Derfor har ikke Mikko tenkt tanken om å gjøre comeback

Mikko Hirvonen. (Foto: Simen Næss Hagen)

Han ble aldri verdensmester, men ble likevel mett på profflivet. Slik lever Mikko Hirvonen sine rolige dager hjemme i Finland.

Han føyer seg inn i rekken sammen med Petter Solberg, Marcus Grönholm og Jari-Matti Latvala. Alle store utfordrere til Sebastien Loeb, men som aldri klarte å tukte franskmannen i ni sesonger på rad fra 2004 til 2012.

Så ble heller Mikko Hirvonen aldri verdensmester. Seks VM-medaljer, fire av dem sølv – det står det likevel mye respekt av. Og derfor gnager det ikke noe ved finnen at han aldri tok VM-gullet. Selv om han var aldri så nære både i 2008, 2009 og 2011.

Slik kan finske bilsportutøvere år etter år «vokse på trær»

– Jeg angrer ikke på noe. Det er ikke noe jeg tenker på. Når jeg ser på rallykarrieren min, så er jeg først og fremst stolt over det jeg klarte å oppnå, selv om jeg aldri fikk tatt tittelen. Jeg tenker ikke så mye over det. Det er alltid noe «om og hvis».

Det sier Mikko Hirvonen i en lengre prat med Parc Fermé. Finnen har slått seg til ro med kone og to barn, men har fortsatt føtter involvert i motorsporten. Men ikke mer enn at han koser seg med dette uten de store forpliktelsene som gjør store inngrep i privatlivet.

– ANNONSE –

Småoppdrag innenfor motorsporten

– Jeg har kjørt litt sikkerhetsnoter for Craig Breen de siste årene, og testet litt for noen team, også hjelper jeg noen unge førere. Jeg fikk også være gjestekommentator for Red Bull TV under VM-runden her. Så det er slike småting hele veien, men så bor jeg veldig nærme Jyväskylä også, sier Hirvonen.

For de uinnvidde, så er altså Jyväskylä et rallymekka av dimensjonen. Byen har mang en rallyhistorikk bak seg og er først og fremst kjent for å være basen til den legendariske finske VM-runden i rally.

Mikko Hirvonen avsluttet rallykarrieren med på bli nummer to i Rally Wales 2014. Her sammen med Sebastien Ogier og Mads Østberg og deres kartlesere. (Foto: Red Bull Content Pool)

Håper på en ny mester

For Rally-VM følger Hirvonen mer enn gjerne på. Gjerne hjemme i godstolen om han ikke er ute og hjelper Breen. For ham er det en sann fryd å være en ihuga rallysupporter som kan nyte spenningen som har bygd seg opp denne sesongen.

– De siste seks løpene, så har Ott (Tänak, journ.anm) vært i en klasse for seg selv. Hadde han ikke hatt problemene i Wales og Spania, så hadde han lett tatt tittelen. Men det ser ikke ut som det var meningen overhodet at han skulle vinne i år, sier Hirvonen.

– Har du selv noen favoritter i år?

– Jeg vet ikke helt. Jeg kommer først og fremst til å nyte kampen. Men så klart, det hadde ikke gjort noe med en ny mester. Med to Sebastien-er som har herjet i Rally-VM de siste årene, så ville det vært fint med noe nytt. Thierry er jo nærme og har muligheten nå, sier 38-åringen.

Lappi om WRC-bobla: – Noen ganger glemmer du at man lever drømmen

Familien viktigst

Han legger ikke skjul på at han er hjemmekjær og familiekjær. Og denne følelsen gjør at det ikke frister å starte en ny profesjonell karriere. Han er glad i alt som durer og går, av natur, men har slått seg til ro med at stjernelivet er over.

Blant annet så er han glad for at han nå kan følge opp sine to sønner på 11 og 13 år. Hvorvidt de følger pappas hjulspor er heller usikkert.

– De er ikke så keene på motorsport. Der går det mer i fotball og ishockey. Men vi har det morsomt sammen. Til syvende og sist er det familien som er det viktigste i livet, og jeg vil forplikte meg mer til familien enn rally. Man blir veldig egoist av å satse på motorsport, og jeg følte meg ikke egoist nok. Jeg ville ikke miste familielivet og oppveksten til guttene, sier den sympatiske finnen, som bestemte seg for å legge opp etter 2014-sesongen.

Det har også de siste par årene gått noen løse rykter om hvorvidt Hirvonen vil prøve seg i rallycross. Til det svarer han akkurat slik man kan forvente av en tidligere toppfører som er mett på bilsport og glad i familien.

– Det ville vært morsomt å prøve, men jeg vil ikke satse. Jeg har noen kontakter rundt omkring, men jeg ønsker ikke å reise så mye. Om jeg kunne kjørt ett løp, så ville det vært gøy. Ellers så koser jeg meg faktisk med litt bilcross i ny og ne sammen med noen venner, sier han.