I fyr og flamme fra første meter etter ti måneder på sidelinja

DEL
Anders Kjær. (Foto: Simen Næss Hagen)

Stridsøksen er lagt død. Nytt reglement er på plass. Og nok en gang raver han høyt på resultatlistene. Nå smiler rallylivet til Anders Kjær igjen.

Under Romjulsrally sist helg ble det en fjerdeplass totalt. Desidert raskeste tohjulsdrevne bil, desidert raskeste nasjonalbil uavhengig av drivverk og kun tre R5-biler foran seg på resultatlistene. En god tjuvstart på 2019-sesongen for Larvik-mannen.

– De første meterne var det to «flatte» svinger før en vinkel venstre. Det var nesten så jeg bremsa for seint på det første bremsepunktet. Men da kjente jeg at «yes, vi er igang igjen». Jeg var fornøyd med meg selv da, i stedet for å gjøre en dobbel innbremsing, sier Kjær til Parc Fermé.

2018 har vært et tøft år for 33-åringen etter at han ble diskvalifisert fra Numedalsrally i slutten av februar. En diskvalifikasjon han appellerte, hvor den følgende appellen ble ikke tatt til følge. Dette til tross for et enormt arbeid i kulissene hvor han også engasjerte advokat for å styrke sin egen sak.

Ferdig med saken

På den andre siden stod Norges Bilsportforbund og Appelldomstolen på sitt. Avgjørelsen var klokkerklar. Bilen til Kjær var ifølge dem ikke i henhold til det nasjonale Gruppe H-reglementet. 

Kjær fikk pålegg om å bygge om bilen før den kunne godkjennes på nytt. Samtidig var et nytt Gruppe H-reglement i utarbeidelse – et reglement som ville sørge for mindre ombygging av bilen dersom reglementet ble banket i bordet.

- ANNONSE -

I desember var det nye reglementet klart. I dialog med rallyseksjonen kom Kjær fram til at det kun var støtdempertårnene som måtte tilbakestilles til original stand. Resten av modifikasjonene på bilen kunne nå bestå.

– Nå er jeg ferdig med saken. Nå ser jeg kun framover. Dette skal vi ikke bruke noe mer tid på nå, sier Kjær, tydelig tilfreds med dialogen og endringene på papiret som er blitt gjort.

Holdt seg varm i trøya

Godfølelsen han beskrev innledningsvis gjør at han nå gleder seg til NM-sesongen 2019. Stadig oppdager han nye ting på sin Golf 2, en bil som er blitt en publikumsyndling blant mange rallyfans.

Fjerdeplassen totalt i Romjulsrally viste at ti måneder på sidelinja ikke har framkalt noe som helst rattrust. Både han og kartleser Gøril Undebakke var i slag fra første meter. Men han har ikke ligget på latsiden det siste året, selv om det er blitt lite kjøring.

– Nei, sist jeg kjørte var Smådøla Syd. Så jeg ville fortsette der jeg slapp. Men selv om det er lenge siden sist jeg satt bak rattet, så har jeg dratt mye nytte av en del annet i år. Jeg har vært mye med lillebror, og jeg har fått være med på Anders Grøndal og Eyvind Brynildsen på flere tester og dratt en del nytte av det. Det er mye som er funnet ut der som jeg har dratt over til Golfen, sier Kjær.

Anders Kjær, her fra Numedalsrally hvor han til slutt ble utelukket.
Anders Kjær fra Numedalsrally i slutten av februar, det siste løpet han kjørte før Romjulsrally. (Foto: Simen Næss Hagen)

Lillebror er altså Martin, hans seks år yngre bror som i år ble norgesmester i Supernasjonal klasse 1 i rallycross. Her har Anders også fått bidratt med sin lidenskap, interesse og ekspertise for å hjelpe lillebror til å ha en så optimal bil som mulig.

– Vi har utforsket bremsefordeling, bygd om dempere og alt mulig. Vi har samarbeidet gjennom hele året, selv om han i hovedsak har driftet bilen sjøl. Men jeg fikk testet bilen hans litt, og uansett om det er rally eller rallycross det går i, så gjelder det å ha en så god feeling som mulig, sier storebror Kjær, stolt over hva lillebroren oppnådde.

– Raskere enn noen sinne

Og som om ikke rallybilen hans har vist seg rask og konkurransedyktig nok i nasjonale klasser, så kommer han med et nytt skremmeskudd etter stadig utforsking av nye ideer.

– Jeg tror bilen er raskere enn noen sinne, sier han.

Han er en nerd av dimensjoner og petimeter an mass når det kommer til å utforske nye ting til det bedre. For Golfen er fortsatt ikke perfekt.

– Nei, den understyrer mye og gnager for mye dekk. Før service og på siste etappe av Romjulsrally så hadde jeg ikke pigger igjen, sier Kjær og sender et bilde av framdekkene på bilen.

At det er NM som gjelder, det legger han ikke skjul på. Et gull med sin hjemmelagde bil ville vært en stor fjær i hatten for prosjektet han startet før 2016-sesongen.

Men han er tydelig på at ham ikke har glemt hvorfor han egentlig kjører rally.

– Det handler om å få den gode følelsen og kjenne at det fungerer. Det er det jeg kjører mest for. Å se hvor bra man faktisk kan gjøre det. Så må det NM-greiene komme etter det, sier Kjær.

Slik så dekkene til Anders Kjær ut etter Romjulsrally. Derfor mener han at bilen hans er langt ifra perfekt. (Foto: Privat)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here