For det er nettopp tragedien som skjedde for tre år siden, 22. februar og nøyaktig samme dato som lørdagens Numedalsrally fant sted, som gjorde at Haugom parkerte rallybilen.

– For tre år siden stod vi klare for å kjøre Numedalsrally. Så fikk jeg beskjeden rett før vi skulle dra, at pappa hadde omkommet, sier Jim Roger Haugom til Parc Fermé.

Ville selge bilen

Pappa Svein har vært sønnens desidert viktigste støttespiller på alle mulige måter siden han gjorde sin rallydebut i slutten av tenårene i 2004 med en Lada Samara. Alle forberedelser var gjort til Numedalsrally i 2017, og Jim Roger forsøkte å «gjøre seg hard» ved å gjennomføre løpet til tross for at han hadde mistet sitt aller nærmeste familiemedlem på tragisk og utventet vis.

– Men jeg hadde familie og kompiser som stilte opp rundt meg. Jeg skjønte jo da at det ikke var noe poeng å kjøre rallyløp etter dette. Og det er derfor jeg parkerte bilen også. Det ble andre ting å tenke på. Egentlig ville jeg bare selge unna alt sammen, sier Haugom.

I dag angrer han ikke på at han lot sin Mitsubishi Lancer bli i garasjen, en som går i klassen for eldre firehjulsdrevne rallybiler. Og selv om det nå har blitt tre brutte løp på rad av tekniske årsaker, så har han ikke gitt opp.

Han visste at Numedalsrally ville bli på treårsdagen siden farens bortgang, han visste at dette blir ett av årets store høydepunkter kjøremessig, og han visste at han har farten inne til å kjempe om toppresultater.

Rask tross lite kjøretrening

Jim Roger Haugom. (Foto: Simen Næss Hagen / Parc Fermé)

Fasiten etter syv kjørte fartsetapper endte med nettopp NM-seier i en særdeles tøff NM-klasse med mange førere om beinet. For første gang vinner også Haugom en NM-klasse i karrieren, selv om han også leverte mange gode enkeltresultater med Peugeot 206 på 2000-tallet.

– Jeg har alltid visst at jeg har en vinnerbil når alt er på stell. Før løpet kokte den for oss, og det var så vidt jeg klarte å få den i stand, mye takket være god hjelp av Trond Stensbøl. Nå fikk vi bevist at vi virkelig er med, selv om det fortsatt er mye jeg kan jobbe med. Får jeg oppsett og noter enda bedre på stell, så kan dette bli spennende, sier Haugom, som ser fram til kjempe om gullet når sesongen fortsetter med Rally Sørland i starten av mai.

– Du har ikke kjørt så mye bil de siste årene. Likevel henger du med i toppen. Hva er årsaken?

– Nei, si det? Jeg har jo vært med i «gamet» lenge, og har vært kartleser litt de siste årene. Jeg tror det har hjulpet. Jeg er blitt flinkere med noter, og jeg har beholdt farten i kroppen. Man snapper opp ting og tar med seg all erfaring, sier 34-åringen, som hadde med seg Glenn Ivar Gjester i kartleserstolen for anledningen.

Fikk for mye i stipulert tid

Over målgang var det Stein Erik Brynildsen som ble utropt til vinner. Men det var før juryen fikk sett på den stipulerte tiden som Haugom fikk i forbindelse med kanselleringen av Smådøla-etappen første gang. Tiden som Haugom ble utdelt var langt dårligere enn den «han hadde krav på» sammenliknet med konkurrentene, og da dette ble ordnet opp i - så var det Haugom som endte på den beste totaltiden.

Dermed ble det seier med 16,8 sekunders forsprang til Stein Erik Brynildsen og 21,1 sekunder ned til Martin Nygård på en tredjeplass.

– Jeg har en enorm respekt for den jobben arrangøren gjør, og jeg forstår godt at dette med stipulerte tider blir veldig vanskelig. Jeg spurte dem bare pent om de ville se på tiden min en gang til da jeg syns jeg hadde fått litt vel mye og ikke det jeg egentlig skulle få sammenliknet med andre i klassen min. Og det forstod de veldig godt og rettet ganske raskt opp i, sier Haugom.

Powered by Labrador CMS