2019 skulle være et læreår - men Olivers statistikk er noe utenom det vanlige

Han dempet forventingene for å unngå unødvendig press i rallyløypa. Men det blir ikke noe mindre kilo på skuldrene utover høsten for Oliver Solberg.

Publisert

Selv før han har rukket å bli 18 år og ta førerkort, så har Oliver Solberg allerede kjørt mer bil enn de fleste. Det er for så vidt gammelt nytt.

(Foto: Oliver Solberg Media Office)

Selv før han har rukket å bli 18 år og ta førerkort, så har Oliver Solberg allerede kjørt mer bil enn de fleste. Det er for så vidt gammelt nytt.

Men det begynner å synes også på papirene. I løpssammenheng har den svensk-norske 17-åringen tilbakelagt intet mindre enn 1600 kilometer med fartsetapper bare i 2019. I tillegg kommer testingen oppå der igjen, ettersom han har hatt muligheter til å teste fra seg i forkant av de fleste løpene.

3000 kilometer med full fart

Spesielt i USA har han fått veldig mye bilkjøring.

– Jeg kunne egentlig testet mer også, men på test så prøver vi ut så mye forskjellig, så det blir mye pauser og ikke så mye kjøring på en gang. Men for all del, jeg har kjørt mye bil i år. Og det kan man ikke akkurat klage på. Jeg har det veldig gøy, og det handler om å lære hele veien, sier Solberg til Parc Fermé.

Han anslår at han har rundt 3000 kjørte kilometer med full fart i år, inkludert testingen. Sist helg tilbakela han 240 kilometer alene under STPR-rallyet, som han gikk hen og vant med nesten ett minutts margin. Det er mer enn to vanlige NM-løp i Norge, og bare noen få mil mindre enn en fullverdig VM-runde.

Dette var også Solbergs andre seier i USA, og forøvrig hans siste løp før han blir myndig 23. september. Likevel har han en statistikk han kan se tilbake på med et smil.

Ikke brutt i 2019

For på 32 løp han har kjørt, ifølge statistikksiden eWRC-results.com, så har han brutt kun tre løp. Ett i 2017, og to i 2018. Hittil i år har han ikke brutt et eneste løp. I stedet står han bokført med seks totalseire på 11 tellende løp, og med R5-bilen har han vunnet klassen sin i samtlige løp.

Dette er statistikk som lite kan forbindes med «lærerår».

– Egentlig var jeg litt redd for at det var for tidlig i år å gå opp til R5. Men det ser jo ut som det har fungert veldig bra, sier 17-åringen beskjedent, men tydelig stolt og fornøyd.

Selv om statistikken viser at samtlige brutte løp er av teknisk art, så har han en erkjennelse.

(Foto: Oliver Solberg Media Office)

– Det første løpet jeg brøt, så var det min feil. Det var vel det andre løpet jeg noen gang kjørte, men det var ikke noe teknisk. Det var jeg som kjørte av og ødela radiatoren, sier unggutten.

Rullet flere ganger på test

Siden dette har han aldri brutt som følge av at han har kjørt av veien. Og som nevnt har han ikke brutt en eneste gang i år. Solberg innrømmer at dette kan skyldes gode forutsetninger for at han har fått teste.

– Første året med R2-bil så rulla jeg jo på test før hvert eneste løp. Vi måtte til og med bygge ny bil en gang, men jeg var veldig heldig og fikk hjelp av SRT med dette. Nei, det skjedde litt mye da, ja, flirer Solberg.

Nå står han overfor to manndomsprøver. Først ut blir det oppkjøring når han fyller 18 år neste uke. Og det er en forutsetning at denne bestås dersom han skal få kjøre Rally Wales første helgen i oktober. Da med startnummeret foran pappa Petter, og begge påmeldt for å score WRC 2-poeng.

– Det blir spennende altså. Det er bare å øve på skilt og sånt. Selve kjøringen går jo fint, og jeg kjører veldig pent - men det er viktig å kunne alt. Og det er mye man må sette seg inn i av regler på det ene og det andre som man bruker mer i Stockholm enn her ute for eksempel, sier Solberg.

Spent før Wales

I Rally Wales står han fortsatt på at det blir et løp han skal lære. Selv om det er ekstraordinære omstendigheter med pappa Petter i identisk bil, startende rett bak ham på veien, hvor Olivers VM-debut blir Petters aller siste VM-runde.

– Jeg skal bare lære og få kilometer. Men fatter’n skal vel prøve å vinne. Han har sagt at han ikke kan tape siste løpet han skal kjøre. Så jeg håper jo at han kan… Eller… Jeg vet ikke jeg. Jeg skal lære jeg, så får vi se hvordan det går.

– Ja, det sier du nå, men blir kanskje annerledes når du står på startstreken?

– Haha, ja det blir vel noe annet når man kommer dit. Men jeg må ha det gøy, og tenke realistisk, og ikke bry meg så mye om det rundt, sier 17-åringen.

Powered by Labrador CMS