(Skjermdump: eWRC-results.com)

Dette er den unike historien om en av verdens mest populære rallydatabaser

Dugnadsarbeid i bilsporten skjer ikke bare ute på felten. Måten det populære nettstedet eWRC-results.com driftes på er også oppsiktsvekkende.

Publisert Sist oppdatert

Om du er interessert i rally, enten det være seg norsk eller internasjonal rally, så har du mest sannsynlig vært innom det tsjekkiske nettstedet eWRC-results.com en eller annen gang. Kanskje ikke så rart, det er en enorm loggføring av norsk rallysport over flere tiår, både hva gjelder resultatlister, startlister og oversikt over rallybiler, selv om den likevel er alt annet enn fullbyrdet og representativ.

Først og fremst brukes nettstedet ofte av de som følger med på rallyløp av det mer internasjonalt kaliber. Spesielt VM-rundene er svært populære, fordi nettstedet samler data på en unik måte enn andre rallyplattformer, inkludert den offisielle WRC-kanalen selv.

Informasjon

• Mandag 21. februar 2022 valgte eWRC-results.com å stenge ned siden midlertidig grunnet økonomiske problemer for å holde driften gående.

• Parc Fermé som redaksjon vil sende de største oppfordringer om å bidra til å få tjenesten opp å stå, og vi har også tatt kontakt direkte for å høre hvordan vi kan hjelpe.

• Nettstedets grunnlegger Tomás Wanka kan kontaktes på e-post: tomas.wanka@ewrc.cz.

«Debuterte» under Rally Monte-Carlo

Men hvordan klarte denne tsjekkiske siden å etablere seg i et så stort internasjonalt miljø som rallysporten tross alt er?

Historien strekker seg tilbake til 2005. Grunnlegger Tomaš Wanka etablerte en egen plattform rettet mot sitt tsjekkiske publikum for å distribuere resultater og oversikt fra VM-løpene på det han tenkte skulle være en mer brukervennlig måte. Over et halvt år brukte han på å programmere nettsiden fra bunn av, og Rally Monte-Carlo i 2006 ble det første løpet han fulgte tett.

Siden det har det eksplodert, spesielt med tanke på historikk. Selv ikke WRC sin offisielle kanal har fulgt opp eWRC-results.com sin loggføring i nærheten av samme måte.

– Jeg slet med å finne gode nok kilder til gamle WRC-resultater. Ressursene var begresede, og det var ikke enkelt. Jeg jobbet med dette steg for steg, og plutselig vise seg at databasen jeg har utviklet egentlig kan brukes på rallyløp over hele verden, sier Wanka i et eksklusivt intervju med Parc Fermé.

Et team på 15 frivillige

Dette er Tomaš Wanka fra Tsjekkia, mannen bak den populære rallydatabasen eWRC-results.com (Foto: Privat)

Han jobbet med nettsiden helt alene, uten noen fastlønn eller andre goder for sin egen del, helt fram til 2012. Da skjønte at han trengte hjelp for å mette det behovet som oppstod blant publikum.

– Jeg satte opp et internasjonalt team bestående av rallyfans som ville hjelpe meg. Da begynte databasen å vokse veldig raskt.

– Hvor mange jobber med nettsiden nå, og hvor mange timer legges ned?

– Til daglig er vi 15 personer. Det er vanskelig å si hvor mange timer som går med, men for mange av dem er dette en livsstil når de bruker alle tilgjengelige timer de har på databasen. Vi er et veldig godt team, og jeg setter enormt stor pris på den jobben de gjør, sier Wanka.

Wanka jobber nå på heltid med nettsiden, finansert av donasjoner og Google-annonser. Men det går fra hånd til munn, og hele plattformen har han altså utviklet selv med sine egne ferdigheter, ferdigheter han selv mener er relativt begrensede.

– Alt er fra bunn av, og sånn er det fortsatt. Jeg er ingen profesjonell programmerer, og kodene mine er nok ikke de beste. Men det fungerer. Det viktigste er å samle data. Og med såpass begrensede inntekter kan vi ikke bruke penger på profesjonelle programmere. Samtidig, når jeg vet hvordan og hvorfor ting fungerer som det skal, så kan jeg gjøre alt på min måte uten å spørre noen som egentlig ikke er interessert, sier Wanka.

Fortsatt mye manuelt arbeid

Nettstedet er blitt mer enn bare resultatservice og historiearkiv fra løp. Samtlige førere som har deltatt i løp har automatisk fått egen profil generert, sammen med alle løp man har deltatt i, og det er loggført statistikker over deltakelser, seire og mye mer.

Også norsk rallysport er godt representert på eWRC-results.com, både med moderne og historiske resultater, statistikker og begivenheter. (Skjermdump: eWRC-results.com)

I tillegg har de begynt å samle opp informasjon på alle fabrikkbygde rallybiler i internasjonale klasser, og har mer eller mindre 100 prosent dekning på spesielt WRC og R5-kategoriene. Skiltnumre og chassis-numre loggføres også fortløpende, for det meste manuelt.

Vår nysgjerrighet dreier seg litt om hvordan de klarer å samle data og publisere resultater fra ethvert rallyløp, NM som VM, omtrent like fort som de offisielle kanalene selv. Og ikke minst hvorvidt dette må være automatisert på et vis. Nettstedet dekker en rekke nasjonale mesterskap over hele verden - og spesielt Europa - ved siden av de internasjonale.

– Det er vanskelig å si hvordan alt fungerer. Vi må være effektive, selv om vi selvfølgelig får veldig god hjelp av mange skripter. Likevel er det mye vi gjør manuelt, spesielt fra de gamle løpene. Når du får gamle printede resultater tilsendt, så er det ingen vei rundt. Du må legge inn alt manuelt.

– Hvordan klarer dere å være like raske som mange arrangører på å få ut resultater?

– Tja, det er vår egen lille kunst. Noe av det består av godt samarbeid med arrangører. Men skal jeg være ærlig så hadde jeg forventet mer interesse fra deres side. Så det er en blanding av alle tilgjengelige muligheter, men du kan være sikker på at vi aldri har hørt om «frihelger», sier Wanka.

Ydmyk takknemlighet

Det er ikke sjeldent at WRC-førerne selv bruker eWRC-results.com framfor Rally-VMs offisielle resultatservice når de skal se hvordan de ligger an i forhold til konkurrentene. Her ved Dani Sordo og Hayden Paddon fra Rally Sardinia i 2017. (Foto: Ivo Kivistik / Red Bull Content Pool)

Fotfestet i internasjonal rally er altså stor. Til og med WRC-førerne selv bruker eWRC-results.com framfor de offisielle kanalene når de skal sjekke resultater. Det har man sett en rekke ganger på TV-kameraene fra VM-løpene når førerne har telefonen oppe.

Og for Wanka er det en stor ære.

– Hva skal jeg si… For oss er det en sterk indikasjon på at vi gjør en god jobb. Målet er å levere brukervennlige resultater med så mye informasjon som mulig. Du spurte om vi bruke spesialiserte programmeringstjenester - mulig dette er årsaken til hvorfor førere og fans elsker vår resultatservice. Etter vår mening har vi løst det på den best mulige måten, og ikke fra noen andre slik andre ønsker, sier Wanka.

Han er dog ydmyk på at han og teamet sitt driver en helt uavhengig og sånn sett høyst uoffisiell tjeneste. Han har stor respekt for at rettighetshaverne og promoteren av WRC har «førsteretten» på alt av offisielle resultater fra Rally-VM.

– Vi elsker rally og ønsker bare å leve for rallyen. Vi ønsker ikke å konkurrere mot WRC eller noen andre. Vi føler at rally en ett stort fellesskap, og vi bør samarbeide med hverandre for å gjøre rallysporten enda bedre, sier Wanka.

Powered by Labrador CMS